ukaniu pisze:
Getrag jak zegarek napisał może dużo przeniesie ale pojeździć tym to się długo nie pojeździ, praktycznie ile dog-legów widziałem w MB tak wszystkie albo jęczały w agonnii albo nie miały już synchronizatorów.
Dokładnie tak. Od samego Pumpisha wiem, że załatwił kilka psich łapek w niedługim czasie. Do niedłubanego m104 się nadaje.
Cytuj:
M104 jest ciężki (ponad 200kg), lepiej było by moim zdaniem wstawić jakieś M117(poniżej 200kg).
I tak to będzie jakieś 40-50kg więcej niż już ciężkawe w W201 M103.
Do zamiantania jak najbardziej ok tylko jak ze statecznością przy dużej prędkości?
M103 i M117 to są ciekawe, lekkie silniki jak na swoje możliwości, szczególnie jeśli iść w nadmuchanie (o niesamowitej wytrzymałośći M103 dowodził Pumpish ze swoimi deklarowanymi przez niego 700KM)
Auto miałoby służyć tylko do driftu po torze. Podsterowność w pewnym stopniu zniweluje się odpowiednio zrobionym zawieszeniem i ręcznym

Opcje mam takie:
1. m119
Plus: wystarczająco momentu, tylko dobrać odpowiedni most. Nie trzeba uturbiać. Można zostawić na fabrycznym ECU. Silnik w miarę łatwo dostępny (i.e. angliki w140) i mieści się w budę c124 bez większych przeróbek.
Minus: dorabianie koła zamachowego (nie wiem kto mógłby to dla mnie wykonać)
2. m103 lub m104
Plus:
- były wersje z manualem, więc jest koło zamachowe (tam jest jednomas czy dwumas?) Bo jak dwumas to też trzeba będzie rzeźbić, bo na kopach sprzęgła długo nie pociągnie.
- m103 łatwy w serwisowaniu, m104 już mniej, dlatego bardziej stawiam na m103 bo i tak będzie dmuchane.
Minus: turbina(niezawodność) i cała zabawa z przeróbką na EFI
Mile widziane sugestie.
Co do skrzyni, to widziałem jak koleś przypasował 6 biegowego getraga z e39 do m119, dorabiając tylko adapter do dzwona. Skrzynia ogólnodostępna i myślę, że to byłby dobry wybór. <br>
Dodano po 9 minutach.:<br>
przemek_ pisze:
ukaniu pisze:
Do zamiantania jak najbardziej ok tylko jak ze statecznością przy dużej prędkości
fakt, że rozłożenie masy się pogarsza ale zawsze można coś wykombinować z zawiasem (regulacją)
ukaniu pisze:
M103 i M117 to są ciekawe, lekkie silniki jak na swoje możliwości,
zgadza się, z tym że mechaniczny wtrysk stoi na drodze rozwoju mocy, chyba że ktoś założy EFI w oparciu chocby o megasquirta albo vemsa ale tu już się zaczynają koszty
Koszt jest do przełknięcia i teoretycznie przeróbkę na EFI mam rozpracowaną.