MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 3:44 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witam wszystkich
Mam problem z moim MB w201, 1992, 2,0E + GAZ (z regulacją na śrubę – najzwyklejszy)
Problem ten występuje tylko na benzynie i najczęściej jak silnik jest zimny (chociaż może mi się tylko tak wydawać bo jak już mi się zagrzeje to przełączam na gaz i zabardzo nie wiem)

Samochód ma dziwne objawy ponieważ nieraz chodzi dobrze przez dłuższy czas a jak mu coś odpali to zaczyna strasznie przerywać (silnik kuleje auto nie daje się rozpędzić- brak mocy, wogóle się nie wkręca, wolne obroty w miarę OK., ale po dodaniu gazu zaczyna się dusić tak jakby nie dostawał paliwa) podkreślam że dzieje się tak tylko na benzynie (jak nie chce jechać na benzynie to przełączam na gaz i auto jedzie normalnie)
Bywa tak że po przełączeniu na chwile na gaz i potem spowrotem na benzynę wszystko jest OK.

Co było sprawdzane-robione:
- świece zapłonowe, kopułka i palec – wymienione na nowe (chociaż zapłon wykluczam bo miałbym jakieś wystrzały na gazie lub coś takiego a na gazie jest wszystko wporządku)
- pompa paliwa – wymieniona na nową
- filtr paliwa - wymieniony
- wszystkie odmy wraz w dużą gumą pod wtryskiem do której dochodzą wymienione na nowe (układ szczelny na 100%)
- rozdzielacz paliwa, wszystkie wtryskiwacze i elektroniczny regulator ciśnienia na rozdzielaczu były zamieniane na próbę (pożyczyłem od kolegi ale na jego było to samo)
- przekaźnik od pompy paliwa (ten czarny za akumulatorem sprawdzany – patrzyłem czy nie ma zimnych lutów ale nic nie znalazłem)
- bezpiecznik na aluminiowym przekaźniku OK.
- silniczek powietrza dodatkowego (silniczek krokowy) wykompany w nafcie i po podłączeniu do akumulatora działa lekko
- potencjometr przepustnicy (powietrza zasysanego) – ten co jest przykręcony od przodu na 4 śrubki za zaślepką wymieniony – stary miał poprzecierane ścieżki i samochód falował na obrotach – potencjometr wyregulowany na 0,7V – tak znalazłem na forum
- zaglądałem do zbiornika paliwa czy coś nie przytyka dopływu benzyny ale zbiornik czyściutki
- czujniki temperatury były sprawdzane przez diagnostę i powiedział że są dobre

Dodam tylko że pewnego razu samochód w ogóle już nie chciał chodzić na benzynie, z ledwością wjechałem do garażu rozebrałem cały wtryskiwacz, obejrzałem nic nie zrobiłem i złożyłem na nowo, auto odpaliło za pierwszym razem. Nie wiem o co może chodzić czy gdzieś coś szturchnąłem ręką czy to tylko przypadek.

Zastanawiam się jeszcze nad tym regulatorem ciśnienia paliwa który jest przykręcony na powrocie paliwa do zbiornika (umocowany na wtryskiwaczu i podłączony cieńką rurką do odmy) czy on może być zepsuty i nie utrzymuje mi ciśnienia paliwa w układzie?
Zauważyłem że jest jeszcze jeden regulator ciśnienia w układzie (chodź nie jestem pewien co do jego funkcji) który znajduje się koło filtra paliwa i pompy paliwowej – czy on może być wadliwy??
A może mam gdzieś zimne luty?? lub rozdzielacz paliwa się zacina a ten który podmieniałem był w takim samym stanie jak mój
Proszę o jakąś podpowiedz bo już nie mam pomysłów :(
Z góry dzięki

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Witamy, widzę że sporo już zostało zrobione...
Proponuję sprawdzić napięcie na pompach paliwa (tu mogą bruździć przekaźniki odłączające pompę jak chodzi na gazie lub inne uszkodzenie instalacji) i wymienić/podmienić przekaźnik od pomp (zimne luty czasem trudno dostrzec, tym bardziej że płytka jest dwustronna, poza tym może juz iskrzyć przekaźnik...)
Może skoro po złozeniu rozdzielacza działało to może przycina się regulator składu mieszanki (u mnie jest on na rozdzielaczu od strony grodzi) -tyle mi przychodzi do głowy...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Wyrzuć gaz to nie będzie problemów.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

kompressor pisze:

a jeszcze lepiej samochód tak jak kolega kompressor [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Janfocus pisze:
kompressor pisze:

a jeszcze lepiej samochód tak jak kolega kompressor [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

ja...ja proszę Pana zbieram na gele :evil: [zlosnik]

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
kompressor pisze:
Janfocus pisze:
kompressor pisze:

ja...ja proszę Pana zbieram na gele :evil: [zlosnik]

G 500 dobrze chodzi na gazie. [cool] [cool] [cool]

Klubowicz
Awatar użytkownika

Wszystko sparawdzone i nic jednocześnie :-P
Ciśnienie paliwa i szybkość jego spadku to po pierwsze, być może nie działa już akumulator paliwa. Pylenie wtrysku rozruchowego i czas jego pracy. No i generalnie regulacja i sprawdzenie wtrysku. Tak (wykluczając sporadyczne kłopoty z odpaleniem) może zachowywać się rozstrojony KE.
Przeczytaj najdłuższy wątek o KE na forum i posprawdzaj wszystkie elementy, szczególnie czy klapa prosta, czy się układ stroi czy może to LPG wyszło mu już całkowicie bokiem.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ponieważ cała elektronika paliwowa po zagrzaniu nie jest tu potrzebna w momencie gdy zauważysz opisane objawy wyłącz sterownik wtrysku
ten za akumulatorem.Samochód będzie miał trochę gorsze przyspieszenie
zmienią się lekko wolne obroty ale moc i płynność przyspieszania powinny
pozostać bez zmian.Po tej próbie będziesz wiedział czy błąd elektryki wtrysku
czy coś innego.

Naprawiam MB 41 lat.
13 certyfikatów MB-Stuttgart
Warsztat W-wa Ursus. 662-68-90

Zwykle tu: http://www.w210.pl/
i tu http://www.w203.pl/index.php
i wszędzie gdzie MB.
.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Zamiast tego w sumie wystarczy wyjąć wtyczkę od EHA. Jest to jakiś test z tym, że elektronika potrafi ześwirować widząc zachowanie "od czapy" mechaniki.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Nie wszystko jest wtedy wyłączone.A elektronika kasuje sama błędy
za każdorazowym wyłączeniem zapłonu.Mam jeszcze pytanie czy zczytywałeś
błędy przez procentowy współczynnik wypełnienia impulsu?

Naprawiam MB 41 lat.

i wszędzie gdzie MB.
.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Jedyne co jeszcze pracuje to nastawnik wolnych obrotów (też można go odpiąć, wyciągnięcie wtyku od sterownika ma owszem tą zaletę, że odrazu można zmierzyć rezystancje obwodów czy aby nie ma zwarć czy przerw), który na moc za wiele wpływu nie ma. Owszem sterowniki KE w tej wersji nie mają pamięci błedów i praktycznie się nie uczą to zaraz po odpaleniu przyjmowane są pewne wartości modyfikowane przez to jak silnik reaguje na prąd wzbogacenia EHA - reaguje źle, sterownik świruje. Owszem może też wina wad sterownika.
Wypełnienie na zimnym silniku nie wiele powie (na ciepłym potrzeba oczywiscie sprawdzić). Dla tego trzeba by pojeździć z miernikiem prądu EHA w kabinie i notować jaka jest jego wartość w czasie świrowania - dowiemy się czy sterownik daje właściwy prąd na zimnym i zobaczymy jaka jest zależność od temperatury przy okazji.
Część opisane tu:
http://w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=34349

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jeszcze raz przeczytałem temat.
Post dotyczy M102 z 92 roku.Ten sterownik podaje pięknie aktualne
błędy na instalacji.Jeszce kilka lat temu naprawiałem po kilka aut
miesięcznie.Bardzo szybko naprawia sie elektrykę.Gorzej z instalacją
ciśnienia trzeba się czasem kilka razy wykąpać.

Naprawiam MB 41 lat.

i wszędzie gdzie MB.
.

Tytuł:
wiarus senior

a jaki ciekawy był efekt u mnie!!!!! w 2,3 benzynce odpiąłem komputer!!!!!

odpalał i chodził na gazie jak ta lala... owszem na ciepłym już silniku ale zawsze... coś jednak poknocili ci fachowcy od MB... za duzo czujników, pokręteł i innych mozliwości niesprawności... czyt. dawkowania paliwa... bo na gazie na instalacji na śrubkę to wszystko jest niepotrzebne!!!!

powiem tylko że w mrozy podgrzałem parownik "zimną" wodą z gotującego się czajnika i palił od strzała!!!!!
fakt że chwile musiałem mu prztytrzymać obroty bo jakby zgasł to kaplica ale w ten sposób benzyna mi była niepotrzebna a i problem z KE - jakby odfrunął :)

W124 E250D 93
W124 230E 85 LPG ex
W201 200E 85 LPG ex
W123 200D 79 ex

Tytuł:
nowy

Witam
Dziękuje za porady
Wczoraj miałem chwile wolnego i zacząłem bawić się przełącznikiem gaz-benzyna po czym zaczął inaczej przełączać. jak dałem żeby odpalał na benzynie i potem po przygazowaniu na gaz to całkiem świrował.
włączałem zapłon przełączał na gaz potem na chwile na benzynę i jak zaczynałem kręcić to spowrotem wskakiwał na gaz (oczywiście był zimny i nie chciał zapalić)
postanowiłem rozebrać to ustrojstwo i przelutować na nowo. teraz działa już normalnie
jeździłem trochę po mieście i jak narazie wszystko było OK
jutro jadę w trasę to się okarze czy to to było przyczyną.
jeżeli nadal będzie się tak działo to podłącze miernik na stałe do pompy paliwa i sprawdzę zasilanie na pompie podczas jazdy (przy włączonym zapłonie było dobre, ale może jak jadę to coś przestaje stykać)
po weekendzie napisze co z autkiem
Ukaniu
jeżeli chodzi o klapę spiętrzającą to jest równa i nie czuć żeby się zacinała, czujnik położenia klapy był wymieniany bo maił powycierane ścieżki i autko falowało na wolnych obrotach

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00