azamat pisze:
Prędkość nie zależy tylko od przełożenia mostu, ale i od przełożenia w skrzyni biegów. Prędkość maksymalną liczysz oczywiście dla najwyższego biegu(V), chyba, że na IV osiągasz maks.
Żeby obliczyć, jaką prędkość osiągniesz przy określonych obrotach(pręd. maks. na najwyższym biegu przy najwyższych obrotach), powinieneś znać:
1. przełożenie przekładni głównej (mostu);
2. przełożenia poszczególnych biegów w skrzyni biegów (ostatniego)
3. Trzeba obliczyć promień kinematyczny koła;
4. Trzeba obliczyć "omegę". Jest to bardzo proste obliczenie: = (2*pi*n)/60. Jest to prędkość kątowa silnika w rad/s, a pod n podstawiasz prędkość obr. w obr/min. Przelicz, dla maksymalnych obrotów.( dla 4500 obr/min "omega"=471,2 [rad/s]
Prędkość obliczasz: V="omega" * Rkd / Ib * Ig
Rd - promień dynamiczny
Ib - przełożenie biegu
Ig - przełożenie mostu
Prędkość otrzymasz w m/s. (jak pomnożysz przez 3,6 będzie w km/h)
EDIT:
B - wysokość opony (60% szerokości)
dla opony 185/60R14
B=185 * 0,6 = 11,1 cm
D=14 * 2,54=35,5 cm
R=17,25 cm - promień felgi
r = B + R = 28,35 cm - promineń felgi z oponą
Ze względu na ciężar samochodu, przyjmujemy, że promień kinematyczny to (od 0,95 do 0,97) r , czyli dla przykładowego koła Rkd=0,272 m (do wzoru podstawiasz w metrach)
Tą metodą możesz policzyć prędkości dla każdego biegu przy każdej prędkości obrotowej.
Jednak musisz pamiętać, że żeby obliczyć rzeczywiste prędkości, musisz uwzględnić opory powietrza, opory toczenia i współczynniki.
Na dniach wrzucę na forum takie obliczenia, dla W123 280E.
Wklepałem to do exela, tak że można wstawić w zasadzie swoje dane.
Trzeba wstawić przełożenie mostu, skrzyni, obroty silnika, rozmiary kół w tym szerokość opony, profil, średnica felgi. Myślę że nic nie pomieszałem bo dla 190D wyszło w mi w miarę podobnie (książkowy vmax 156, mnie wyszło ~160), mogę ew. udostępnić bo algorytm do każdego merca podejdzie
Mam do kolegi jedynie pytanie, we wzorze na omegę w mianowniku jest "60", czy to jest stała liczba we wzorze na omegę??
Resztę chyba zrozumiałem poprawnie i algorytm będzie okej.