MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 28, 2025 5:26 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 10018978
Wiecie co ja 15 lat temu kiedy przekaznik swiec zarowych byl bardzo drogi a ja mialem przekaznik od swiec dlugogrzejnych agrafkowych ktory 60 sek grzal a mialem podmienione swiece na palcowe szybkogrzejne 5-7 sekund i silnik jeszcze byl przelozony z 250benzyna na 2,4l diesel a auto kupilem jako 2.o D Zalozylem przekaznik w szereg ze swiecami sterowany klawiszem z kabiny. I tak 15 lat zaplam W123 2,4 D ze Lewa reka wlanczam zarzenie swiec licze do 4sek wylaczam lewa reka a prawa krece rozrusznik. NIgdy nie mialem problemu z zapalaniem silnika i akumulator mam dopiero trzeci przez tyle lat srednio jeden na 6-7 lat tylk0o CENTRA .A dodatkowo jako uklad antyzlodziejski. Zastanawiam sie czy wW201 i W140 nie zalozyc tego patentu ale tam cisnienie wyzsze i bez zarzenia pali bez problemu

Bez gwiazdy nie ma jazdy:)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

weź ogarnij przecinki kropki w sumie też przydałoby się jak sądzisz?

Tytuł:
postmajtek

DJ MAKU pisze:
Jeśli natomiast masz instalację podgrzewania bez przekaźnika, (lub też jeśli masz starszy typ...), to ten bezpiecznik znajduje się w takiej kostce przymocowanej do ściany grodziowej w komorze silnika.

Witam dzięki za odpowiedz mam ten bezpiecznik na ścianie grodziowej i co to znaczy że bez przekażnika bo na desce rozdzielczej mam przycisk pod zegarami po lewej stronie właśnie od grzania świec

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Hmm, no to nie wiem co to znaczy, ktoś już coś przerabiał, bo oryginalnie to nie powinno być żadnego przycisku. Świece załączane albo 'wyciągadłem' (mówią też na to 'hebel'...), albo kluczykiem w stacyjce jeśli jest przekaźnik.

A jaki masz rocznik, silnik (pewnie czterocylindrowy), jakie są świece i jak włączany rozrusznik? Twoje auto to nie jest czasem przerabiane z wersji benzynowej?

Ja jak kupiłem swojego, to też miałem przekaźnik włączany przełącznikem pod deską, mimo że stacyjka była 'dieslowska' przystosowana do przekaźnika, ale tak go ktoś 'zmotał' i tak było, jak już pisałem na dodatek podłączyli go do wolnych świec i spalił się w końcowym efekcie.

karolkarol, jeśli i tak masz dodatkowy wyłącznik to po co jest przekaźnik? W końcu i tak sterujesz czasem podgrzewania 'manualnie', więc właściwie on tam jest tylko jako rozgałęźnik przewodu :lol:

Ale w jednym się zgodzę: jeśli wyłącznik jest choć trochę schowany to faktycznie jest to dość dobre zabezpieczenie antykradzieżowe, proste a zarazem skuteczne, jeśli tylko złodziej nie wie, że można spiąć świece 'na krótko', bezpośrednio do akumulatora... [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

To ja zapytam przy okazji...

Czy były przekaźniki do świec "wolnych"?
Czy można przerobić świece "wolne" na "szybkie"?

"Wolne" są łączone szeregowo, czyli gdy jedna się przepali, to wszystkie nie działają? Dobrze kojarzę?

Straszna choroba. Ludzie patrzą na litery i słyszą różne głosy w głowach.
A Ty i tak powiesz, że czytają forum...

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Nie wiem, czy te wolne świece mają jakiś przekaźnik. U brata w 200D chyba nic nie ma, przynajmniej pod maską, odpalany jest z 'hebla' i tyle.
W starszych wersjach 300D może coś było, ale nie widziałem na żywo do tej pory, wszystkie z jakimi się spotkałem miały szybkie świece z takim przekaźnikiem jak u mnie, albo były przerabiane z wolnych (lub z benzynówek...) i miały jakieś zmotane włączniki.

Szumek pisze:
Czy można przerobić świece "wolne" na "szybkie"?

W sensie zmienić sobie? Można, bo ja tak mam, kupiłem kiedyś świece Beru, oryginalne, paluszkowe szybkiego grzania lecz z gwintem "grubym", pasującym do głowicy starego typu i tak mam już pięć lat i zapomniałem o nich...

A co do przepalania się to nie pamiętam jak tam wtedy jest, czy nie działają wszystkie, czy tylko te znajdujące się "za" przepaloną...

Tytuł:
postmajtek

DJ MAKU pisze:
Hmm, no to nie wiem co to znaczy, ktoś już coś przerabiał, bo oryginalnie to nie powinno być żadnego przycisku. Świece załączane albo 'wyciągadłem' (mówią też na to 'hebel'...), albo kluczykiem w stacyjce jeśli jest przekaźnik.

A jaki masz rocznik, silnik (pewnie czterocylindrowy), jakie są świece i jak włączany rozrusznik? Twoje auto to nie jest czasem przerabiane z wersji benzynowej?

Witam więc z tym autkiem jest tak że jest to motor 300 diesel ale karoseria według vinu benzyna, świece szybkiego grzania.
Mam takie pytanko bo silnik nie odpala i jest to raczej sprawka świec więc jeżeli nie mogę się połapać jak dobrze świece powinny być podłączone to czy można zrobić tak że po prostu podłącze je pod akumulator.
Jeżeli tak to na jak długo powinny być te świece podgrzewane bezpośrednio od akumulatora?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

4 sekundy

Tytuł:
postmajtek

chmielo pisze:
4 sekundy

ok dzięki, a czy wystarczy świece podpiąć tylko do plusa bo silnik jest masą świec

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

dokładnie

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00