MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 15, 2025 4:32 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek
Awatar użytkownika

Witam,
Potrzebuje porady/pomocy przy aucie SEC 560 89'.

Odpaliłem SECa pochodził na wolnych obrotach ruszyłem i zgasł.Do tej pory nie odpalił.
Nastawnik wolnych obrotów (elektromagnetyczny regulator biegu jałowego) zaczął "burczeć" wiec na niego zrzucam całą odpowiedzialność - jak go sprawdzić ?
Na przewodach dochodzących do niego - przy włączonym zapłonie jest napięcie 1,6 i wtedy "bzyczy". Nie wiem czy dobrze diagnozuje ale wpiąłem go do akumulatora i elektrozawór działa (przełącza) - choć jego prawidłowa praca nie polega na opcji włącz/wyłącz (chyba).

Czy to wina regulatora biegu jałowego ?
Dodam jeszcze - myłem silnik niedawno - ale auto jeździło dużo po myciu.
Pompa paliwa działa i paliwem zalewa jak kręcę na rozruszniku - bo czuje aż z wydechu.
Dzięki za pomoc.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

iskra jest? obawiam sie sie ni ema iskry a wtedy wiadomo.....

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
iskra jest? obawiam sie sie ni ema iskry a wtedy wiadomo.....

Właśnie sprawdziłem wykręciłem świece, położyłem na kolektorze wylotowym (masa) zakręciłem silnikiem i nie ma :( iskry.

Co to będzie i jak sprawdzać - zawsze jeździłem Dieslem 201 wiec te sprawy są mi obce.

Cewka ? jak ją sprawdzić ?
Moduł ? jak go sprawdzić ?

Dodam jeszcze że świece mam nowe NGK + nowe kable BERU. Kopułka i palec BOSCH bez widocznych uszkodzeń - lekki nagar na pinach który usunąłem.

Dzieki

Tytuł:
wiarus junior

Jak myłeś silnik i jeździłeś to woda z komory parowała i ta para mogla się dostać do kopułki.Wtedy nie zapali za chiny ludowe.Trzeba zdjąć kopułkę i oczyścić ją w środku, palec tez, cewkę, etc.
Tak miałem po myciu jak Ty dopóki przypadkiem nie doszedłem ze w kopułce jest para wodna.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

padł moduł zapłonu-przykro mi.... jak cos dam ci numer do człowieka co mial ten problem.Moze naprawi si eten moduł bo uzywka 600-1000 i moze byc tak samo znowu...

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

stanleym126 pisze:
Jak myłeś silnik i jeździłeś to woda z komory parowała i ta para mogla się dostać do kopułki.Wtedy nie zapali za chiny ludowe.Trzeba zdjąć kopułkę i oczyścić ją w środku, palec tez, cewkę, etc.
Tak miałem po myciu jak Ty dopóki przypadkiem nie doszedłem ze w kopułce jest para wodna.

Mialem to na uwadze jak mylem silnik - wiec nie zamykajac klapy odpalilem zeby sobie pochodzil troche i odparowal bez zamknietej maski.Dłuugo wczesniej pekla mi chlodnica i masa wody i pary poleciala do komory - od tego czasu minal miesiac i auto chodzilo,pozniej zmienilem kable (beru) i czasem trzeba bylo zakrecic dluzej ,ale odpalalo i chodzilo bez oznak przyszlej awarii - az tu nagle STOP i koniec.

~MERCEDES 4 EVER namiar poprosze zadzwonie zweryfikuje - poniewaz czytalem kilka postów ludzi z podobnymi objawami - ze silnik zgasl i juz nie odpalił - gdzie problemem byla cewka lub czasem czujnik polozenia wału.
A dzwiek od elektrozaworu ? takie bzyczenie - ja wiem ze to nie krokowy silnik i jego opcja jest otórz/zamknij - ale jeszcze to mnie nurtuje przy okzazji.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Witam,
Problem rozwiązany - miałem spaloną CEWKĘ ZAPŁONOWĄ którą wymieniłem na Boschowski oryginał ;) - zamykam temat.
Dzięki za podpowiedzi.

Pozdrawiam

swój chłop
Awatar użytkownika

jak zdiagnozowałeś spaloną cewkę? czy mechanik to powiedział i już, czy jakos da rade samemu to sprawdzic?

postmajtek
Awatar użytkownika

ALLAN pisze:
jak zdiagnozowałeś spaloną cewkę? czy mechanik to powiedział i już, czy jakos da rade samemu to sprawdzic?

Nie wiem do końca czy jest to prawdą, ale znalazłem informacje, że gdy zakręcisz silnikiem i wskazówka od obrotomierza drga/rusza się - to wyklucza to uszkodzenie modułu i jest to wina cewki.
Tak obstawiłem i jest ok.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00