CZYTAJĄC CAŁE 4 STRONY FORUM NA TEMAT ANGOLI (RHD) choć sam ma kilka sztuk samochodów z RHD i LHD to wypowiem się bardzo
neutralniea przynajmniej sie postaram .Lecz najpierw kolego
~qbek81 skoro kupiłeś właśnie RHD i dokonałeś tego wyboru w pełni świadom to pamiętaj broń borze pod żadnym pozorem nie warz się czegokolwiek przerabiać to w końcu klasyk i to angielski (zarejestruj w jakikolwiek sposób czy to na żółte czy białe czy nawet różowe jeżeli takie będą,ale nie tnij i nie przerabiaj

.
A co do rejestracji takich pojazdów jak RHD nie będę się wymądrzał ale też już trochę i mil i km przemierzyłem i w Anglii=> polakiem a w Polsce=> anglikiem i powiem że nie powinno być żadnych,ani nie powinno się stwarzać żadnych problemów przy rejestracji pojazdów z UK w Polsce ..ZAPYTACIE co poniektórzy ? DLACZEGO? jeszcze inni morze będą chcieli poczęstować mnie nie 1 wiadrem lodowatej wody... ale nie przejmuje się tym i tym bardziej nie będę nikogo na siłę przekonywał.ale podam kilka argumentów. A wy sami czytając odpowiedzcie se na pytania.
po 1. Poza polską i chyba Czechy lub Słowacja nie jestem pewien , to wszędzie indziej czyli UE samochody mające kierownice po prawej czyli słynne RHD SA REJESTROWANE BEZPROBLEMOWO z tym że przechodzą przekładkę tylko lamp przednich(lub samych szkieł) i tylne przeciw mgielne a to czy ma kierownice po lewej czy po prawej to nie ma znaczenia poza PL i CZ czy SK ( do tych 2 nie jestem pewien ale chyba słowacja) ma być tylko sprawnie technicznie lub mieć ważne MOT
po 2 Kraje takie jak UK czy UE poza PL i ...CZ czy SK... zastosowały 15 -25 % wyższą składkę ubezpieczeniową wiec samochody nie są tak rozchwytywane jakby się zdawało co lepsze czasami a nawet często samochody z LHD w UK są czasami droższe cenowo nawet o 1-3 tyś F.
a porównując bezpieczeństwo na drogach w PL a UE czy UK to u nas w Polsce pozostaje dużo do życzenia sam jeżdżąc polskim autem w LONDYNIE( chyba jedna z większych aglomeracji na świecie,) to prawie nigdzie poza Deutschland nie spotkałem się z taką kulturą jazdy ludzie w UK widząc LHD ustępują mu zwiększają mu czasem pole manewru(kierowcy polskich tirów ale nie tylko mogą coś powiedzieć na ten temat; bardziej się boi ze zgubi drogę czy obetrze się o lampę w wąskich dróżkach niż o kolizje z anglikiem ,nawet jeżeli ma brytyjskie blachy a jest rodem z europy LHD -to panowie właśnie jest kultura.Nie twierdze ze w Polsce nie ma kultury oczywiście jest ale przewagę ma prawo pieści i kto ma więcej pod maska KM.
Osobiście wolałbym żeby było więcej angoli dopuszczonych do ruchu bo na pewno nikt byle gó...a do polski nie będzie ciągnoł, a na ulicy wolał bym żeby mnie wyprzedzał RHD niż Audi czy bmw od pana Kazia z warsztatu pod sosna gdzie samochód zlepiany z 3 kawałków rodem z Unii tył z Holandii przód z Niemiec a dach i wyposażenie z Angola bo tam skóra w standardzie,ale ,, LHD'' za 20 tyś polskich złotych(zlepiane na życzenie klienta) . można wiele polemizować za i przeciw aż do bólu ale zakazany owoc bardziej kusi i stąd te czasem wynalazki w przerabianych autach z wysp.
Nie aut bym się obawiał panowie nie aut,a ludzi którzy siadają za ich kierownica,czy tych co je tak szpecą twierdząc jacy to oni nie są profesorowie w przekładkach. owszem nie powiem jestem mechanikiem i nie twierdze ze nie idzie przełożyć w niektórych autach kierownicy bo jest to czasem tak proste jak zmiana koła w samochodzie np francuzów niektórych merców czy VW ale nie wszystkie da sie bezpiecznie bez ingerencji w konstrukcje przełożyć .
>> Wiec wniosek prosty pozostawcie
RHD I LHD takie jakie one są nie zawracajcie kijem Wisły.a to czy ktoś lubi RHD czy LHD to kwestia wyboru ,jest to proste nie lubisz RHD to po prostu nie kupujesz nie wsiadasz do niego (Apel do wszystkich nie lubiących RHD)
NIE CZYTAĆ DALEJ... bo mógłbyś się jeszcze zakochać widząc świat inaczej
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
jeszcze byś zwolnił i zaczoł jeżdzić jak emeryt
MÓWIŁEM NIE CZYTAĆ
poszczególne zajścia i uwagi oraz spostrzeżenia prowadziłem z neutralnego terenu kołami stojąc jeszcze w UK to jesdnak z kierownica po całkowicie neutralnej stronie
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
po Środeczku panowie po Środeczku
a tu przykładzik z 89 roku rodem z polski importowany
JCB 2CX STREET MASTER