MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 12, 2025 12:22 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Zdjęcia warte tysiąc słów:

lewa strona to oryginał, specjalnie rozebrany inny egzemplarz na te okazje. Prawa strona po kompleksowej robocie głowicy...
Obrazek

porównanie góra i dół:
Obrazek

Czy moje niepomierne wku... zezłoszczenie jest zasadne?
To sie da az tak popsuć?!

E280 T
450SLC 5.0
dawniej: W115 200D '72 - Boluś, W115 '70 - No Name, W116 '76 - No Name, oraz rozne 123

Automatom mówię NIE
Śląsk, Gliwice

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rozumiem, że odległość od płaszczyny spodniej głowicy do wałka też jest tak samo różna?

Tytuł:
swój chłop

ukaniu pisze:
Rozumiem, że odległość od płaszczyny spodniej głowicy do wałka też jest tak samo różna?

Widzisz, jakbym umiał jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, to bym wiedział gdzie leży problem.
Na te chwile jeszcze sie zastanawiam, czy sam czegoś źle nie skręciłem. Ale co tam się da źle skręcić?! Pokrywa przednia przecież nie ma luzów. Jakikolwiek luz nie wyniesie przeciez kilku milimetrów jak na załączonych obrazkach. I na marginesie, to mi sie taaaaaaaaak bardzo nie chce zdejmować tej przedniej osłony, bo ją taaaaaaaaaaak bardzo dobrze założyłem że już nigdy więcej mi się nie uda [zlosnik] .
Firma, ktora to robila miala wlasnie z walkiem problem, a raczej z osobą, która się wzieła za osadzanie wałka. Specjalnie kupowali nowe zawory żeby je potem przyciąć w związku z tym, że wałek "trochę" poszedł w dół.
Ja to wszystko przyjąłem ze zrozumieniem, ALE ŻEBY AŻ TYLE?! I dopiero na sam koniec składania to wyszło...
Przecież tego się już nie da odwrócić, prawda? [zlosnik]
Chyba że wywiercę nowe otwory na wkręcenie solenoidu, po prostu go obniżę... ale jaka to rzeźba będzie wtedy.

Ten praktykant co to robił powinien teraz własnymi łzami napawać ten brakujący materiał...

E280 T

450SLC 5.0

dawniej: W115 200D '72 - Boluś, W115 '70 - No Name, W116 '76 - No Name, oraz rozne 123

Automatom mówię NIE

Śląsk, Gliwice

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Jeśli występuje taka różnica w wysokości od płaszczyzny przylegania to to co widać nie nadaje się do montażu.
Zalezy które koło, jeśłi pierwsze ciągnięte przez łańcuch - istnieje duża szansa, że nie uzyska się odpowiednich faz rozrządu, drugie też nie lepiej.
Jak głowica jest nietypowa, czy też warto się bawić to w uszkodzone łożyska wałka wstawia się półpanewki. Zresztą, powierzchnią która się mocniej zużywa będą moim zdaniem (104) pokrywy - bo podczas uruchamiania zaworu to one przenoszą siłę sprężyn i bezwładności.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Przycinanie zaworów to kit wstawiany w warsztatach gdzie coś nie poszło, przy nadmiernym zeszlifowaniu/przycięciu zaworu odsłania się warstwę materiału nieutwardzonego i w ten sposób naraża się czubek trzonka zaworu na nadmierne zużycie popularnie zwane sklepaniem.
W szlifierni mi powiedzieli ze mogą zeszlifować zawór do 0,5 mm - więcej na moją odpowiedzialność.
Oczywiście nie nastąpi to natychmiast tylko przy jakimś tam przebiegu natomiast na pewno może zmniejszyć dystans przejechany do kolejnej naprawy.

ex: W123 200D, W110 200D, W115 200D, W115 220D

Tytuł:
swój chłop

jest różnica na rozrządzie - pół ogniwa lancucha przed rozebraniem i po poskładaniu.

wykopałem na tę okazję dobry wątek z anglojęzycznego forum, gdzie wystąpił identyczny problem. gość myślał, że ma przestawiony rozrząd, ja podobnie. Potem wszystko zostało zwalone na wyciągnięty łańcuch i zużyte zęby. Gość tak z tym pewnie jeździ i ja też zamierzałem. Zamierzałem aż do wczoraj.

http://www.peachparts.com/shopforum/showthread.php?t=259766&page=3

Ogólnie jest przyjęte, że M104 radzi sobie całkiem dobrze na rozjechanym rozrządzie. Więc mój by też pochodził - próbowałem go odpalać ale najwyraźniej zepsuła się pompa paliwa więc narazie nic więcej nie mam do dodania.

Ktoś zapoda jakimś linkiem na temat tego co można a co nie można z zaworami? Musze miec jakas podklad do dyskusji w sprawie tego utwardzania...

A niech to fallus strzeli :roll:

E280 T

450SLC 5.0

Automatom mówię NIE

Śląsk, Gliwice

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00