MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 15, 2025 11:57 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4
Autor Wiadomość
swój chłop

sneer pisze:
wau pisze:
skąd ty te bzdury bierzesz ??
Ten temat jest bzdurą... ale to co napisałeś przeszło nawet najśmielsze oczekiwania.

Lepiej sam sobie jakies kropelki zaordynuj. Oryginalny papier w W126 nie gra w ogole. Zakup zwyklych, wspolczesnych glosnikow o rozmiarze fabrycznym robi istotną różnicę, a efekt końcowy jest wystarczający dla przeciętnego melomana.
Na zawodach caraudio widze blyskajace brandzlomaty za zylion złotych, wypuszczające na ogół umcy-umcy "bo to dobra muza zeby brzmienie i scene wydobyc". Ja rozumiem, że macie takie hobby, ale człowiek chce sobie zrobić przyzwoity dźwięk za ludzkie pieniądze w klasyku - i tyle.
A teksty o "rozpoznawalności w światku" sobie daruj...nic nie wniosłeś do wątku, tylko wywiesiłeś flagę "ja, ja jestem tutaj guru! maluczcy, nie ośmieszajcie się!". No, co tam Wau masz w samochodzie? Niech wszyscy wiedzą, czym SĘDZIA się podnieca.

Andys... zajmuję sie na codzień CarAudio. Urzęduje w Redzie, Ty jesteś z Sopotu, wpadnij którymś razem jak bedziesz przejazdem i posłuchasz sobie "totalnie przerobionego" W124 z myślą o zawodach (SQ).

Gwarantuje Ci że zmienisz zdanie. Powyższy temat dla mnie również ociera się o komedię bo oprócz Wau'a nikt tu z piszących nie ma pojęcia o (mądrych) samochodowych nagłośnieniach.

Co do "papierzaków"... papierowa membrana zawsze bedzie lepiej, przyjemniej i cieplej grać niz budzetowy plastik. Jest to tylko i wyłacznie kwestia podejścia do głośnika.
To co Wy robicie to leczenie syfa pudrem.

A tu link do w/w 124: http://audiomanufaktura.pl/mercedes-w124-demo-amf/ ... zapraszam, a potem podziel się w tym temacie wrażeniami.

wiarus senior
Awatar użytkownika

Miki pisze:
Andys... zajmuję sie na codzień CarAudio. Urzęduje w Redzie, Ty jesteś z Sopotu, wpadnij którymś razem jak bedziesz przejazdem i posłuchasz sobie "totalnie przerobionego" W124 z myślą o zawodach (SQ).
Właśnie usiłowałem zasugerować w delikatny sposób aby nikogo nie obrazić :) że nie jestem zwolennikiem tego typu ekstremalnych przeróbek. I myślę że większość osób na tym Forum też a już z pewnością kolega eczny. Nie umniejsza to moim zdanie pasji jaką mają ludzie Twojego pokroju i zamiłowania. Zastanawia mnie tylko brak Waszej tolerancji na mniejsze wymagania muzyczne innych.
Miki pisze:
Powyższy temat dla mnie również ociera się o komedię bo oprócz Wau'a nikt tu z piszących nie ma pojęcia o (mądrych) samochodowych nagłośnieniach.
Tu właśnie popełniasz błąd - my (ta "gorsza część") NIE CHCEMY N A G Ł O Ś N I E N I A auta (i to za grube pieniądze) a jedynie jakiegoś polepszenia parametrów odsłuchu. Biorąc te "dużo" mniejsze (dla różnych ludzi) wymagania pod uwagę myślę że jednak kilka osób podało rzeczowe rady. :lol:
Ja już jestem człowiekiem dosyć dojrzałym wiekowo i powoli tracę wyrafinowany zmysł słuchu (byłem się przebadać) :cry: ale to nie znaczy że nie mam nic do powiedzenia. Dziękuję bardzo za zaproszenie ale już siedziałem w kilku tego typu przerobionych autach i wiem co usłyszę. Siedziałem bo sam się kiedyś zastanawiałem czy nie pójść taką drogą. Jakoś do tego nie doszło bo jak już pisałem mam dosyć wysokiej klasy sprzęt w domu (chociaż nie najnowszy) i wcale nie zadowolił mnie odsłuch w aucie nawet w najwyższym wykonaniu. Po prostu akustyka auta ma takie czy inne ułomności i żadne kompensacje dla mojego ucha nie są (nie były) wystarczające. Jak będę chciał "konesersko" posłuchać ulubionej muzyki to albo w domu na dobrym sprzęcie albo w aucie na wysokiej klasy słuchawkach (oczywiście jako pasażer). Bo chyba ten Twój sprzęt nie służy do grania w czasie jazdy.... [hihi]
Aktualnie istniejąca u mnie "instalacja nagłośnieniowa" ma służyć do ustanowienia w aucie tła muzycznego w czasie jazdy które nie rozprasza, nie przeszkadza i uspokaja ale nie usypia. I nie może być to z jakością tuby rozgłoszeniowej która drażni i denerwuje. Dlatego co niektórzy z bardziej wrażliwym słuchem "poprawiają" ją TYLKO do takiego właśnie "zadowalającego" stanu (o finansowym aspekcie nie wspomnę). Myślę że takie stanowisko reprezentuje kolega eczny jak i ja.
Miki pisze:
A tu link do w/w 124: http://audiomanufaktura.pl/mercedes-w124-demo-amf/ ... zapraszam, a potem podziel się w tym temacie wrażeniami.
Chylę czoła przed Twoimi dokonaniami. Widzę wiele wiedzy i pasji.
Miki pisze:
To co Wy robicie to leczenie syfa pudrem.
Czytając to nasuwa mi się takie porównanie "muzyczne": Jesteś jak Profesor i Laureat Konkursu Chopinowskiego więc w nadmiarze swojej wiedzy i umiejętności nie możesz zrozumieć zwykłego amatora który jest w pełni usatysfakcjonowany swoimi dokonaniami muzycznymi. A powinieneś zrozumieć i podać radę która pomogłaby amatorowi. Bo nie każdy musi grać jak Chopin (wystarczy poprawnie) aby mieć z grania satysfakcję i zadowolenie. [zlosnik2]
Miki pisze:
Gwarantuje Ci że zmienisz zdanie.
Mam nadzieję że potrafisz zrozumieć co starałem się Tobie (i "klanowi" ludzi Tobie podobnych) tutaj wyjaśnić i to Ty zmienisz zdanie... 8)

W126 300SE '86 - LPG od 1995r
W124 200D '86 - został dawcą dla wielu
W115 240D 3.0 - był ze mną 20 lat... sprzedany :(

swój chłop

Miki pisze:
Powyższy temat dla mnie również ociera się o komedię bo oprócz Wau'a nikt tu z piszących nie ma pojęcia o (mądrych) samochodowych nagłośnieniach.

Miki a mi się wydaję, że to co ty i Wau piszecie w tym temacie to jest komedia, bo jesteście fachmani ale czytać ze zrozumieniem nie potraficie. Miał być zestaw Plug & Play za niewielkie pieniądze, który zadowala przeciętnego użytkownika i znacząco poprawia seryjne głośniki i zapewniam cię, że z muzyką mam wiele do czynienia ( od 18 roku życia jako DJ, przez 2 lata w radiu pracowałem jak prezenter, obecnie produkuje muzykę) także wiem co jest co. Ale "zboczony" w tym temacie raczej nie jestem i nie mam zamiaru "orać" całego auta jak to widać w linku Miki'ego, bo poprostu szkoda mi szpecić auta (przepraszam Miki ale ja nie miałbym serca robić tego w moim W126)
Nie jeżdzę na zawody, nie daje auta na wystawy, nie licze db bo dla mnie to nie ważne, nie jaram się tym.
Jak chce sobie posłuchać dobrego tracka na pożądnym sprzęcie to zakładam w domu na łeb Sennheiser'y HD-25 i zapewniam Cię, że to wszystko co masz w swoim aucie za miliony monet tych słuchawek nie przebije.

I podziwiam waszą pasję, wasze samozaparcie, wasze zamiłowanie talent i wyobraźnię, upór i fantazję, ale nie o to chodziło w tym temacie.

Pozdr

EX. Mercedes-Benz W126 300SEL 1991r. RHD
EX. Mercedes-Benz W220 S430 2001 RHD
EX.Fiat Punto 2 FL 1.2 2003r.
EX.Renault Laguna MK2 2001

swój chłop

Andys i Eczny... nie chodzi o wywalanie wielkiej kasy i demolki auta. Owszem, moje 124 już jest dość ekstremalnym przykładem i rozumiem ludzi, którzy nie chca w taki sposób "szpecić" swojego auta.

Ale podjedż i posłuchaj co mozna w aucie stworzyć. Sennheisey nie dadzą rady...

Chodzi o podejście i koncepcję systemu. Można to zrobić nawet w tak trudnym pod względem ca aucie, jak w124/126 całkowicie bezinwazyjnie i za niewielkie pieniądze.
Ale musicie chcieć zrozumieć materie ...

Chcecie przykład? Prosze bardzo:

Dobra koaksjalna 13 z PAPIEROWĄ membraną woofera i jedwabną kopółką. Z miękkim zawieszeniem i nie za mocna (max 50rmsu) z przedziału cenowego 300-500zł w deske. Trzeba troche wyciąć ale wejdzie.
Celowo nie podaje konkretnych modeli bo nalezy zwrócić uwagę na to z czego dany głośnik jest zrobiony.

Do tego jednostka z pełnymi filtrami i opóżnieniami czasowymi, np alpine 9813/15/33/35... do kupienia srednio za 500-800zł. Przednie głośniki podpinamy pod radyjko. Pod fotel dajemy takie cóś: http://essa.com.pl/oferta/index.php?id= ... 4&pid=1944

I macie bdb rozwiązanie za ca 1500zł i zagra to diametralnie lepiej niż te plastikowe jble i hertze (z tyłu)
Aby zestroić jednostke ww typów nalezy sie jednak udac do profesjonalnego zakłądu bo opoznienia dla laika to z doswiadczenia czary mary i szczęka dopiero opada jak taki ktoś to usłyszy.

wiarus senior
Awatar użytkownika

Miki pisze:
Andys... zajmuję sie na codzień CarAudio. A tu link do w/w 124: http://audiomanufaktura.pl/mercedes-w124-demo-amf/ ... zapraszam
Znalazłem chwilę czasu aby dokładniej zwiedzić polecaną stronę WWW. I przy okazji mam pytanio-prośbę - znasz kogoś lub ewentualnie czy sam umiałbyś mi pomóc w naprawie (za rozsadną kasę) :P wzmaka HELIX H500 Espirt. Jak widzisz nie zupełnie tematy CarAudio są mi obce.... [jezyk3]
Miki pisze:
Sennheisey nie dadzą rady...
Nie bądź taki pewien bo mam inne zdanie. :) Nie ma lepszego zestawu niż ucho - słuchawka tylko dźwięk trzeba umieć "podać".
Miki pisze:
Chodzi o podejście i koncepcję.. I macie bdb rozwiązanie za ca 1500zł i zagra to diametralnie lepiej niż te plastikowe jble i hertze (z tyłu) .....
Mimo to trochę drogo. [skromny]
Miki pisze:
Aby zestroić jednostke ww typów nalezy sie jednak udac do profesjonalnego zakłądu
I tu znowu wybulić.... [zlosnikeh]
Miki pisze:
Trzeba troche wyciąć ale wejdzie.
Spróbuj to zrobić bez wycinań i przeróbek na zasadzie doboru elementów zgodnych wymiarowo z oryginałem a "będziesz WIELKI". Ja i wielu innych na tym forum dbamy o ABSOLUTNĄ nieprzerabialność elementów desek, drzwi itp. Osobiście toleruję suba ale nawet ten z podanego linka pod elektrycznie sterowany fotel w 126 nie wejdzie... :roll:
Miki pisze:
bo opoznienia dla laika to z doswiadczenia czary mary i szczęka dopiero opada jak taki ktoś to usłyszy.
A jak ktoś "słyszy muzycznie" tak jak Ty?? [palacz]

W126 300SE '86 - LPG od 1995r
W124 200D '86 - został dawcą dla wielu
W115 240D 3.0 - był ze mną 20 lat... sprzedany :(

postmajtek

Numer GG: 7778740
Miki pisze:
Andys i Eczny...Pod fotel dajemy takie cóś: http://essa.com.pl/oferta/index.php?id= ... 4&pid=1944

Miki fajnie to sie prezentuje, a slyszales jak gra? CIekawi mnie ten subwoofer, bo nie chce zawalac bagaznika skrzynią. Napisz, jesli wiesz jak to młóci basem. Podobno nie warto kupowac suba ze zintegrowanym wzmacniaczem. Co sadzisz?

EX: W201 190D 90', 2x Junak M10 61 i 65'

kombatant
Awatar użytkownika

Mozesz podac objetosc obudowy i typ glosnika JL Audio (albo jego parametry T-S) ?

W124 230E '87
Drink Beer!

swój chłop

AndyS pisze:
Miki pisze:
Andys... zajmuję sie na codzień CarAudio. A tu link do w/w 124: http://audiomanufaktura.pl/mercedes-w124-demo-amf/ ... zapraszam
Znalazłem chwilę czasu aby dokładniej zwiedzić polecaną stronę WWW. I przy okazji mam pytanio-prośbę - znasz kogoś lub ewentualnie czy sam umiałbyś mi pomóc w naprawie (za rozsadną kasę) :P wzmaka HELIX H500 Espirt. Jak widzisz nie zupełnie tematy CarAudio są mi obce.... [jezyk3]

najlepiej u żródła: http://www.2n-everpol.pl (dystrybutor i serwis helixa)

AndyS pisze:
Miki pisze:
Sennheisey nie dadzą rady...
Nie bądź taki pewien bo mam inne zdanie. :) Nie ma lepszego zestawu niż ucho - słuchawka tylko dźwięk trzeba umieć "podać".
Miki pisze:
Chodzi o podejście i koncepcję.. I macie bdb rozwiązanie za ca 1500zł i zagra to diametralnie lepiej niż te plastikowe jble i hertze (z tyłu) .....
Mimo to trochę drogo. [skromny]

1500zł drogo? To miał być przykład na tle waszej wyobrażni ze jak dobre audio to musi kosztowac naście tysięcy złotych. Widzicie tylko dwie skrajności.

AndyS pisze:
Miki pisze:
Aby zestroić jednostke ww typów nalezy sie jednak udac do profesjonalnego zakłądu
I tu znowu wybulić.... [zlosnikeh]]

dla fachowca to jest 10-15min. Ile myślisz weżmie za taki czas? 50, 100zł? Ja za takie coś nie wezme nic jak normalnie z uśmiechem i bez szydery zagadasz.

AndyS pisze:
Miki pisze:
Trzeba troche wyciąć ale wejdzie.
Spróbuj to zrobić bez wycinań i przeróbek na zasadzie doboru elementów zgodnych wymiarowo z oryginałem a "będziesz WIELKI". Ja i wielu innych na tym forum dbamy o ABSOLUTNĄ nieprzerabialność elementów desek, drzwi itp. Osobiście toleruję suba ale nawet ten z podanego linka pod elektrycznie sterowany fotel w 126 nie wejdzie... :roll:
Miki pisze:
bo opoznienia dla laika to z doswiadczenia czary mary i szczęka dopiero opada jak taki ktoś to usłyszy.
A jak ktoś "słyszy muzycznie" tak jak Ty?? [palacz]

Andys, to było coś wymyślone na poczekaniu i nigdzie nie napisałem że jest to jedyne rozwiązanie. Dla w124 podejdzie. Do w126 jak sie nie da tak to sie da inaczej bo zawsze sie da...

Złoty pisze:
Miki pisze:
Andys i Eczny...Pod fotel dajemy takie cóś: http://essa.com.pl/oferta/index.php?id= ... 4&pid=1944

Miki fajnie to sie prezentuje, a slyszales jak gra? CIekawi mnie ten subwoofer, bo nie chce zawalac bagaznika skrzynią. Napisz, jesli wiesz jak to młóci basem. Podobno nie warto kupowac suba ze zintegrowanym wzmacniaczem. Co sadzisz?

Czy ja naprawde robię wrazenie ze polecam coś co widziałem tylko w necie na obrazkach? Dla mnie to jest oczywiste ze jeśli coś polecam to miałem z tym fizyczny kontakt.

Tak, to jest bardzo fajna zabawka. Ale... to nie "młuci" basem, blach Ci też nie powygina.
Gra to to bardzo przyjemnym basem, konturowym, nie buczy.

Jeśli jestes czymś takim zainteresowany to wal do mnie, bedzie troche taniej niz te 899zł.

TReneR pisze:
Mozesz podac objetosc obudowy i typ glosnika JL Audio (albo jego parametry T-S) ?

jakieś 17-18L. JL to 10W0v2- tsy znajdziesz w necie.

kombatant
Awatar użytkownika

Znalazlem 10W0v2-4 - calkiem przyzwoicie sie prezentuje w tak malej obudowie - az bylem zdziwiony!

ps. Z lekka korekcja elektroniczna zapewne zadowolił by nawet fanów umca-umca i joł-jołow ;-)

W124 230E '87
Drink Beer!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4

Strefa czasowa UTC+02:00