MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 29, 2025 12:06 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Blacharz ci ładnie zrobi, jakbyś nie mógł kupić.

Tytuł:
wiarus junior

Maniek pisze:
Więc zakładam: albo dziurę da się załatać, albo niestety zostaje przy tym co jest.

da się to zrobić, myśl z kawałkiem dachu od nieboszczyka jest trafiona, należy tylko odszukać blacharza, który na spawy połozy nie szpachle tylko lut (ołów-cyna, lub drożej ołów-srebro). Takich niestety w RP jest b.mało.
Z materiałów potrzebna jest jeszcze nowa podsufitka [cool]

PS
Mógłbym sie polecić ale jest nieco za daleko

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

RobGas pisze:
PS
Mógłbym sie polecić ale jest nieco za daleko

Co tak nieśmiało! [zlosnik]
Tak naprawdę myślałem o użyciu cyny zamiast szpachli i nawet mam gdzie to zrobić.
Dobrze się domyslam że już coś takiego robiłeś...?
W każdym razie Wielkie Dzięki. Widzę światełko w tunelu [cool]

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
wiarus junior

Uwarzam że jest mozliwość wstawić ten szyber unikając pekania szpachli tylko trzeba się do tego przyłozyć i pomysleć troche.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

No właśnie właśnie też mam w swojej beczce jakiś polski szyber. i wszystko byłoby ok gdyby nie lało się z niego i można by było go całkiem otwierać [smiech] ... I tak właśnie sobie myślałem że jak jest szyber to lepiej mieć oryginalny albo jakiś fajny otwierany całkiem. Znalazłem właśnie taki nieorygianalny na stronie Webasto http://www.open-air-feeling.com/v_produ ... 700_pl.php Tylko boje się usłyszeć ceny :roll:
Dlatego wywlekam temat [cool]
Pozdro

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

hehe Wygrzebałeś mój stary temat. Dla ciekawskich powiem że szyberka nie załatałem. Trochę mi się priorytety pozmieniały. Stary szyber cieknie znów ale jakoś nie mam czasu o tym mysleć.
Liczyłem kiedyś ile mnie wyniosłoby załatanie dachu i wyszło mi że z zastosowaniem wysokiej jakości materiałół lakierniczych lub cynowania cała operacja wyniesie jakieś 400 - 600 zł w zależności od cen robocizny. Wydaje mi się że to taniej niż szyberdach renomowanej firmy ale podróba. Problem tylko z tym że niełatwo jest znaleźć warsztat który taką naprawę wykona fachowo.
Orientując się dalej w temacie znalazłem też przepis nie wymagający cynowania. Należy zastosować szpachlówkę zbrojoną włóknem układaną metodą "na mokro" na grunt reaktywny (np EUROXY RM). Oczywiście musi to być grunt na który szpachlówki można układać.
Oprócz tego skomplikowane spawanie "na styk" spawem ciągłym rozdzielone na etapy żeby dachu nie pofalowało w wyniku przegrzania blachy, ustawienie wszystkiego równo żeby nie trzeba było układać kilograma szpachli... to może być zbyt trudne i za bardzo wykraczające poza wyobraźnie wielu blacharzy.

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
wiarus senior

ale problem - kupujesz używke - w dobrym stanie!!

zdejmusze podsufitke, odkręcasz stary, jak nei idzie to "młotkiem go" i jakoś go wyjmij, potem następny łatwiej wstawisz.

O używke w super stanie wcale nie jest tak trudno!! , ale najlepiej jak sam sobei wyjmiesz z samochodu - ale napier będziesz lał na niego wode - czy czasem nie cieknie, i już po problemie....

za 600zł ( 300zł słomczyn city kompletny w silnikiem) to się kupuje el. otwierany i chowany od 124* (126)* [zlosnik] i jeszcze na malowanie zostanie i na opicie

*powinien pasować, jednak nie sprawdzałem - i nei daje gwarancji że będzie OK

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Robert mam rozumieć ze masz warsztat w lublinie i robisz takie spawanie dachu?? Jestem z rzeszowa i dosyć czestop bywam w lublinie i tez mam wstawioną taka dziurę w dachu. Tylko że mam wstawioną "oryginalną" szybę niemiecką i nic mi nie cieknie ale strasznie mnie wkurza ta dziura.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

a ja wymyslilem cos innego .. a co powiecie na nakładkę ...
nie daloby sie nałożyc nowego dachu bez dziury na dach z dziurą ... łączenia na słupkach byłyby dużo łatwiejsze do zatuszowania, nie łatając dach, a auto nie straciłoby na sztywności po wyninaniu dachu ... ??. jakies opinie ? wady ... dach podniusłby sie o grubość blachy drugiego dachu ... chyba uszczelka przedniej i tylnej szyby i rynny dałyby rade zatuszować tą niedoskonałośc

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

erio pisze:
a ja wymyslilem cos innego .. a co powiecie na nakładkę ...
nie daloby sie nałożyc nowego dachu bez dziury na dach z dziurą ... łączenia na słupkach byłyby dużo łatwiejsze do zatuszowania, nie łatając dach, a auto nie straciłoby na sztywności po wyninaniu dachu ... ??. jakies opinie ? wady ... dach podniusłby sie o grubość blachy drugiego dachu ... chyba uszczelka przedniej i tylnej szyby i rynny dałyby rade zatuszować tą niedoskonałośc

Chyba przekombinowałeś.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Marcin S pisze:
ale problem - kupujesz używke - w dobrym stanie!!

zdejmusze podsufitke, odkręcasz stary, jak nei idzie to "młotkiem go" i jakoś go wyjmij, potem następny łatwiej wstawisz.

O używke w super stanie wcale nie jest tak trudno!! , ale najlepiej jak sam sobei wyjmiesz z samochodu - ale napier będziesz lał na niego wode - czy czasem nie cieknie, i już po problemie....

za 600zł ( 300zł słomczyn city kompletny w silnikiem) to się kupuje el. otwierany i chowany od 124* (126)* [zlosnik] i jeszcze na malowanie zostanie i na opicie

*powinien pasować, jednak nie sprawdzałem - i nei daje gwarancji że będzie OK

Nie rozumiem :roll: . Chcesz wstawic oryginalny szyber do dachu, ktory fabrycznie go nie mial, ale ma dziure po nieoryginalnym? To niewykonalne.

1. Oryginalny dach jest duzo wiekszy niz dziury po nieoryginalnych.
2. Auto z fabrycznym szyber-dachem ma inna konstrukcje dachu niz auto bez szyber-dachu. Inaczej przechodza wzmocnienia, itd. (dach musi miec miejsce, aby "wjechac" pod podsufitke przy otwieraniu).

Przy pomysle montowania oryginalnego szberdachu do auta ktore fabrycznie go nie mialo pozostaje smutna, ryzykowna i wysoce nierozsadna opcja zmiany calego dachu (spawanie na slupkach [no] ).

Jestem zwolennikiem opcji cynowania. Tylko gdzie znaklezc blacharza, ktory te umiejetnosc posiadl w stopniu wystarczajacym? Dzis w modzie jest szpachla, juz od ladnych "paru" lat.

Tytuł:
wiarus senior

Witam!
Niedawno ten temat przerabialiśmy z bratem a 124T- chcieliśmy usunąć duży nieoryginalny szyber. Okazało to się nieopłacalne, bo Niemcy wycięli jedno z mocowań poprzecznych przy montowaniu, więc podejrzewam u Ciebie podobną rzecz.
Jeśli chodzi o zaślepienie dziury to kawałek z orygialnego dachu z tego miejsca i nie powinno być problemu.

Tytuł:
wiarus senior

Mitu pisze:
Nie rozumiem :roll: . Chcesz wstawic oryginalny szyber do dachu, ktory fabrycznie go nie mial, ale ma dziure po nieoryginalnym? To niewykonalne.

ja byłem przekonany że on jest fabryczny.... :oops:

Tytuł:
wiarus junior

runcajs pisze:
Robert mam rozumieć ze masz warsztat w lublinie i robisz takie
....
Zapraszam
serdecznie tak jak i każdego innego forumowicza/klubowicza

Lublin
ul. Przesmyk 1
tel 81 7445323 lub 0508810874

PS
w trakcie jest ford mustang '70, MB 107, MB116, mantaB,...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00