Radek_3City pisze:
Beet, jak się ojcu sprawuje ten Carlsson?
A dobrze sie sprawuje, co prawda nie my go zakladalismy i nie wiem ile ma przelotu z nim pod maska, ale do briefu nie byl wpisany, wiec to jakas pozniejsza zachcianka niemieckiego wlasciciela. Ojciec przejechal jakies 25k km, bylo po drodze pare drobnych i mniej drobnych napraw, ale ja nie widze zwiazku z uszczelnianiem pompy wysokiego cisnienia czy pewnych wariacji skrzyni (gdzie olej wymienialismy przy 120k km, zapewne po raz pierwszy) z destrukcyjnym dzialaniem chipa/boxa.
Wzrost mocy jest mocno zauwazalny, zbiera sie lepiej niz W220 S320 i S210 320CDI. Spalanie pewnie jest nieznacznie wieksze, ale nie mam bezposredniego porownania z wersja bez chipsa, mielismy go wyjac, zeby to sprawdzic, ale pomysl upadl
Cena takiego urzadzenia kiedy 2 lata temu wyslalem zapytanie do Carlssona wynosila ok. 1200-1500 euro, jak to wyglada dzisiaj musialbys zapytac. Czy to bedzie Carlsson, Brabus czy jakas inna uznana firma, to efekt bedzie zblizony lub taki sam, ale cena moze byc duzo nizsza, jak troche poszukasz.
Chipowanie jest tansze, ale box ma taka zalete, ze mozesz go bez zadnych problemow wyjac i przelozyc do innego auta, a z chipem jest to troche bardziej skomplikowane.
Pozdrawiam