MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 12, 2025 3:17 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

coś uderzyło w szybkę i... dziś mam 6cm pęknięcia.

Co pech, to pech.
Ostatnie 4 lata zrobiłem 100 tys km Mercedesem 200D,
jakieś 30 tys Mercedesem 230E, 120 tys Audi i ojcowym Polonezem ze 100 tys (w okresie dłuższym niż 4 lata) no i firmowe Tico będzie ze cztery lata jak nim jeździłem.

W Mercedes 200D - 0 uszkodzeń przedniej szyby (uszkodzenie szyby w drzwiach, ale to z powodu obecności na dożynkach ;))
W Mercedes 230E - 1 uszkodzenie na przedniej szybie, wyglądające jak strzał z broni palnej
Audi - 0 uszkodzeń
i teraz najciekawsze:
Polonez - 2 uszkodzenia w ciągu jednego miesiąca. Po prostu przypadek. Oba uszkodzenia po wymijaniu i po jeździe za ciężarówką. Pech.
Tico - 2 uszkodzenia przedniej szyby (choć tu możliwe jest uszkodzenie wynikające z napięć na karoserii, gdyż w obu przypadkach uszkodzenie wyszło z tego samego miejsca na obwodzie szyby)

Po wszystkich przygodach, które opisałeś, to ja tobie bardzo współczuje.
Bywa.

Tytuł:
wiarus senior

Numer GG: 12453483
Mój brat ostatnio tez u Jaana na Połczyńskiej wymieniał tylną szybę w W124.
Polecam ten warsztat.
Ładnie wstawili , odkurzyli ze szkieł fotele, półkę a nawet bluzę polarową i złożyli ją w kosteczkę.....szkok :o

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Ano niestety jakiś taki kiepski mam sezon samochodowy ale nie ma tego złego, szkoda tylko kasy - już się przyzwyczaiłem, że jak 600 miesięcznie na cześci nie wydam to nie wiem czy mam samochód ;-)
W sumie przez wiele kilometrów to moja pierwsza wymiana szyby, gdyby choć bardziej zniszczona to by było mniej szkoda.

Dzwoniłem do Jaan - oni niestety mają tylko Nordglass za 530 czy 540. Ja nie za bardzo chcę tą markę szyb.
Dzwoniłem do warszatu na Śmiałej na Żoliborzu, cena (raz jak dzwoniłem na komórkę Pan podał 390) dziś 440 za zielonego Pilkingotna z paskiem.
Nie umawiałem się jeszcze na termin bo czekam szurając palcem w portfelu na koniec miesiaca.

Ostatnio zmieniony pn sty 19, 2009 11:38 pm przez ukaniu, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
Klubowicz

Sprawdz ordona, Pilkington z montazem to okolo 400-450pln. Taka cene podali mi 2 miesiace temu.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Laudan, ile ja się naszukałem warsztatu na Ordona (przez internet) i nie znalazłem namiaru :-( Masz coś dokładniej o nich ? Tel?

Tytuł:
Klubowicz

Kurcze pomylilem ulice :oops: Dokladnie mieszcza sie na Mszczonowskiej, dojazd od Ordona wlasnie. Tel to: 0 22 877 08 77

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

ukaniu pisze:
Ja nie za bardzo chcę tą markę szyb.

Dobry Nordglass nie jest zly, w W124 prawie 6 lat, szorowanie roznymi skrobaczkami i rys nie bylo. W VW trafil sie jakis miekki Piklington i po jednej zimie byly rysy. Ale bynajmniej nie namawiam.

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

ja jak wymieniałem w beczku Nordglass, to panowie powiedzieli mi że te szyby są słabe i że nie dziwią się że mam pęknięcie na pół szyby po małym kamyczku...

Jak znajdę dziś namiary to podam, bo jak mnie pamięć nie myli to jakieś tanie miejsce było...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Na Mszczonowską mi najbliżej ale jak dzwoniłem ostatnio umówić się na sobotę to otrzymałem cenę 544, hmmm - pytam: wcześniej było coś ponad 400. Pan dopiero na to mówi, że za sobote jest +30%.
No cóż, ja nie mogę robić na tygodniu (do roboty praktycznie koniecznie muszę jechać samochodem) a ponad 100zł piechotą nie chodzi.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 4094058
ukaniu pisze:
że za sobote jest +30%

[zlosnik] [zlosnik] I pewnie wszystkich na sobotę umawiają [zlosnik]
ukaniu pisze:
a ponad 100zł piechotą nie chodzi

No ba .. niema co dokarmiać zdzierców.

Cadillac DeVille Lowrider
Chevy '64 Impala SS Lowrider
C123 280CE
S124 250D
Lincoln Town Car -ex
C124 300CE 24V -ex
W126 420SEL Cali. -ex
W123 240D '84 -ex
W123 200D -ex

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Znalazłem warsztat co zgodził się zrobić to w sobotę i dał konkurencyjną cenę. http://www.autoszyby-jan.pl/
O jakości wykonania poinformuję.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Szyba wymieniona, jak narazie nie cieknie. Chłopaki robią OK.
Ze swojej strony muszę troszkę lepiej zabezpieczyć antykorozyjnie rant okna. Bo zabezpieczenie jakie daje się po ścinaniu starej uszczelki (a trudno nie naciąć lakieru) moim zdaniem trochę za delikatne. Teraz rozumiem dlaczego jeśli mówiłem, że szyba była już wymieniana magicy zwykle stękali - paaanie to korozja będzie... Listwy zostawili proste, trochę guma im nie weszła na miejsce - poprawię to przy konserwacji jak będzie cieplej.

Zakupiłem sobie nową wycieraczkę w Oszołomie (OŁSZĄ)
http://www.motgum.com/nowosc.html
i generalnie nie polecam, jest za wysoka nie wchodzi pod mechanizm wycieraczki - sciąłem plastik na końcu i też nie wiele pomogło :-(
Znaczy do innych marek to nawet może całkiem sensowne rozwiązanie ale do MB musi być zdecydowanie innej konstrukcji.
Napisałem do producenta maila :-)
-----
W końcu udało się przez przypadek zamontować ten wycierak - zdemontowałem całkiem plastik na końcu od strony mechanizmu. Gumka jest szczęśliwie zakotwiczona po drugiej stronie więc nie wypadnie a wycieraczka nie zahacza się już i ma odpowiedni zapas luzu.
Nadal jednak po głębszym zastanowieniu nie wiem czy to jest dobry zakup, nie wydaje mi się aby taka konstrukcja potrafiła równomiernie rozłożyć nacisk na szybę - zdecydowanie lepsza pod tym względem moim zdaniem będzie stara teleskopowa, nowa pewnie zdecydowanie zbyt mocno naciska w środku.

Po wymianie szyby skończył się problem z podskakującym ramieniem po stronie kierowcy z czym walczyłem od dłuższego czasu, nawet ze starym piórem chodzi OK :-). Czy to wina zmatowienia 4 letniej szyby czy krzywizn nie wiem.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Minął miesiąc bez usterek! o cudowności! Ale, że szukam dziury w całym pojechałem sobie do Mercmiana zerknąć i wymienić gumowe wężyki łaczące podciśnienia do modulatora skrzynki. Zakończyłem i tak oglądam czy co mi nie odpada, pukam kluczem to tu to tam no i wreszcie znalazłem... Kompletny brak naciągu paska :|
Napinacz zmieniałem z rok temu jakieś 30 tys. km wstecz. Był on marki Ruville, wyglądał solidnie Na samym napinaczu co prawda jedyną cechą firmy był napis "Made in Germany" to chyba jakiś nowy kanton w Chinach, albo typowy tandeciarz. Zdaje sie kolega Mor miał podobne problemy...
Dobrze, że akurat Zbyszek ma przepstne zapasy różnych części, pomyślał, pogrzebał i znalazł sprawny napinacz na czas zakupu nowego. Zamiast o 19 zjechałem z kanału o 22. Jak ja to pisałem? że jak miesięcznie nie wydam 600 to nie wiem czy jadę? błąd! 800!
Znajomy śmiga jakimś małym Seatem, zwinne toto. Jak mu opowiadłem o przygodach to on na to: a widzisz, zamiast na części płacił by sobie ratę i nie brudził rąk! ma rację?, chyba ma. Stary MB - to w idealnym stanie W107 500 na lans w niedziele a do pracy to taki Seacik i wiatr z głowy.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

ukaniu pisze:
Znajomy śmiga jakimś małym Seatem, zwinne toto. Jak mu opowiadłem o przygodach to on na to: a widzisz, zamiast na części płacił by sobie ratę i nie brudził rąk! ma rację?, chyba ma. Stary MB - to w idealnym stanie W107 500 na lans w niedziele a do pracy to taki Seacik i wiatr z głowy.

Eeee tam... Ja tam tłukę beczkę (230, LPG) dzień w dzień do roboty, na wakacje, świątek, piątek, sól, mróz, upał i jeździ.
Wiadomo, oleje, filtry, klocki wymieniam, ale to w każdym trzeba. Zawieszenia prostrzego chyba już nie ma a jak coś to części tanie i łatwo wymienić.
Nierzadko nowe auta trafiają do serwisu a wtedy portfel boli.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Kurcze, ja przy mojej Beczce odpukać też ostatnio prawie nic nie robię, poza urwanym tłumikiem. Ale mam tak, że jak już coś nawali, to zawsze wtedy kiedy auto jest potrzebne. Raz w świeta Wielkiejnocy posypało mi się sprzęgło w maluchu, a w Boże Narodzenie posypał sie alternator.

Zauważyłem ciekawą zależność: im mniej się przejmujesz autem, tym mniej musisz naprawiać [cool]
Jednak tak mam, że zawsze zaglądam pod maskę i patrze czy wszystko OK, w czasie jazdy wsłuchuje sie w dzięki wydawane przez auto.

Mercedes A208 200Kompressor Avantagrde- wóz na lato

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00