Witam
Mam podobny samochod.
Dobry do pojezdzenia.
Tak jak w mojej stopce - jestem przeciwnikiem automatow.
W moich rekach samochod z reczna skrzynia spali zawsze wiecej niz auotmat i mysle ze to nie jest przypadek odosobniony. Prawda jest taka, ze dobrze utrzymany automat wrzuca biegi do gory szybciej niz ktokolwiek to zrobi ręcznie. A redukcje? Mysle ze wiekszosc uzytkownikow drog nie zrobi tego szybciej niz automat, a juz napewno wiekszosc nie wie co to przegazowka, ktora automat robi sam.
Uwazam ze nie warto zmieniac skrzyni w 280TE na inną. 2.8 to nie jest znowu taki szybki samochod w wydaniu kombi. A jak juz depniesz to i tak to psu na bude, bo ci sie na zakrecie powlaczaja te wszystkie ASD i ASR i kto tam wie co jeszcze.
A skrzynia w tym co pokazales jest czterostopniowa, czyli ta cieszaca sie najwieksza estymą wsrod użytkownikow (bo sie nie psuje

). W trybie S zachowuje sie poprawnie, prawie jak z reczna skrzynia, a w trybie E pozwala zaoszczedzic paliwa. Z ta oszczednoscia to jest roznie, a ja uwazam te samochody za bardzo paliwozerne. Na trasie, przy predkosci 100-110, nie zszedlem ponizej 11l Pb i uwazam ze sie nie da, choc wielu sie niezgodzi
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
. Druga strona skali jest taka, ze mozna jechac albo 130 albo 180 i spali tyle samo - u mnie 15.6l LPG. Ja za tyle samo wole szybciej
![[zlosnikz]](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
.
Ja bym napewno nie skreslal tego samochodu z powodu automata. Wypas jest nienajgorszy i jest reczna klima, co ja uwazam za plus.