MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 4:27 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam
Podczas ostatniego wyjazdu pojawil sie problem, z ktorym wczesniej sie nie spotykalem.
Po zatrzymaniu wlaczylem "R" i samochod nie reagowal, biegi do przodu dzialaly bez zarzutu. Stwierdzilem, ze skoro w przod biegi dzialaja to dojade do domu (ok. 320km), ale podczas jazdy i wyprzedzania, auto pozostalo na 3 biegu i nie chcialo wrzucic 4, pozniej proba gazu i redukcja do 2, pozostal na 2 i nie chcial wbic wyzej. Po zatrzymaniu i powolnej probie ruszania przezucil biegi w gore i dojechalem do celu, chociaz przy zmianach biegów w pewnych momentach szarpal.
Najdziwniejsze bylo to, ze jak dotarlem na miejsce i jeszcze raz sprobowalem czy dziala "R" okazalo sie, ze zalaczyl bez problemu i dzialal.
Pomyslalem, ze jutro podjade na sprawdzenie (wydaje mi sie, ze moze to byc streownik hydrauliczny/zacierajace sie zawory), dlatego dzis auto odpalilem i przejechalem sie na probe - oczywiscie biegi zmienial bez szarpniec i wsteczny rowniez dzialal. Po zaparkowaniu wrzucilem na P, pozniej D i nic, nie reaguje ani na D ani na R.

Czy ktoś z Was miał podobny przypadek, co mozna z tym fantem zrobic ?

Przeszukalem forum i nic podobnego w oczy sie nie rzucilo.

Czy jestescie w stanie polecic w Warszawie kogoś do sprawdzenia/naprawy - najwazniejsze aby diagnoza byla sluszna, a nie "skrzynia padla" wymieniamy co sie da :). Oczywiscie relatywnie niskie koszty tez wchodza w gre.
Dzwonilem na Tapicerska - skrzyn nie robia
Wiklinowa - skrzyn nie robia
Broler i Borowski w Piastowie zrozumiale - ale być moze jest ktos inny/rowniez sprawdzony/niezawodny/korzystniejszy finansowo :)

Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus senior

Numer GG: 12453483
http://www.w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=35196

Byłem ostatnio ze swoim. Polecam gościa.

Tytuł:
swój chłop

Dzięki za namiar.
Jeśli ktoś nie podrzuci mechanika bliżej Białołęki/Targówek/Legionowo/Marki to z pewnością się wybiorę.
Jedynym problemem z dojazdem jest teraz konieczność holowania bądź "lawetowania" auta ;)

Pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop

Witam
No i cos mnie podkusilo i zawiozlem auto do AutoJozefow - macie jakies opinie na temat tegoz miejsca?
Zdiagnozowali uszkodzenie mechanicze skrzyni + uszkodzona pompa oleju, wymiana kompletu tarcz itp. itd. - koszt kosmos ponad 4000PLN !!!! - dziwi mnie to poniewaz nie bylo wczesniej objawow szarpania, przeciagania biegow itp.
Rozmawialem z polecanym przez Waciak mechanikiem i ze spokojem stwierdzil, ze taka naprawa nie powinna kosztowac wiecej jak polowe zaproponoanej mi kwoty - co o tym sadzicie?
Dzieki z gory za wszelka pomoc

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Szambel pisze:
No i cos mnie podkusilo i zawiozlem auto do AutoJozefow - macie jakies opinie na temat tegoz miejsca?

Byłem raz, ale jak zaczęli opowiadać bajki o skrzyni w mojej C124, to się szybko pożegnałem. Nie polecam.

Tytuł:
swój chłop

no wlasnie mam takie samo zdanie - tylko, ze auto stoi, skrzynia wyjeta i rozebrana....
A polecany mechanik stwierdzil, ze juz nie jedno auto od nich przyjezdzalo do niego z wyjeta skrzynia i niestety z podmienionymi czesciami, ktore podobno nie mogly byc uszkodzone, a jednak byly :-(
Zastanawiam sie ile moga zawolac za wyjecie skrzyni i ekspertyze w razie zabierania auta od nich i jak sprawdzic czy nie wciskaja mi "bebechow" z dziesieciu innych uszkodzonych skrzyni a nie z mojej?
Moze jakies doswiadczenia?

Tytuł:
wiarus senior

jedź stary tam gdzie się znają!!!! nie wiem po co wyciągałeś skrzynię skoro nikt nie umie jej naprawić!!!! polecały ci chyba 2 osoby gościa z grodziska ale wolałeś zaoszczędzić 20km... to teraz się martw... jak sie nie słucha dobrych rad to się ma problem.. nie wiem czy skrzynię w bagażniku będzie ci teraz chciał robić... tym bardziej że może podejrzewać że ktoś juz przy niej dłubał... a tak naprawdę to nie tylko o skrzynię chodzi ale i płytę sterującą bo i tam może być problem...

moja rada złóż z powrotem do kupy i odholuj do grodziska... a nie jezdzisz po mechanikach co się znają na wymianie filtrów i klocków... koszta ci tylko będą rosły a i tak na koniec wylądujesz u niego z płaczem że coś ci tam poremontowali ale nie chodzi jak trzeba...
to nawet ja z poznania sie do niego wybrałem bo nie znałem lepszego w okolicy i też go polecam... ale jak tobie z warszawy do grodziska za daleko to rób jak uważasz...

W124 E250D 93
W124 230E 85 LPG ex
W201 200E 85 LPG ex
W123 200D 79 ex

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Chuck ma rację, ja też nie dawno miałem problem ze stkrzynią w 560 SEC i po sprawdzeniu wszystkich warsztatów w obrębie Wa-wa zdecydowałem się na Krawczyka z Grodziska Maz. Powiem Ci, że jestem mega zadowolony, pełna profeska za umiarkowaną cenę. Polecam

Tytuł:
swój chłop

No i takiej odpowiedzi i słów otuchy się spodziewałem [zlosnik] [zlosnik]

Samochód w poniedziałek jedzie do Grodziska i tyle - a apropos podejżeń, że ktoś już przy niej dłubał to problemu nie ma, ponieważ jak się okazało nie jestem pierwszy, ani drugi a nawet nie trzeci, który swoje auto po wczesniej wspomnianym punkcie przywozi ze skrzynią w bagażniku do Grodziska i Pan raczej już do tego przywykł ;)

Tytuł:
nowy

odnosnie warsztatu autojozefow

prosze o przeczytanie watku

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=10577

sprawa na dzien dzisiejszy wyglada tak, ze mam wygrana sprawe w sadzie i prawomocny wyrok

dla tych ktorzy zostali oszukani przez tych bandytow (wiem, ze takich osob jest sporo) - nie dajcie sie nabijac w butelke, to partacze i zlodzieje, oddawajcie sprawy do sadu

Tytuł:
swój chłop

ciekawy temat sie odsłonił....

SEC na szczęście od poniedziałku stoi w Grodzisku ;-)

Przyjęcie klienta w Grodzisku to przysłowiowy "dzień do nocy" w porównaniu do Józefowa. Po wepchnięciu auta na plac mimo nawału pracy około 40 minutowa rozmowa na tematy nie tylko związane z tematem mojej wizyty :-) Oczywiście wstępna weryfikacja zniszczeń w skrzyni (leżącej luzem w bagażniku) oraz orientacyjna wycena naprawy. Ze względu na to, że nie spieszy mi się auto ma być gotowe przed środą w przyszłym tygodniu.

Dla porównania po wstawieniu auta do Józefowa nie mogłem się doprosić żeby je sprawdzili, a obiecali diagnozę tego samego dnia.... Natomiast podczas odbierania auta z wielka łaską pomogli wrzucić skrzynię luzem na lawetę, natomiast po samochód musiałem pofatygować się sam do "zaprzyjaźnionego" warsztatu oddalonego o ok. 5km!!! A najlepsze były słowa mechanika, który rozbierał skrzynie: "..przy takich uszkodzeniach to najlepiej poszukać i kupić skrzynie używaną niż naprawiać tą..."!!!!! :lol: bez komentarza

Jak będe odbierał samochód z Grodziska to dopiszę finał przygody, jestem niemal pewien, że zakończy się "happy endem" :-)

Tytuł:
nowy

prywatnie jezdze bmw, ale czesto korzystam z taxi korporacji, ktora ma merce, mechanik z grodziska jest przez wszystkich kierowcow z tej korporacji polecany

zycze pozytywnego zakonczenia sprawy!

Tytuł:
swój chłop

W sobote odebrałem SEC'a z naprawy skrzyni.

Jedyna i ważną rzeczą jaka się potwierdziłą z opiniami mechaników z Autojózefów to mniej wiecej zakres prac - na szczęście koszt naprawy niemalże o połowę mniejszy :-)

Wymienione zostały tarczki, taśma, pompa oleju, kosz, zregenerowane separatory. Na wszystko 6 miesięcy gwarancji.
Póki co (5 dni) wszystko działa bezproblemowo i "miękko"

Pozdrawiam i polecam tego mechanika

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 3939571
ciesz się chłopie wyborem warsztatu. Ja nie miałem takiego szczęścia, zakupiłem towar na Allegro od Auto-Józefów i zostałem oszukany :evil: NIE POLECAM !!

W124 220E '93
S124 280TE '92
W140 500SE '94

Tytuł:
swój chłop

Pewien jestem, że w tym całym nieszczęściu to finalny warsztat byl największym szczęściem i operacja zakończyła się pomyślnie - dzięki temu mniej bolało opróżnienie portfela [zlosnik]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00