Cytuj:
Jak ja lubie tematy zwiazane z akustyka. Kazdy moze slowem pisanym okreslac dzwieki inaczej, ale postaram sie wczuc w sytuacje.
Bóg zapłać za chęci, trzeszczenie czy skrzypienie gum łatwo odróżnić od stukania gdy są one wyrobione, więc chyba jesteśmy na dobrym tropie

Poza tym daltego je wymieniłem, bo wcześniej było właśnie stukanie.
beet pisze:
umy zapodales oryginalne? Guma gumie nierowna. Skoro sam stabilizator uwazasz za wytarty, to czy aby nie widac, ze gumy przyjely ksztalt jajkowaty po scisnieciu srubami mocujacymi? Liznac oleum mozna, coby wykluczyc inne powody skrzeczenia/trzeszczenia, ale serio na odleglosc ciezko cos w tym temacie pomoc.
Gumy były Swaga (Febi). Dokładnie tak jak piszesz, zrobiły się jajowate, ale tak są ściśnięte, że nie bardzo można szparkę na oleum znaleźć. Nie mniej jednak pokombinuje, najwyżej je trochę popuszczę, żeby to zrobić.
BrunoGiamatti pisze:
- gumy przestały trzeszczeć już na dobre
Jak zacznę teraz deszcz zamawiać, to wszyscy mnie wyklną
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
Ale coś w tym może być.
stanski61 pisze:
A może dobrałeś nie te tuleje,trzeba wiedzieć że jest bodajże pięć kompletow o różnych wymiarach,najlepiej zmierzyć stabilizator suwmiarką.
Tuleje dobierał mi znajomy w sklepie po dokładnych danych samochodu, nigdy mi lipy nie zamówił, więc nie sądzę by się teraz pomylił. Po zdjęciu starych gum porównałem je z nowymi, fakt faktem, że były wyrobione (wiadomo nie wszędzie) , ale średnice wyglądały podobnie.
Czarny pisze:
Hmm mi też coś się robi takiego, ale przeważnie jak już trochę pojeżdżę. Słychać to dopiero przy parkowaniu, jak skręcam kołami to tak niemiło skrzypi/trzeszczy nie wiem jak to nazwać ;P
Temat sworznia przerabiałem też przy okazji gum, więc wiem jaki to dźwięk wydaje

Ale tak jak chłopaki dalej piszą, u mnie trzeszczy tylko podczas nierówności drogi, przejazdy przez progi zwalniające, krawężniki, wysiadaniu z auta itp. Przy skręcaniu kołami jest cisza.