MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 28, 2025 4:55 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam, dawno tu nie zaglądałem a to zewzględu na budowe domu, która szczęśliwie chyli się ku końcowi.
ostatanio znalazłem nawet chwile żeby wzruszyć moją mercedes po dość długim postoju w garażu u wujka (cale dziewięć miesięcy).
Wszystko niby jest OK, zapalila od pierwszego zakręcenia rozrusznikem, dostała nowy układ wydechowy, zregenerowałem owy rozrusznik-bendix się domagał zmiany. Załoźyłem nowy zaworek sterowania podciśnieniem w ASB. Problem jest jeden i to duży, mianowicie bardzo opóźniona reakcja na gaz, oraz gaśnie na biegach D i R. Do obliczenia przyspieszenia nie jest potrzebny zegarek ale kalendarz, wogóle nie chce jechać. Wpadłem na pomysł może paliwo i zbiornik jest zatkany, więc wyjąłem cały zbiornik, przedmuchałem przewody, wypłukałem zbiornik i nadal tak samo. Wszystko prowadzi do pompy paliwa bo nawet filtr jest nowy. Czy istnieje możliwość żeby zastała się pompa wtryskowa?? ewidętnie nawet po wypięciu całego układu cięgien gazu i poruszaniu cięgnem przy samej pompie jest bardzo powolna reakcja na dodawanie gazu. Pali na dotyk przy minimalnym dotknięciu pedału gazu, nie kopci nie szarpie, pracuje równo. Dodam jeszcze, że po zgaszeniu jak ruszasz cięgnami gazu to słychać takie buczenie przy pompie tam gdzie dochodza przewody podciśnieniowe. A same przewody moim zdaniem sa szczelne. Przy użyciu opcji ''szukaj'' przesiedziałem już tu dwie ostatnie noce. Jeśli ktoś z was może coś doradzić to będe wdzięczny. Pozdrawiam Michał

123 240D Automat '77

kombatant
Awatar użytkownika

Numer GG: 3939571
może to być problem z gaszakiem. Potwierdź o jakim aucie mowa, takie jak w podpisie? Z gaszeniem nie ma problemu? od razu gaśnie? Odłącz podciśnienie od gaszaka i dodaj gazu.

W124 220E '93
S124 280TE '92
W140 500SE '94

swój chłop

Dokładnie, mowa o Mercedesie W123 240D. Gaśnie i odpala bez problemu, ale sprawdze to z gaszakiem jak tylko pojade w weekend. Chciałbym uzbierać jak najwięcej Waszych podpowiedzi-tego czego jeszcze sam niesprawdziłem i w weekend zrobic buze muzgu, mam nadzieje, ze to nic powaznego.

123 240D Automat '77

postmajtek
Awatar użytkownika

Jeśli na "luzie" reaguje na gaz normalnie to sprawdź czy po tak długim postoju hamulce nie są zapieczone.

swój chłop

Hamulce to była jedna z pierwszych rzeczy, którą sprawdziłem. Z tym gazem to jest tak, ze jak sie rozgrzeje to jego reakcja jest mocno spowolniona. I teraz nasuwa się pytanie: czy jest możliwość żeby zastała się listawa na pompie??

123 240D Automat '77

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00