MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 2:19 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
postmajtek

witam mam parę pytań - pacjent to 116 z 78 r 280 se; silnik 110.983 skrzynia automat

1. jak wyregulowac mieszankę - zdemontowałem gaz i jest za bogata - , zmieniłem świece (stare były okopcone na czarno) , wyminiłem fitry, auto dziwnie sie spala kopci na siwo -biało -az w oczy szczypie takie gryzące spaliny - śrubka od regulacji (na imbusa jak wyczytałem na forum) była całkiem wykręcona wiec wkręciliśmy nową (zadnego kitu czy innej mazi na tym nie było :)) - chodzi mi o kompedium krok po kroku czy moze jakiś odnośnik - na forum niewiele znalazłem

2. jaki macie olej w skrzyni automatycznej - ja mam wlany czerwony wiec wychodzi ze atf syntetyk

3. czy pod tylna kanapą oraz oparciem kanapy orginalnie było jakieś wygłuszenie - wyciszenie ? po moim demontazu knapy jest tylko blacha - jesli nie ma to czy jest sens czym to zrobic jakimis matami moze?

4. wnętrze mam całe zdemontowane i jak sie jedzie słychac tylny most - tak mi sie na razie wydaje - nie jakoś bardzo ale jednak wycie - czy wystarczy czasem wymienic sam olej czy ktoś to regenerował i jak to szło ?

5 jakie sa seryjne opony w 116 - mam kazdą z innej parafi i takie balony ze głowa boli na przedzie np felga rial 16'' opona 225/60 /r16 a tył 225/55/r16 - chce zmienic na max 215 rozmiar bo chyba 205 beda za małe na rozmiar felgi

6.czy w polsce dostepne sa obicia tapicerskie podobne(nie musi to być orginał - ma byc coś zblizonego) do obicia welurowego chciałbym miec coś takiego jak bylo w originale

[url][URL=http://img215.imageshack.us/i/904kg.jpg/]Obrazek[/url]
[/url]

7. ostatnie - szukam do kupienia pokrywy skrzynki bezpieczników, dobrych lampek tylnej rejstracji , oraz jakiegoś opisu typu "naprwiam sam " w jezyku polskim jesli istnieje - mam wersje w jezyku wroga PDF i nic z niej nie czaje a przetłumaczyć to to kosmos

przepraszam ze az tyle ale to są moje wątpliwości po 1 tyg pracy z samochodem i robienie pewnych rzeczy na nowo - ogólnie nie ma tragedi - blacharsko moze byc (wyprowadzony i zabezpieczony choć na razie bez pisakowania całości - troche to nie po mojej mysli na na razie musi tak byc mysle ze za 5 lat do tego wróce)- najwiecej problemów miałem z elektryką z którą juz sie uporałem (wszystko działą w 100% a nie działało prawie nic) uporałem sie takze z klimatronikiem który był seryjnie na pokładzie, a porzedni własciciel sprzedał ze 6 lat temu jaiemus niemcowi za dobrą kase - efekt nie działało nic nawet nie było ogrzewania ani nawiewów - teraz z panelu climatronica działa ogrzewanie , wszytkie nawiewy i cyrkulacja (obieg wew oraz zewnetrzny) wiadomo na czas dopuki nie upoluje jakiegos sprawnego sterownika i innych czesci do uruchomienia klimy (pocieszające jest to ze wszystkie podłaczenia zostały , podcisnienia , wiazki ) sprzedał cała mechanikę + sterownik(czyli to co najdrozsze) bedzie musiało funkcjonowac takie "druciarstwo" choć nic nie zepsuliśmy ani nawet nie ucieliśmy pół kabla tak aby w kazdej chwli mozna było wrócić do orginału

aha jakby ktoś chciał elementy do gazu lub sprawny hak to zapaszam oddam za free - mi juz niepotrzebny - butla stako homologacje miała do 2010 r reszta chyba dobra nawet nie wiem nie sprawdzałem - pzdr Szymon

postmistrz
Awatar użytkownika

Olej do skrzyni - ATF.
Pod kanapa nie bylo wygluszenia (a moze bylo, ale w wyzszych modelach?).
Most - wnetrze, zwlaszcza kanapa i oparcie, amja ogromne wlasciwosci wygluszajace. Moze Twoje wrazenie bys spowodowane, ze mechanizm pracuje praktycznie bez wygluszen. Most zawsze bedzie troche slyszlany, w koncu to pracujacy mechanizm. Co do wymiany oleju - przy mocno zuzytym moscie wymiana moze przyniesc skutek odwrotny - most zacznie huczec bardziejze wzgledu na fakt iz dostanie zadszego oleju (stary bedzie raczej gesty).
Opony - wszelkie dane techniczne znajdziesz na stronie klubowej po prawej stronie w dziale garaz. W tym fabryczne rozmiary opon i felg.
Z tapicerka bedzie problem. Radze szukac uzywek w Twoim kolorze. Nie kombinuj z dorabianym welurem, zawsze bedzie z tego kicha.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

wiarus junior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:

Było i to we wszystkich wersjach (mata nie była klejona do blachy a jedynie zaczepiana za wystające elementy mocowania tylnego oparcia kanapy).

postmistrz
Awatar użytkownika

ROBHEN pisze:
Bukol pisze:

Było i to we wszystkich wersjach (mata nie była klejona do blachy a jedynie zaczepiana za wystające elementy mocowania tylnego oparcia kanapy).

Dzieki za sprostowanie [ok]

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

postmajtek

ROBHEN pisze:
Bukol pisze:

a masz informacje z czego to było wykonane - albo jakieś zdjecia ?

tak myślałem ze coś było bo mi na to wygląda - kanapa to tylko wykładzina trochę pianki i maty kokosowej a pod tym powinno chyba byc jakieś wygłuszenie - moze wtedy i faktycznie mostu nie bedzie słychac ja =siedziałem z tyłu na podłodze z blachy a całe wnetrze oprócz fotela kierowcy tez jest wybebeszone

Bukol pisze:
Z tapicerka bedzie problem. Radze szukac uzywek w Twoim kolorze. Nie kombinuj z dorabianym welurem, zawsze bedzie z tego kicha.

myśle ze z tym tez bedzie kicha :/ niewiele jest juz uzywek w dobrym stanie a w szczególności w tym kolorze co na obrazku

postmajtek
Awatar użytkownika

Numer GG: 4948348
Cytuj:

Była to czarna folia w środku niej taka piankowa jakby masa, w w126 jest to identycznie rozwiązane. Wygłuszenie leży pod kanapą a druga część wisi na tych samych hakach na których oparcie :) mam fotkę ale coś mi się nie udaje go zaprezentować...

wiarus junior
Awatar użytkownika

stawsz pisze:

Odbierz PW którą Ci wysłałem tam znajdziesz informację na ten temat.

postmajtek

a nikt nie wie jak wyregulowac tą mieszankę ?

postmajtek

stawsz pisze:
a nikt nie wie jak wyregulowac tą mieszankę ?

????

samochód wstawiam do mechanika 17 marca i dobrze byłoby to wyregulowac przy okazji - przy okazji bedzie regulacja zaworów czyszczenie przepustnicy , wymiana wieńca z kołem od rozrusznika (przepuszcza),wymiana filtra w skrzyni i oleju i parę innych czynności - auto dostało nowe kable , świece , kopułke , filtry - dalej samochód ma za bogatą mieszankę az "gryzie" w oczy i kopci na siwo-biało , silnik chodzi ładnie równo ale ma tez za wysokie obroty

auto jak na razie w kompletnej rozbiórce - czyszczone są miejscowe powierzchowne ogniska rdzy i zabezpieczone - felgi wypiaskowane i idą do malowania proszkowego , tapicerka odświerzona zostanie malowanie i polerka całości oraz poskładanie wnętrza

weteran
Awatar użytkownika

stawsz pisze:
dalej samochód ma za bogatą mieszankę az "gryzie" w oczy i kopci na siwo-biało , silnik chodzi ładnie równo ale ma tez za wysokie obroty

Bogata mieszanka to chyba raczej nie objawia się siwo-białym dymem?
Może warto podjechać na analizator spalin i dopiero wtedy pokręcić imbusem, co?

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

postmajtek

prawda jest taka ze nie trzeba tu podjezdzac na analizator czuc nosem - i uwierz mi ze wiem co mówie - tak na marginesie tez jestem z Rawy :)

wiarus senior

Ja też podzielam opinie Voytasa, kręcenie na pałe imbusem może zaszkodzic. Trzeba sie opierać na wskazaniach analizatora, w szczególności na wartosci lambda.

Skoda Favorit 135L+LPG (ex) - pierwsza dziewczyna-przeinwestowana, dobrze, że z nią nie wpadłem

postmajtek

darus pisze:
Ja też podzielam opinie Voytasa, kręcenie na pałe imbusem może zaszkodzic. Trzeba sie opierać na wskazaniach analizatora, w szczególności na wartosci lambda.

czyli miesznakę ustawiamy tylko i wyłącznie imbusem - dobrze rozumiem? czy jest jakiś inny sposób bardziej precyzyjny - ja na analizator napewno podjadę lecz tak jak mówiłem napewno jest za bogata bo czuc ją cholernie - jak na razie to imbusem tez nie kręciliśmy bo jak zdjeliśmy gaz to okazało sie ze go tam wogóle nie było - nic całkiem wykręcony i musieliśmy dopasowac śrubkę wiec u mnie nie jest na imbus ale na krzyżak [zlosnikhihi] [jezyk4] - ale z tego co mi sie wydaje sam imbus służy do wyregulowania obrotów silnika lecz mogę sie mylic

aha mam jeszcze pytanie czy kierownica z w123 (1-wsza seria) lub innych bedzie pasowac na wieloklinie do w116 bo zakładam ze rozmiary samego koła kierownicy są podobne ?

wiarus senior

Imbus słuzy do ustawienia składu mieszanki, owszem kręci sie nim, ale nie na wyczucie tylko obserwujac wskazania analizatora, a najbardziej współczynnika lambda. Nie twierdze, że nosem nie mozna wyczuć bogatej mieszanki, ale korekcja ustawienia wymaga podłączenia analizatora.

Skoda Favorit 135L+LPG (ex) - pierwsza dziewczyna-przeinwestowana, dobrze, że z nią nie wpadłem

postmajtek

darus pisze:
czy kierownica z w123 (1-wsza seria) lub innych bedzie pasowac na wieloklinie do w116

a moze znasz odpowiedz na drugą częśc pytania "czy kierownica z w123 (1-wsza seria) lub innych bedzie pasowac na wieloklinie do w116?"

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00