Mirmur pisze:
mMm2 pisze:
Wszyscy mówicie, że można troche pojezdzic.
Ta uszczelka potrafi w tym momencie paść całkiem na odcinku kilkudziesięciu kilometrów.
Mowiac wszyscy mialem na mysli to co wyczytalem w internecie i to co powiedzial RR.
Zgadzam sie ze olej niszczy weze i zgadzam sie ze uszczelka, jesli wiemy ze jest na ostatnich nogach, to moze pasc na odcinku kilkudziesieciu km.
Sęk w tym, ze sam olej w plynie chlodniczym nie oznacza dla merca z M104 krytycznego stanu uszczelki. Owszem, jest to niedogodnosc, ale nie oznacza, ze sa przedmuchy gdziekolwiek indziej. I tu mozemy sobie gdybac, ale te czesc tematu rozpracowalem (czytalem:) ) i wynik jest taki, że problem częsty i niektorzy z tym jezdza.
Ale ten brak mocy...
Cytuj:
mMm2 pisze:
zakupiłem porządny zestaw do mierzenia kompresji, taki z gwintami...jutro już na bank będę badał ciśnienia, no i zobacze jak wyglądają świece.
W jakim celu?
Przy takim duzym spadku mocy mam zamiar urządzeniem pomiarowym wykazac ewentualne spadki cisnienia na cylindrze (cylindrach) i na podstawie tego podjac decyzje 'co dalej'. Ten test MOZE cos wykazac, ale NIE MUSI.
Sa jeszcze jakies plyny do badania obecnosci spalin w ukladzie chlodzniczym i tego moge sprobowac w nastepnej kolejnosci.
W zasadzie to czas zejsc i zabrac sie za to... A zimno i szaruga.. uu
Dodane 05.10.2008:
Jestem po pierwszych pomiarach. Wstyd sie z czyms takim pokazywac, ale dla dobra przyszlych pokolen moze i warto. Wyniki dla mnie niewiele znaczace, jutro sprobuje powtorzyc i tym razem
upewnie sie, ze warunki sa stale dla kazdej proby.
W jednej probie robilem dwa pomiary, jeden za drugim, oba na jednym cylindrze oczywiscie. Dla cylindrow 1-4 mam tylko po jednej probie, dla 5 i 6 wiecej, bo mi cos nie gralo...
Cylindry mierzone niekoniecznie w logicznej kolejnosci.
Stany ciśnień w cylindrach stabilizowały się przy 10-11 suwie sprezania i wtedy następował odczyt.
Wyniki w PSI, mozna przekonwertowac
TUTAJ .
Proba 1:
1 195/195
2 200/203
3 198/195
4 193/195
5 185/183
6 180/184
ALE:
Proba 2:
5 165/170
6 190/192
Proba 3:
5 175/175
Oprocz tego wyszlo, ze w gniezdzie swiecy nr2 zgromadzil sie olej, sama swieca oczywiscie tez usmarowana, ale czysto tam gdzie iskra przeskakuje.
I w sumie tyle, wnioskow narazie nie wyciagam, bo testy powtorze, ale na te chwile rzecz wyglada nieciekawie...
Przy powtorce zrobie jeszcze test z kapką oleju dla cylindrow 5 i 6 coby stan pierscieni zobaczyc.
Mysl, ktora bedzie mnie dzis utulac do snu to "do dupy z takim silnikiem"
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)