MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 15, 2025 3:08 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam mam problem z wyjęciem wkładu lusterka od strony kierowcy, i jeszcze jedno pytanie czy prąd na wtyczce powinien być cały czas po przekręceniu zapłonu?
pozdrawiam

wiarus junior

Witam ! Tez bym chętnie się dowiedział ,jak bezproblemowo zdjąć wkład ? co do napięcia, to lusterko kierowcy jest tylko podgrzewane i grzanie załącza się razem z podgrzewaniem tylnej szyby włącznikiem z pulpitu .

DAEWO TICO----1997-LPG
MB 126 420 SE-- 1988 EX
IVECO 3510-----1995 EX
MB 124 300 E ---1989 EX
MB 201 230 E ---1987 EX
AUDI 80 1,8E----1989 EX
SEICENTO 900---2002 - LPG

swój chłop

Numer GG: 5261898
Witam
od środka jest taki okrągły drucik zabezpieczający w rowkach i trzeba go zwalić, ja miałem odkręcone to tylko ściągnąłem tą gumową osłonę i zakrzywionym drucikiem to zrobiłem [zlosnikz] Jak spuścisz ten drucik z rowków to wkład sam wyleci a montaż najlepiej bez wkładu założyć ten drucik a później tylko wcisnać delikatnie wkład i po problemie 8)
Pozdr.

wiarus junior

czarek12 pisze:
i grzanie załącza się razem z podgrzewaniem tylnej szyby włącznikiem z pulpitu .

Nie prawda. wkład lusterka ma spiralke z wylacznikiem, ktory przy niskich temp "puszcza" napiecie na wkład. To nie ma nic wspolnego z grzaniem tylniej szyby. Lusterko zawsze grzeje w niskiej temp. Zatem napiecie na przewodach wtyczki w obudowie lusterka powinno byc zawsze po przekreceniu kluczyka w pozycje start i na zapalonym aucie.

mark2222 pisze:
najlepiej bez wkładu założyć ten drucik a później tylko wcisnać delikatnie wkład i po problemie

Jak drucik jest wyrobiony, i sa wyłamane rowki na obudowie to tak sie da zrobic. Jak wszystko jest orginalne i niepourywane to nie ma bata zeby wskoczył wkład - drut za mocno trzyma.

co do wkladu - nalezy odkrecic bolec do ustawiania lusterka, sciągnąc ten czarny trójkącik i ukaża nam się 3 srubki. Nalezy je wykrecic i wyciagamy cale lusterko. Dalej nie pamiętam co sie wysuwało , ale jak wyciagniesz lusterko to masz latwy dostep do wszystkiego - lusterko rozpolawiasz , montujesz wkład, zakładasz ten drucik i wszsytko skladasz do kupy. To jest moment i zrobione.

Zeby nie bylo ze sie czepiam tych drucikow i wciskania na sile.. ja mialem idealny drucik, na wkladzie i na obudowie nic niepolamane i nie wcisnąlem wkładu, zato pekło szklo :D - pozniej dopiero doszedlem do tego ze rozebrac lusterko to jest 5 minut i nic nie pęknie [zlosnik]

swój chłop

Numer GG: 5261898
u mnie drucik od nowości podejrzewam nie był ruszany a rozbierałem lusterka z I serii, prawe i lewe do malowania a lewe do rozruszania przy okazji ponieważ ze starości ciężko chodziło, w obydwóch przypadkach nie był drucik wyrobiony i nie były rowki również wyłamane i przetestowałem 2X czy wskoczy jeszcze przed złożeniem i było GIT [cool] więc może poprostu była to złośliwość rzeczy martwych w twoim przypadku.
A co do sciągania tej osłony gumowej to trzeba uważać bo w niej jest taka blaszka aluminiowa przez którą wkręcana jest jedna ze śrubek mocujących lusterko do drzwi. Jak sobie źle ściągniesz to lubi sie urwać [chory]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00