Gdy wystąpi usterka podepnij kompa i odczytaj najlepiej star'em, co sterownik ma do powiedzenia. Jak silnik będzie działał poprawnie to nie ma co podpinać kompa, nie będzie nic sensownego - tylko błędy zapisane, i w zasadzie zawsze będą dwa:
004 luftmassenmesser mit Hitzdraht spannung zu gross/klein
010 leerlauferkennung von EFP, TPM, LLR standig an masse
te są z W140 i z większego silnika, co powoduje że silnik ciepły nie chce działać, przepływki są dobre, więc pozostają przepustnice, ale przewody są sprawdzone i są jak nowe... zarówno lewa jak i prawa sprawdzona, umyta, zaadoptowana, zsynchronizowane ze sobą i po przejechaniu bliżej nie określonej liczby km pojawia się problem sterowania ciepłego/gorącego silnika.
trzeba odczytać silnik jak jest ciepły, i niedopala paliwa w cylindrach, które strzela w wydech.Czyli gdy jest popsuty, dopiero odczyt parametrów da Ci odpowiedz co jest nie tak.
Obstawiam że jedna przepływka będzie miała wartość ok 280kg/h, pomimo że silnik pracuje na biegu jałowym i powinna mieć ok 16kg/h. Podmiana przepływki z lewej na prawą nie zmieni tej wartości

do pełnego ostygnięcia silnika!! (instalacja silnika jest 100%sprawna, jeśli chodzi o przepływki, wtryski i czujniki temp silnika). Gdzieś jest błąd konstrukcyjny z którym prawie wszyscy się borykają, a przewody przepustnicy są tylko jedną z możliwych przyczyn. Sterownik z jakiegoś powodu przyjmuje wartość 280kg/h, a nie mam do V8 i V12 z tamtego okresu dokumentacji, a wystarczyłaby mi dokumentacja logiki sterownika ( chociaż pełna dokumentacja byłaby bardzo pomocna, V8 i V12)
Nie wiem czy przyglądałeś się układowi zapłonowemu którego najczęściej ludzie nie wymieniają bo kosztuje sporo a i z wymianą jest trochę zabawy.
Czy jest zależność występowania usterki od tego czy pada deszcz czy też jest ładna słoneczna pogoda? może wydać się to głupie pytanie, ale jednak dość zasadne