MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 22, 2025 1:33 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmajtek

Każdy szuka taniego ubezpieczyciela i potem tak jest, nie ma to jak PZU.

Tytuł:
swój chłop

Danek pisze:
Ja bym się zbytnio nie cieszył z opinii - jak z cyt. z PZM :1) w razie sporu sądowego będzie traktowana jako opinia "prywatna". Z praktyki wiem, że w tych opiniach (nazwijmy je) przedsądowych , rzeczoznawcy często piszą to co chce klient. Często dopiero w sądzie okazuje się ,że mają się one nijak do ustaleń Sądu.
Pamiętać też należy, że nie można od ubezpieczyciela żądać naprawienia szkody większej niż rzeczywistej.

ewidentnie została zaniżona wartość auta, powinno być przynajmniej 8 tys. (przed wypadkiem)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
compile pisze:
nie ma to jak PZU
Hahahahaha! Trzymajcie mnie bo skonam ze smiechu![zlosniki] Wszyscy ubezpieczyciele kroja kientele jak tylko moga ale prym wiedzie pod tym wzgledem bezapelacyjnie PZU :evil:.

'71 250 CE, angol

Tytuł:
wiarus junior

Danek pisze:
w razie sporu sądowego będzie traktowana jako opinia "prywatna".

Tak jest zawsze, ale sąd opiera się na opini biegłego sądowego, któremu zleca wydanie opini. Ponadto wcześniejsza opinia prywatna jest konieczna, ponieważ jest argumentem, na którym opiera się swoje roszczenia, a nie na ssaniu z palca.

Danek pisze:
Pamiętać też należy, że nie można od ubezpieczyciela żądać naprawienia szkody większej niż rzeczywistej.

Pisałem o tym wyżej. Poczytaj.

Danek pisze:
Tak z ciekawości: mozna wiedzieć ile kosztowały Cię wszytkie elementy do naprawy c123 zdobyte dzięki forum?

Pytanie retoryczne? Z lekką dozą złośliwości? No bo gdyby Cię to naprawdę interesowało, to wysłałbyś z pewnością PW.

eczny
Jakbyś potrzebował porad, informacji, biegłego - odezwij się do mnie na PW. Podam Ci mój nr telefonu.
Gdzie mieszkasz?

MB W114 280 74 r. Milka
Ford Transit MK2 84 r. Oldskool

Kosmetyki samochodowe CarChem
fb/CarChemPolska
Akcesoria do pielęgnacji samochodów egge.pl

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Nie widzę tu nic złośliwego; po prostu chcę ocenić argumentację obu stron w przeciwieństwie do niektórych z uczestników dyskusji. Pewnie - można uprawiać wazeliniarstwo i mówic jaki to " zły" jest ubezpieczyciel itp; emocje mozna zrozumieć na tym etapie ale rzeczywistość sądowa jest taka, że sędzia chcąc ustalić wartośc pojazdu może np. zobowiązac na wniosek pozwanego (ubezpieczycela) powoda do przedłożenia umowy kupna tego samochodu.
Ponadto trudno oczekiwać aby ubezpieczyciel pokrywał szkodę z pominięciem wieku auta. Dla nas nasze mercedesy to w subiektywnym odczuciu super "cuda" a dla innych to po prostu stare paliwożerne samochody.. także dla pracowników zakładów ubezpieczeń.

Tytuł:
wiarus junior

Danek pisze:
Nie widzę tu nic złośliwego; po prostu chcę ocenić argumentację obu stron (...) ale rzeczywistość sądowa jest taka, że sędzia chcąc ustalić wartośc pojazdu może np. zobowiązac na wniosek pozwanego (ubezpieczycela) powoda do przedłożenia umowy kupna tego samochodu.

Nie, nie Danek! Nawiązałem WYŁĄCZNIE do tego:
Danek pisze:
Tak z ciekawości: mozna wiedzieć ile kosztowały Cię wszytkie elementy do naprawy c123 zdobyte dzięki forum?

I napisałem to bardzo wyraźnie! Jeżeli było mało zrozumiałe, wyłuszczę:
Danek pisze:
... zdobyte dzięki forum?

A poza tym, napisanie cen na forum byłoby w tym przypadku strzałem w piętę! Dlatego napisałem:
Konik pisze:
No bo gdyby Cię to naprawdę interesowało, to wysłałbyś z pewnością PW.

Danek! Nie róbmy OT. eczny tego nie potrzebuje.

eczny
Po przeczytaniu wątku jeszcze raz (z grubsza) myślę, że warto jeszcze raz, na spokojnie przeanalizować całą sprawę i przeliczyć koszty naprawy. Może nie warto kruszyć kopii....

Danek pisze:
Dla nas nasze mercedesy to w subiektywnym odczuciu super "cuda" a dla innych to po prostu stare paliwożerne samochody.. także dla pracowników zakładów ubezpieczeń.

Chwytam, o czym piszesz, ale gdybyśmy odpuscili, to przestały by istnieć "stare" samochody, motocykle, budynki, radia, obrazy itp., itd., a ludzie pozytywnie zakręceni, z pasją, nie byli by potrzebni!
A MB 123 dziś, być może jest złomem do skasowania, ale gdyby nie "garstka zapaleńców" nie byłoby dziś SSK, SSKL, 770, wszelkich "W dwucyfrowych", a także wielu pięknych, ważnych dla udokumentowania historii motoryzacji aut.

MB W114 280 74 r. Milka

fb/CarChemPolska

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
Danek pisze:
Nie widzę tu nic złośliwego; po prostu chcę ocenić argumentację obu stron w przeciwieństwie do niektórych z uczestników dyskusji. Pewnie - można uprawiać wazeliniarstwo i mówic jaki to " zły" jest ubezpieczyciel itp; emocje mozna zrozumieć na tym etapie ale rzeczywistość sądowa jest taka, że sędzia chcąc ustalić wartośc pojazdu może np. zobowiązac na wniosek pozwanego (ubezpieczycela) powoda do przedłożenia umowy kupna tego samochodu.
Ponadto trudno oczekiwać aby ubezpieczyciel pokrywał szkodę z pominięciem wieku auta. Dla nas nasze mercedesy to w subiektywnym odczuciu super "cuda" a dla innych to po prostu stare paliwożerne samochody.. także dla pracowników zakładów ubezpieczeń.
Ubezpieczyciel zobowiazany jest naprawic szkode, czyli albo pokryc koszty naprawy powypadkowej albo, w sytuacji kiedy koszt tej naprawy przekracza wartosc pojazdu, zaplacic za porownywalny (rok, stan, wyposazenie, przebieg) samochod. W tym przypadku, zgodnie z powszechna praktyka, zanizono wartosc samochodu i jezeli wg ciebie takie postepowanie jest na miejscu to ciekawe co powiesz jezeli to akurat tobie ktos rozkwasi caly tyl (albo przod). Wartosc rynkowa tego samochodu, o ktory rozchodzi to 8-15 tys zl. Co do sadu i umowy: co ma wartosc samochodu do tego za ile go kupilem? Przeciez moglem kupic od szwagra za 1/20 wartosci, moglem go dostac od tescia w prezencie. Albo moglem kupic rzecha do remontu, po czym wladowac w niego 40 razy tyle ile kosztowal - i nkt nie ma prawa rzadac ode mnie rachunkow na potwierdzenie tych wszystkich wydatkow. Liczy sie wartosc pojazdu w dniu zaistnienia szkody i to wlasnie rzeczoznawca ja ustala na polecenie sadu.

'71 250 CE, angol

Tytuł:
swój chłop

Danek
Cytuj:

Mysle, że to nie jest wielka tajemnica. Zdobyty dzięki forum był tylko (i aż )zderzak, także niewiele jak na kilkanaście elementów. Kilka części z Niemiec, troche od znajomego. Pas tylny od jakiegoś gościa :) Lamp jeszcze nie mam. Za wszystko dałem +- 3000 zł. Czyli zostaje mi jakieś 600 zł na robocizna + lakier + farba. Troche nie bardzo...

compile
Cytuj:
Każdy szuka taniego ubezpieczyciela i potem tak jest, nie ma to jak PZU

A co w tym złego, że każdy szuka taniego? Przecież w takim przypadku to i tak szkode pokrywa ubezpieczyciel osoby która spowodowała kolizję. Takze nasz wybor nie ma tu najmniejszego znaczenia.

EX. Mercedes-Benz W126 300SEL 1991r. RHD
EX. Mercedes-Benz W220 S430 2001 RHD
EX.Fiat Punto 2 FL 1.2 2003r.
EX.Renault Laguna MK2 2001

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Kielbik masz rację - co do ustalania wartości pojazdu-ale jeżeli już dojdzie do procesu do ubezpieczyciel będzie szukał wszelkich sposobów do udowodnienia niższej wartości pojazdu niż rzeczywista.Jednakże opinia biegłego - jak podaje Sąd Najwyższy - jest tylko jednym z dowodów i nie ma jakichkolwiek zakazów dowodowych w procedurze sądowej , co do postępowania dotyczącego jej obalenia; innymi słowy strona przeciwna ma tu pole do popisu.
Co do kolizji , nie martw się o mnie już nie raz to przeżywałem ...ale raz naprawę zleciłem ASO - to dopiero była jazda z PZU....
Oczywiście ,żeby wszystko było jasne trzymam kciuki w walce, tym bardziej ,iż sam mam C123 z 1979 roku ale z m115 -automat.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Cennik MB 280CE z automobilisty:
Cytuj:
1 - brak

2 - 12400
3 - 6700
4 - 1900

Pierwsza kolumna to nota, nie było ceny najlepszych egzemplarzy. Ceny w Euro...

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
wiarus junior

voytas pisze:
Cennik MB 280CE z automobilisty:
Cytuj:
1 - brak

2 - 12400
3 - 6700
4 - 1900

Pierwsza kolumna to nota, nie było ceny najlepszych egzemplarzy. Ceny w Euro...

Konik pisze:
Wysłany: Czw Lip 09, 2009 9:55 pm
Polecam Automobilistę 4/2009 - jest w nim cennik Mercedesów Youngtimerów.

Mam dobrego rzeczoznawcę, któremu pomogłem przedstawiając wspomniany nr Automobilisty oraz katalog, którym posługują się rzeczoznawcy na rynku niemieckim, służący do wyceny young - i oldtimerów.

Dodam tylko, że mogę udostępnić scan okładek i właściwych stron z obu publikacji.

MB W114 280 74 r. Milka

fb/CarChemPolska

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Konik pisze:
Dodam tylko, że mogę udostępnić scan okładek i właściwych stron z obu publikacji.

No to chyba można gdzieś umieścić te tabelki? Znajomy ma i truję mu właśnie żeby mi zeskanował...

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
wiarus junior

voytas pisze:
No to chyba można gdzieś umieścić te tabelki? Znajomy ma i truję mu właśnie żeby mi zeskanował...

Nie ma problemu. W Automobiliście jest to zaledwie kilka stron, ale niemiecka publikacja ma stron kilkaset...... Napisz do mnie na PW co Ci potrzeba wraz z adresem e-mail i........ masz [zlosnik] Z resztą Automobilistę "wrzucę" na forum prawdopodobnie jutro.

MB W114 280 74 r. Milka

fb/CarChemPolska

Tytuł:
wiarus junior

voytas pisze:
No to chyba można gdzieś umieścić te tabelki?

Mówisz i masz: http://w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=42573

MB W114 280 74 r. Milka

fb/CarChemPolska

swój chłop

Hej,
Nie wiem czy jeszcze ktoś z Was pamięta ten temat bo to już prawie 4 lata mineły!!!
Od maja 2009 do stycznia 2013 toczyła się batalia w sądzie z ubezpieczalnią o wysokość odszkodowania.
Prze ten cały czas auto stało w garażu, nieruszane jedynie odpalane czasami, no i oczywiście TYLKO OC OPŁACANE COROCZNIE (bo inaczej się nie da) :)

Ten kto śledził temat i poczytał kilka postów wie o co chodziło.
Nie chce mi się wszystkiego przytaczać, ale kilku powołanych rzeczoznawców, kilku biegłych sądowych, kilkanaście rozpraw i odwołań aż w końcu się udało!!!!!!

PRAWIE CZTERO LETNIA BATALJA Z UBEZPIECZALNIĄ ZWYCIĘŻONA Z PRAWOMOCNYM WYROKIEM SĄDOWYM!!!!!

PROJEKT W123 280CE WRACA DO ŻYWYCH :DDDD

Mega szczęśliwy:))

EX. Mercedes-Benz W126 300SEL 1991r. RHD
EX. Mercedes-Benz W220 S430 2001 RHD
EX.Fiat Punto 2 FL 1.2 2003r.
EX.Renault Laguna MK2 2001

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00