MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn lip 28, 2025 11:44 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: W123 Reanimacja
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam wszystkich ,
jako że moja miłość do mercedesów zaczęła się od zielonego w123 240D Postanowiłem więc z wdzięczności poświęcić trochę swoich funduszy i mnóstwa czasu , aby uratować choć jeden taki egzemplarz przed złomowaniem i zatraceniem. Przeglądam oferty sprzedaży 123 i widzę że te najtańsze oferty trafią prawdopodobnie do jakiegoś rolnika co świnie będzie woził albo gówniarza , który przyciemni szyby folią z allegrosza na wydech założy starą rynnę. Jako że zapału mi nie brakuje a i co nieco potrafię zdziałać samemu (blacharka , lakier, drobna mechanika) Postanowiłem przygarnąć jeden z tych zapuszczonych egzemplarzy . Powiecie pewnie że za 2 tysiące to tylko trupy są , no ale ja wyzwań się nie boję ;) Tylko na razie krucho u mnie z czasem , ale jak tylko uporam się z magisterką to zacznę wcielać swój plan w życie . Myślę o tym żeby kupić coś teraz puki nie jest dla niektórych za późno. Powiecie pewnie że lepiej kupić coś za np 6 tys . ale w takim stanie jak ja go chce mieć potem to każdą jedna sztukę trzeba rozebrać na części pierwsze więc co za różnica , tym bardziej że mam na razie ważniejsze wydatki. Chciałbym po prostu kupić taki egz. który będzie w jak największym oryginale jeśli chodzi o środek , i o to żeby miał w miarę zdrowe serducho . Chciałbym poznać wasze opinie na ten temat . Czego powinienem szukać (silnik) Gdzie znaleźć dokładne informacje na temat różnic w seriach , Dzięki z góry za wszelakie opinie .
P.S. Szczególnie za te negatywne ;)
Pozdrawiam serdecznie Marcin

wiarus senior

Pierwsza najważniejsza rzecz, kup egzemplarz zgodny z nr ną nadwozia, auta od 80' rozkodujesz w ruskiej viniarce. Auta sprzed 80' nie mają nr vin, ale nr nadwozia, z niego odczytasz jaki jest silnik, z której strony kierownica i jaka skrzynia biegów (poczytaj artykuł o nr vin w dziale warsztat, link do ruskiej strony znajdziesz na forum w dziale współczesne). Do znalezienia różnic miedzy seriami użyj szukajki, było omawiane.
Za 2 kkzł, kupisz egzemplarz do remontu, co nie oznacza, że musi byc ruiną, musisz poszukać.
Co do silnika nie okresliłeś, czy chcesz diesla czy benzyne.
W dieslu najlepiej zmierzyć kompresje, przynajmniej sprawdzić czy nie ma przedmuchów, nie kopci, czy jest suchy, sprawdzić wskazania wskaźnika cisnienia oleju.

Skoda Favorit 135L+LPG (ex) - pierwsza dziewczyna-przeinwestowana, dobrze, że z nią nie wpadłem

swój chłop
Awatar użytkownika

Skłaniam się raczej ku dieslowi , wydaje się być mniej kłopotliwy. Liczę że będzie do kompletnego remontu , a nawet z tą myślą chcę kupić . Też sądzę że za te pieniądze da się kupić nie koniecznie całego w rudzielcu . Chciałbym znaleźć w miarę możliwości jak najbardziej zgodny z oryginałem i lepiej najuboższą wersję , gdyż według mnie wtedy będzie mi łatwiej dobrnąć do 100% oryginału . Cóż może porywam się z motyka na słońce ale jeśli mi sie uda zrealizować plan to być może uratuje przed zniszczeniem choć jeden egz. tego youngtimera :)

swój chłop
Awatar użytkownika

http://moto.allegro.pl/item1058594104_m ... iadze.html Witam,
co powiecie na temat oryginalności tego egzemplarza ? Tak na pierwszy rzut oka :)

swój chłop

lampy przod cos chyba nie z 3ciej serii.
popros VIN a tu chlopaki rozkodują (lub sam to zrobisz) i bedzie wiadome. (lub i nie) :P

wiarus junior

Numer GG: 9682008
tito pisze:
lampy przod cos chyba nie z 3ciej serii

Lampy okrągłe były montowane do maja 82r. czy jakoś tak, tapicerka 3-cio seryjna , deska chyba ma dwa suwaki więc jest ok :)

W poszukiwaniu pierwszego Mercedesa ;)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00