MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 15, 2025 9:26 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Też miałem problem z takim przypadkiem, przyspawałem dużą nakrętkę i poszło bez oporu.

VW Bus 1600 1975r
W123 240D 1977r
obecnie
W124 230E Automatic 1985r

wiarus senior
Awatar użytkownika

No dobra, jakos poszlo. Juz dawno z niczym sie tak mozolnie nie palowalem...
Postanowilem powymachiwac spawarka i przyspawalem srube M10 do tego nieszczesnego torxa. Przeliczylem sie jednak i okazalo sie ze po spawaniu sruba ta jest na tyle slaba ze bez wiekszego wysilku udalo mi sie ja ukrecic.
Po wielu, wielu slowach na ch i h, k ,p itd, po przeczesaniu calego slownika laciny oraz kilkugodzinnym sterczeniu pod maska udalo mi sie przyspawac nasadke 10-tke do tej szpilki i pozostalosci ukreconej sruby. Po takim zabiegu nietaktem by bylo, gdyby ta cholerna sruba nie puscila...
Niby wszystko juz odkrecone a glowica nie chce isc do gory. Przypomnialem sobie, ze moja Lalunia ma szwajcarski rodowod, a co za tym idzie, dodatkowe ustrojstwo o swojskiej nazwie Luftpumpe zamocowane nad alternatorem. Tak sie sklada, ze prowadzi z tego sztywna stalowa rurka prosto do glowicy i trzyma tak cholernie mocno, ze glowica nie chciala drgnac. Oczywiscie w zadnej instrukcji sciagania glowicy nie bylo o tym slowa :)
Oto efekt tej nierownej walki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tak sie przy okazji zapytam, co z nagarem?
Jest go troche na tlokach i w komorach spalania. Fajnie byloby go usunac, pytanie tylko jak to fachowo zrobic?
Ale jestem zmeczony. Po niedzieli jade po uszczelke i skrecam dziada do kupy.
Dzieki raz jeszcze za pomoc!

P.S. Jeszcze jedno. Macalem juz kilka roznych silnikow ze zdjeta glowica i praktycznie w kazdym po przebiegu 200-300tys km byl jakis tam rant na tulei cylindrowej. Tutaj przy licznikowych 200tkm zadnego rantu nie wyczulem. Szok! Gdyby nie te torxy tylko :P

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

wiarus senior
Awatar użytkownika

Z tłoków jakimś skrobakiem, tylko od razu odkurzaj, żeby nagar nie wpadał między cylinder a tuleje.
Komore spalania potraktuj płynem K2 do silników lub ropą i szczoteczką do zębów. Wszystkiego chemicznie nie usuniesz, resztę trzeba mechanicznie - ja używam włókniny ściernej 180, ładnie wchodzi w porowatą powierzchnię.
Z zaworów wydechowych ciężka sprawa, ja miałem taką warstwę nagaru, że musiałem wyjąć, na wiertarę, skrobakiem i papierem ściernym, ale jest blask.

Może tam gdzie będziesz oddawał głowicę będą mieli myjkę ultradźwiękową - podobno wszystko złazi.

swój chłop

Ja już widziałem 3 sztuki m103 ze zdjętą głowicą, w tym jeden z przebiegiem 380 tyś, z LPG i żaden z nich nie miał progów. Widać, materiał, z jakiego jest zrobiony blok ma wyjątkową wytrzymałość...

wiarus senior
Awatar użytkownika

Chlopaki, skladam ta nieszczesna glowice. Juz ja zalozylem, ale nie dokrecam jeszcze bo nie mam ciagle klucza dynamometrycznego. Nie chce tego na reke robic, bo wiadomo...
W powyzszych materialach nie znalazlem, jakimi momentami mam dokrecic walek rozrzadu do glowicy. Mozecie poratowac?
Dzieki i pozdrawiam!

ex - '88 MB 124 200TD

swój chłop

Chodzi Ci o koniki zaworowe ? 20-21 Nm. Oczyść dokładnie gwinty w głowicy z resztek oleju, bo można przeciągnąć gwint. Przy dokręcaniu danego konika, krzywki wałka muszą być skierowane do dołu.

Ja zawsze dokręcam ręcznie, ale z czuciem.

wiarus senior
Awatar użytkownika

Tak, dzieki, chodzilo o koniki. Dzieki za uwage z tymi krzywkami, tak sie domyslalem ze trzeba je odciazyc...
Gwinty srub przeczyscilem i przesmarowalem, zeby sie ladnie wkrecaly. Jak na razie idzie dobrze, ale sprobuje ten klucz gdzies skombinowac.
Pozdrawiam!

ex - '88 MB 124 200TD

wiarus senior
Awatar użytkownika

No to glowica zalozona! Jeszcze potrzebuje dzien-dwa na pozakladanie wszystkich szpejów i mozna bedzie odpalac. Zobaczymy jak mi sie to w czasie rozlozy, bo robie to z doskoku.
Tak sie teraz zastanawiam, jakimi momentami dociagnac glowice po tym pierwszym 1000km od zalozenia uszczelki? W Lublinie to jest 125Nm, ale w MB? Damian, mowiles ze miales gdzies te dane, moglbys to odkopac? :)
Wszystko pieknie podokrecalem, nic tym razem nie urwalem. Walek zakladalem z pol dnia, bo oczywiscie robilem wszystko na opak... Ale nastepnym razem moge sie za to brac z zawiazanymi oczami :)...
Poprosze jeszcze o powyzsze dane i juz Was nie zanudzam, bo dla wielu z Was jest to zapewne chleb powszedni :)
Pozdrawiam!

ex - '88 MB 124 200TD

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00