MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 29, 2025 11:08 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 58 Następna
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Tak coś czułem, że to na twoje zarzuty będę musiał odpowiadać...

(me: how) pisze:

Skoro ty nie odpuszczasz sobie od jakiegoś czasu pisania wszem i wobec, że beczki szczepione nie są wcale takie złe, to dlaczego ja mam nie napisać kilka słów?

Bo ty nie odpuszczasz sobie od jakiegoś czasu pisania wszem i wobec, że beczki szczepione to zło.

Równowaga musi być.
Ale twoje ostatnie posty i ta prezentacja sprawiają wrażenie, jakby kupno auta z przerobionymi numerami było dziś świetnym rozwiązaniem na te trudne czasy.

Wcale tak nie jest i wcale tak nie uważam, spłycasz moje wypowiedzi. Nie mam 5000 ojro żeby jechać sobie do Niemca i wśród używek wybierać jak w salonie. Moje posty, które wydajesz się tak pilnie śledzić, to nie tylko peany (wg Ciebie) na cześć szczepanów czy kundli. Widać dość wybiórczo czytasz co mam do przekazania więc może powtórzę. Będę starał pisać się dużymi literami i wyraźnie:

Samochód zgodny z numerem seryjnym/VINem to oczywiście najlepsze rozwiązanie (i nie pisze tego z ironią) ale gdy mam ograniczone środki i jednocześnie chęć posiadania takiego czy innego samochodu nic Ci do tego. Jak ktoś wyżej wspomniał "dowodem się nie jeździ". To, że jest to szczepan zauważy może kilka osób (pomijając to, że auto kupuje dla siebie a nie dla poklasku innych) więc rozrywać szat w sprawie VINologi nie będę. Moja Beczka jest zdrowa, działająca i to się liczy.

Pokuszę się może o porównanie, może nie do końca trzeba brać je serio ale... mam psa - kundla. I jakoś nie narzekam. Sympatyczny jest, wyględny, w miarę ułożony, na polecania reaguje więc po co mi pies z rodowodem?

Otóż nie jest, bo o każdej porze dnia i nocy właściciel auta z lewymi papierami, może wrócić z wycieczki na piechotę i na policję i do sądu dojeżdżać trawmajem. Chciałeś, kupiłeś świadomie (sic!),

Tak się składa, że papier od rzeczoznawcy mam. Wszystko jest w nim wypisane.
chcesz się cieszyć, to się ciesz. Ale sprawiaj wrażenia że w zasadzie to wszystko jest fajnie.

Nie sprawiam i wydaje mi się, że to przekazałem wystarczająco klarownie.

postmistrz
Awatar użytkownika

LiveLetDie pisze:
Bo ty nie odpuszczasz sobie od jakiegoś czasu pisania wszem i wobec, że beczki szczepione to zło.

Bo jest to samo zło. Czy ty i koledzy, którzy ci kibicują pisali coś w temacie mr_simona? Nie chce mi się nawet sprawdzać.

LiveLetDie pisze:
Wcale tak nie jest i wcale tak nie uważam, spłycasz moje wypowiedzi. Nie mam 5000 ojro żeby jechać sobie do Niemca i wśród używek wybierać jak w salonie.

Następny ukradnie i powie to samo.

LiveLetDie pisze:
Samochód zgodny z numerem seryjnym/VINem to oczywiście najlepsze rozwiązanie (i nie pisze tego z ironią) ale gdy mam ograniczone środki i jednocześnie chęć posiadania takiego czy innego samochodu nic Ci do tego.

Ale ja nie mam nic do twojego szczepionego auta, tylko do atmosfery, którą budujesz swoimi wypowiedziami. I nie podniecaj się "poparciem" kolegów, bo na forum zawsze było sporo gratulowaczy.

LiveLetDie pisze:
Jak ktoś wyżej wspomniał "dowodem się nie jeździ".

Ale słabo się jeździ bez dowodu.

LiveLetDie pisze:
Pokuszę się może o porównanie, może nie do końca trzeba brać je serio ale... mam psa - kundla. I jakoś nie narzekam. Sympatyczny jest, wyględny, w miarę ułożony, na polecania reaguje więc po co mi pies z rodowodem?

Ty się chyba uparłeś i nie dociera do ciebie, że zgodność z VIN-em, to nie jest to samo co legalność.

wiarus junior
Awatar użytkownika

Bo jest to samo zło. Czy ty i koledzy, którzy ci kibicują pisali coś w temacie mr_simona?

Ja nie. Innych nie mam zamiaru sprawdzać i weryfikować ich poglądów.
Nie chce mi się nawet sprawdzać.

W takim razie mi nie chce się z tobą gadać.
Następny ukradnie i powie to samo.

I w przeciwieństwie do mnie popełni przestępstwo. Po za tym popadasz w demagogie.

Ale ja nie mam nic do twojego szczepionego auta, tylko do atmosfery, którą budujesz swoimi wypowiedziami.

Akurat złą atmosferę to tobie udaje się robić swoimi zaczepnymi, drwiącymi wypowiedziami.
I nie podniecaj się "poparciem" kolegów, bo na forum zawsze było sporo gratulowaczy.

Domyślam się, że mam gdzieś w pokoju ukrytą kamerę dzięki której na bieżąco śledzisz stan mojego podniecenia?

Czy w którymś poście w tym temacie napisałem, że dziękuje wszystkim za gratulacje? Czy każdy który zakłada podobny temat szuka tylko poklasku?

Ale słabo się jeździ bez dowodu.

Słabo się dyskutuje z kimś kto ciężko przyswaja tekst pisany.
Ty się chyba uparłeś i nie dociera do ciebie, że zgodność z VIN-em, to nie jest to samo co legalność.

j.w

I proszę daruj już sobie dalsze wywody. Rozumiem twoje argumenty ale ty wydajesz się nie dopuszczać do siebie moich, nic z tego nie będzie.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

jestem tu w miare nowy więc nie ogarniam wszystkiego

szczepan z tego co myślałem to auto z przełożonym silnikiem, tak? o co kaman tutaj z przespawanymi numerami? wiecie jak czyta to ktoś taki jak ja to kojarzy mu sie to z kradzieżą i przebijaniem numerów, wytłumaczy mi ktoś?

postmistrz
Awatar użytkownika

LiveLetDie pisze:
Słabo się dyskutuje z kimś kto ciężko przyswaja tekst pisany.

Nie bądź śmieszny. Chodzi ci o ten "papier od rzeczoznawcy"? Trzepnij sobie drugie numery, wszystko będzie w porządku. Na razie wygląda na to, że do zabytku z trudnych polskich czasów, masz jeszcze drugie arcydzieło z tamtego okresu pt opinia rzeczoznawcy, że lewe auto jest faktycznie lewe.

LiveLetDie pisze:
I proszę daruj już sobie dalsze wywody. Rozumiem twoje argumenty ale ty wydajesz się nie dopuszczać do siebie moich, nic z tego nie będzie.

Jak widzisz, prosić zawsze możesz.

wiarus junior
Awatar użytkownika

Jak na razie widać, że jesteś wszystkowiedzący.

Rozmowa z tobą to walka z wiatrakami więc mówię pas.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Panowie- moje pytania 2 posty wyżej- odpowie ktoś?

Tytuł:
wiarus senior

Numer GG: 12453483
Kundel to samochód, w którym ktoś zmienił silnik np. z benzyny na diesla (popularne dawniej, kiedy ON był 2x tańszy od benzyny na kartki)
Przez szereg lat w takim wozie zmieniono np. kolor, tapicerkę, skrzynię z automatu na manual itp.

Szczepan to wózek z przebitymi numerami nadwozia i silnika, której to nielegalnej zmiany dokonano w aucie pochodzącym z kradzieży lub gdy dawniej nie można było clić aut powyżej 10 lat, to masowo wspawywano do samochodów numery z rozbitków i innych złomowisk.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

dzięki.... a co do kolegi posiadacza tego kombiaka- trzeba mieć nadzieje, że to numery z rozbitków... nie chciałbym jeździć samochodem, mając świadomość że mógł on być kradziony.

.... co nie zmienia faktu że ta beczka mi sie podoba.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Poprzedni właściciel jeździł nim od 1995 roku i najwyraźniej przetrwał "falę wyłapywania takich wynalazków" no ale oczywiście teraz niektórzy mogą zacząć snuć spiskowe teorie dziejów, że facet miał wtyki w policji i dziadka w loży masońskiej.

postmistrz
Awatar użytkownika

LiveLetDie pisze:
Jak na razie widać, że jesteś wszystkowiedzący.

Rozmowa z tobą to walka z wiatrakami więc mówię pas.

Szkoda, że tak emocjonalnie do tego podchodzisz, ale mogę to zrozumieć, bo było nie było spełniłeś swoje marzenie.

Nie jestem wszystkowiedzący, ale doświadczony. Nie poprzez napindolenie pięciu i pół tysiąca postów, ale dlatego, że policja zabrała mi beczkę w świetle kamer lokalnej telewizji na czternaście miesięcy. Sąd mi ją oddał i orzekł, że mogę nią jeżdzić dalej. Po roku znowu mi ją zabrano, aby oddać po kolejnych pięciu miesiacach. Tylko przytomności umysłu na miejscu zatrzymania zawdzięczam to, że mi jej nie zniszczono i trafiła do hali. Walka była mozolna i podobnej do tej, którą uskutecznia mr_simon i auto mam nadal z wtórnym numerem nadwozia.

Nie oceniam twojego auta i staram się jak mogę nie oceniać ciebie, ale jeśli czytam, że jest to sposób na niemanie pieniędzy lub brak dobrych sztuk na rynku, a pomomo to manie fajnej beczki, to mówię: nie jest.

wiarus junior
Awatar użytkownika

Żeby nie było - mam ogromny szacunek do twojej wiedzy (popartej tymi kilkudziesięcioma punktami za pomoc), teraz też doceniam umiejętność poradzenia sobie z ciężkimi doświadczeniami.

Wydaje mi się, ze emocje udzieliły się jednak obu stronom. Ja jednak, może naiwnie, liczę na uczciwość kolesia który mi ją sprzedał (przypominam: nie była nigdzie wystawiona - na allegro czy w anonsach, to ja do niego się zwróciłem), faceta który kochał ten samochód, od którego dostałem worek części, wszelkie papiery, który streścił mi jego historię i z którym spotkałem się już dwukrotnie po sprzedaży i dostałem od niego tylko życzliwość i pomoc. To nie była spychologia i chęć pozbycia się szemranego towaru.

Intencje miałem dobre (chociaż to znów może okazać się naiwne) i jeszcze raz podkreślam, że z każdego z możliwych powodów wolałbym żeby wóz nie miał napaprane w papierach.

Tytuł:
swój chłop

Ja bym się z tym tak nie obnosił...wiesz nawet wśród forumowiczów mogą być tacy "uczciwi nadgorliwcy", którzy jeszcze na Ciebie doniosą...Stracić auto i mieć problemy z sądami i policją nie jest chyba zbyt fajnie...Beczka jest bardzo ładna, ale mnie zdecydowanie zastana przez Ciebie sytuacja odstraszyłaby od jakiegokolwiek kupna i użytkowania tego samochodu. Muszę zgodzić się z Me:how'em.

-----------------------------
BMW e34 518 - sprzedam!
Renault Laguna 2.0 dCi 150 KM AT

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

dokładnie chciałem napisać- takie informacje kolega mógł zostawić dla siebie. ktoś właśnie napisze, zadzwoni na policje- i nawet jeśli nie zabiorą ci samochodu na stałe, to sprawdzanie z ich strony, odbieranie na jakiś czas itp- to gra nie warta świeczki.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

PAX koledzy.
Pamiętasz me: how te felgi barocki co to je kupiłeś od kolesia z Gdańska i ja je odbierałem??? To właśnie LiveLetDie pomógł mi znaleźć jego dom na zadupiastej części gdańskiej Orunii - tak mi się przypomniało a propos waszej wymiany argumentów [zlosnik]

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 58 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00