MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 07, 2025 9:53 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam, na początku opisze swój problem , który tyczy się chłodnicy olejowej.Posiadam mercedesa 300 ce , jakiś czas temu miałem kolizje, która miedzy innymi była przyczyna uszkodzenia chłodniczki olejowej, chłodnica nie nadaje sie już do niczego, ale jak by tego było mało to pozaginały mi sie końcówki z nakrętkami , które nakręca sie na chłodnicę oleju.Postanowiłem więc ze zakupie nowa chlodnice oleju, ale na tym nie koniec bo muszę coś zrobić z tymi nakrętkami, które nie nadają sie do niczego.Myślałem więc aby zakuć na wężach olejowych nowe zakuwki, lecz też nic z tego bo nie idzie znaleźć takich zakuwek. Pozostaje mi jedynie wymienić całe dwa węże od tej chłodnicy, co przyprawia mnie o ból głowy z dwóch powodów, po pierwsze skąd takie weże dostać) chodiz o kompletne z nakrętkami itp) a po drugie, to z tego co widziałem, ciężko będzie je odkręcić, ponieważ są poprowadzone aż w okolice filtra olejowego...

Pytanie 1) może ma ktoś owe przewody olejowe do sprzedania??Lub skąd je wziąść?? ASO?? Ewentualnie jaki koszt??
Pytanie 2) może ktoś miał juz z czyms podobnym do czynienia i napisze czy ciężko będzie te przewody olejowe zdemontować??

wiarus junior
Awatar użytkownika

pk38a pisze:
chłodnica nie nadaje się już do niczego, ale jak by tego było mało to pozaginały mi się końcówki z nakrętkami

Rozumiem, że piszesz o zewnętrznej niezależnej chłodnicy oleju, która znajduje się w zderzaku?

pk38a pisze:
...muszę coś zrobić z tymi nakrętkami, które nie nadają się do niczego. Myślałem, więc aby zakuć na wężach olejowych nowe zakuwki, lecz też nic z tego, bo nie idzie znaleźć takich zakuwek.

Te nakrętki są zakute oryginalnie na wężach.

pk38a pisze:
skąd takie węże dostać (chodzi o kompletne z nakrętkami itp.)

W ASO lub używki.

pk38a pisze:
a po drugie, to z tego, co widziałem, ciężko będzie je odkręcić, ponieważ są poprowadzone aż w okolice filtra olejowego

Sprawdź to dokładnie, bo np. w Dieslach te węże są dość krótkie a dalej są przedłużone rurkami.

pk38a pisze:
Pytanie 1) może ma ktoś owe przewody olejowe do sprzedania? Lub skąd je wziąć ? ASO ? Ewentualnie jaki koszt??

Sprawdź ich długość.

pk38a pisze:
Pytanie 2)...czy ciężko będzie te przewody olejowe zdemontować??

Nie jest to duży problem.

Pozdrawiam.

Mercedes W126 500 SEL 88' - ex -prob. z LPG
Mercedes W126 420 SE 87' - ex -prob. z LPG
Mercedes S123 300 TD 81' - ex -rdza

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 3939571
pk38a pisze:
Pytanie 1) może ma ktoś owe przewody olejowe do sprzedania??Lub skąd je wziąść?? ASO?? Ewentualnie jaki koszt??

Ja dorabiałem bez problemu w firmie, która produkuje węże ciśnieniowe. Ceny nie są takie straszne. Zrobią Ci co tylko zechcesz ;)

W124 220E '93
S124 280TE '92
W140 500SE '94

Tytuł:
swój chłop

Każda firma zajmująca się dorabianiem węży ciśnieniowych do instalacji hydraulicznych w koparkach, maszynach, itd, dorobi ci taki wąż na podstawie starego.

Tytuł:
postmajtek

Więc tak, chłodnica oleju jest umiejscowiona gdzieś w okolicach nadkola od strony kierowcy. Nie jest to żaden rodzaj rurek , tylko zwykła chłodniczka oleju o wymiarach mniej więcej 30x20 cm . Byłem dzisiaj w 2 firmach hydraulicznych i przewody pewno by mi dorobili, tylko jak panowie powiedzieli, będzie duży problem z dostaniem zakuwek na końcówki tych węży, a konkretnie to chodzi o gwint( drobny). Węże nie są pociągnięte do samego filtra olejowego, tak jak ktoś pisał, przechodzą później w takie rurki które łączą sie z filtrem. Może na kanale będzie lepszy dostęp do nich bo jak z góry patrząc to nieciekawie wygląda ich demontarz( a odkręcic musze przy samym filtrze, bo na całej długości są pozakuwane w jednolitą całość te węże)

Tytuł:
swój chłop

Dziwne to, bo osobiście dorabiałem elastyczne przewody ciśnieniowe do (UWAGA!!! :D ) koreańskiej prasy i gilotyny. I nie dość, że był tam drobny gwint, to jeszcze calowy. Czas oczekiwania na wykonanie nowego przewodu - 25 minut. I poinformowane mnie dodatkowo, że zamiast węża z pojedynczą ścianką, zastosowano z podwójną, by był trwalszy. Cena była śmieszna, za dwa węże zapłaciłem poniżej 200 zł. Wszystko legalnie, oficjalnie, z fakturą.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Szukasz takiej chłodnicy?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=541132656
Mam też od W 140 ale jest trochę mniejsza.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00