marcinMB123200D pisze:
Coś mi się wydaje że czujnik jest od tego aby zwierać przewód ujemny wentylatora do masy więc jak się zepsuje to albo cały czas działa albo nie.
Więc czujnik bym zostawił w spokoju..
Mylisz się Kolego. Sosowane są w tym modelu dwa rozwiązania: w pierwszym (jak opisałeś) prąd przechodzi przez cewkę wentylatora i przez jednopinowy czujnik jest zwierany do masy.
W drugim, popularniejszym rozwiązaniu pierwszy po drodze od bezpiecznika jest dwupinowy czujnik, a następnie cewka wentylatora połączona jednym końcem z masą. To właśnie w tym układzie awaria czujnika może powodować zwieranie prądu do masy.
marcinMB123200D pisze:
Proponuję przeczyścić wszystkie styki od wentylatora, czujnika bezpiecznika, może pomoże .
Szczególnie przewód masowy od czujnika. Tam przeważnie jest problem , coś zaśniedzieje..
O ile wiem z doświadczenia, to czyszczenie styków POPRAWIA przepływ prądu (czyli w przypadku zwarcia prąd będzie jeszcze większy)
To jest rada w stylu: "jak nie pomoże - to na pewno nie zaszkodzi"...
marcinMB123200D pisze:
jak instalacja ma za duży opór to płynie większy prąd .
Wydaje mi się, że w szkole podstawowej uczyli, że jak opór rośnie - to prąd maleje... Czyżbym się mylił??
Pzdr. <br>
Dodano po 7 minutach.:<br>
bobasspr pisze:
Kolego gerri proszę napisz mi jak można zdiagnozować ten "nowy" czujnik??
Jeżeli masz czujnik z jedną końcówką, to zewrzyj prowadzący do niego kabel bezpośrednio do masy (bez pośrednictwa czujnika, oczywiście po włączeniu zapłonu)
Jeżeli masz czujnik z dwoma bolcami - to zdejmij wtyczkę i po włączeniu zapłonu zewrzyj drutem oba otworki wtyczki ze sobą (również bez pośrednictwa czujnika)
Powinno się w obu wypadkach załączyć (słychać "klik") sprzęgło wentylatora.
Tak wygląda sprawdzanie cewki wentylatora - ale nie jest jednak do końca miarodajne: czasami zwarcie pojawia się dopiero po wzroście temperatury.