MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 8:52 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Po odpaleniu zimny silnik 300d pracyje idealnie. Po przejechaniu ok 30-50 km macha cała mercedes na boki bardzo mocno na wolnych obrotach w trakcie postoju.Doradzcie proszę jaka może być przyczyna tego telepania silnikiem bo jest to bardzo upierdliwe.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Zasadniczo przyczyny mogą być dwie - brak kompresji na którymś cylindrze, albo defekt układku paliwowego ( pompa, wtyrskiwacz ). W twoim przypadku brak kompresji nie musi być spowodowany nieszczelnoscią pierscieni tłokowych,bo zimny silnik pracuje dobrze. Należałoby przeprowadzić pomiar kompresji z próbą olejową,zeby wykluczyć niedomagania układu rozrządu ( niedomykający się zawór )

Jednak najpewniej wine za nierówną pracę ponosi któryś wtryskiwacz, który "leje" zamiast rozpylać rope,albo po osiagnięciu wyższej temeratury zawiesza się. Zleć pomiar ciśnienia otwarcia wtryskiwaczy i każ sprawdzić ich sprawnośc pod kątem rozpylania.

Zasadniczo sprawdz organoleptycznie czy układ paliwowy się nie zapowietrza, czy gdzieś nie cieknie etc.

Powodzenia!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Przyczyną jest najprawdopodoniej pompa wtryskowa. Oczywiście inne rzeczy też mają wpływ na telepanie m.in. luzy zaworowe, kompresja, poduszki, teleskopy itp., ale najważniejszą przyczyną telepania w OM 617 jest pompa wtryskowa. Musisz znaleźć dobrego pompiarza (może wystarczy ustawienie pompy, może wymiana sekcji?), a o takiego naprawdę trudno. Spróbuj popytać w serwisach Boscha, jeśli mają odpowiedni stół i dane fabryczne oraz trochę pomyślunku to powinni ogarnąć temat.

Tytuł:
swój chłop

Dzieki panowie. Zimą przy -20 odpala. Najlepszy w Bialymstoku starszy fachman od silników powiedział mi, że to też pompa. Nawet najlepszy stół nic nie da. Mam zalatwic zaślepki do filtra oleju po przewodach do chłodnicy - wtedy bęzie dojście od filtra do tylu pompy i na gorącym silniku zprubuje coś w pompie podregulować.Jak to nie pomoże to mam szukać drugiej pompy.Nie opłaca się wymiana sekcji bo i tak nic nie da.

Zalatwilem przewód z nakręykami. Zpiłuja do nakrętk- kura tylko czym zatkać te kawłki dociskowej rurki, bo zaspawć sie nie da? Może macie jakiś patent na te otwory? Z góry dzięki za podpowiedzi.

Tytuł:
wiarus senior

Nie jestem specjalistą, ale od tyłu w pompie mozna ustawić tylko wolne obroty. Ja bym sprawdził luz zaworowy, a potem grzebał przy pompie. Ale na wstępie, przy pracującym silniku chwyciłbym pokolei za przewody wysokiego cisnienia i sprawdził, czy wyczuwalna jest pulsacja. Mozna tez wstepnie okreslic, na którym cylindrze leży problem, popuszczając kolejno nakrętki z wtrysków i obserwując pracę silnika. Mozna też sprawdzić wtryski, a na końcu brać sie za pompe.

Skoda Favorit 135L+LPG (ex) - pierwsza dziewczyna-przeinwestowana, dobrze, że z nią nie wpadłem

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Rysiek pisze:
Po przejechaniu ok 30-50 km macha cała mercedes na boki bardzo mocno na wolnych obrotach w trakcie postoju.

Ja bym zaczął od zaworów. Koszt regulacji niski...

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja mam podobny objaw, ale znacznie słabszy...
Czy jak się trzęsie to silnik pracuje nierówno, czy chodzi dobrze, ale mimo to rzuca, bo chyba nic nie było wyżej mówione, ze się pogarsza kultura pracy, tylko ze pojawiają się wibracje. Jeśli nie masz zastrzeżeń co do kultury pracy, to może raczej to wina zawieszenia silnika...

Tytuł:
swój chłop

Poduszki mam nowe pod skrzynią też. Tylko nie mam amortyzatorów bo padły. Zawory były regulowane 3 mięsiące temu zapłon też.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

jesli objaw jest tylko na postoju na wolnych obr. to wyreguluj wolne obroty - zwieksz je po prostu i nie kombinuj za duzo. jak to nie pomoze to to co napisali koledzy wczesniej

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Rysiek pisze:
Najlepszy w Bialymstoku starszy fachman od silników powiedział mi, że to też pompa.Nawet najlepszy stół nic nie da. Mam zalatwic zaślepki do filtra oleju po przewodach do chłodnicy - wtedy bęzie dojście od filtra do tylu pompy i na gorącym silniku zprubuje coś w pompie podregulować.Jak to nie pomoże to mam szukać drugiej pompy.Nie opłaca się wymiana sekcji bo i tak nic nie da.

Skoro masz gotową receptę od fachowca to po co pytasz?
Te silniki słyną z telepania na wolnych obrotach i gdy wyeliminować poduszki, teleskopy, luzy zaworowe i brak kompresji (a raczej znaczącą róznicę między cylindrami) oraz wtryskiwacze to pozostaje pompa wtryskowa.
Moim zdaniem bez wyjęcia pompy to można tylko podnieść lub obniżyć wolne obroty, więc nic Ci to nie da. Nie opłaca to się kupowanie drugiej pompy używanej (chyba, że będziesz miał możliwość sprawdzić jak ona pracuje), bo pewnie będzie tak samo albo trochę lepiej/gorzej i po czasie wrócisz do punktu wyjścia mając kilka stów w kieszeni mniej.
Uważam, że powinieneś jechać do dobrego pompiarza, żeby Ci to zrobił jak należy, a jak nie to się musisz przyzwyczaić, ale ja się nie znam i nie jestem mechanikiem.
Powodzenia.

Tytuł:
nowy

Witam.
Mam ten sam problem w moim W123 300d. Po przejechaniu kilkunastu kilometrów mozna odczuć zdecydowanie większe wibracje na niskich obrotach oraz wskaźnik ciśnienia oleju trzyma się na wysokości 3. Gdy ciśnienie spada(a potrafi to trwać ok 20 sek.) po pewnym czasie wibracje ustępują a obroty bez zmian.
Zawory i wtryski zostały wyregulowane w czerwcu tego roku. Oleju nie pije, nie kopci, moc jest ok.

Tytuł:
postmajtek

u mnie wyglada to podobnie, tez buja, myslalem ze jest cos nie tak z zawieszeniem silnika, jednak ostatnio cos sie pogorszylo i nie dojechalem pod dom:( auto gubi obroty, gasnie, cisne go do dechy a on sie dusi i dławi i jedzie 20-30km/h (automat)... ktos cos wie na ten temat? <br>Dodano po 57 minutach.:<br> ..udalo mi sie dojechac chociaz te 800m pod dom... teraz mysle co dalej

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00