MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt lip 04, 2025 10:17 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 510 Następna
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Jak już się dorobię e38, to Weeb, tylko to na cargo będziemy puszczać

wiarus senior
Awatar użytkownika

Oglądam to już któryś raz i wciąż płaczę.
Obawiam się, że po tym co zobaczyłem już nic nie będzie takie jak przedtem...
Zegarek- jesteś okrutny.
Trafiasz na czarną listę.
Przykro mi. Naprawdę.

W124 280TE '92 - Oliwka - ex
W124 300TD '92 - Czarna Wdowa - ex

wiarus junior
Awatar użytkownika

0:53, 2:08, 2:20 - to jest W221 czy mi się zdaje..?

postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
To jest 212.
Ale co robi Mercedes 63 AMG w teledysku o BMW?

Bo chyba nie lata lepiej bokami:)

weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 8478669
Kurcze rzeczywiscie te beemki fajne... obczaje alledrogo moze wyczaje jakas fajna E36 316i kombi na gazie...

-----------------------------
W140 500SEL '93 USA - ex
C124 230CE, S210 E290TD, C208 CLK200, S124 E220-ex

postmistrz
Awatar użytkownika

trocin pisze:
te beemki fajne... obczaje alledrogo moze wyczaje jakas fajna E36 316i kombi na gazie...

No wiesz... jak przeżyjesz spadek popularności?

wiarus senior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Holosy są, bo nie chcesz przyjąc mojego samochodu na warsztat.
A tak na poważnie, na początku maja jedzie do Artura na wykończenie

Z tymi felami, to brama otwarta [zlosnik]
Proponuję, abyś przybył po tym jak już Artur dołoży swoje hologramy :P

Cytuj:
Zegarek- jesteś okrutny.
Trafiasz na czarną listę.
Przykro mi. Naprawdę.

Moje okrucieństwo nie zna granic

kombatant
Awatar użytkownika

zegarek pisze:
Proponuję, abyś przybył po tym jak już Artur dołoży swoje hologramy

A dołoży na pewno, widziałem samochód Kaliego po polerce ... sporo było do zarzucenia jeszcze ;D

swój chłop
Awatar użytkownika

a ja jestem tu(mb/8) i tu(5er) na forum to się wypowiem. Moje wypociny będą przesiąknięte sarkazmem, mam nadzieje że przeczytają to kumaci i nie będzie jadu.

Historia zaczyna się niewinnie. Pewien "młodszy" mężczyzna, chce spełnić marzenia, kupić sobie auto którego podobiznę odnajdywał w gumie turbo, samochód którego plakat mimo zmieniających się trendów muzycznych zawsze znajdywał miejsce nad łóżkiem bohatera. Mówiąc krótko, miał je w sercu, a wybór serca jest oczywisty, chodzi o BMW. Nie bez powodu, ponadczasowa linia, nienaganne własności trakcyjne, doskonałe silniki (TDS :D), bogate wyposażenie, innymi słowy, auto dla elity lat 90tych, czasów w których nasz bohater biegał na szkolnym boisku w koszulce z nazwiskiem "Del Pierro" na plecach.
Mijają lata a myśli naszego bohatera z nocy na noc są co raz bardziej natarczywe, coraz bardziej intensywne, są tak nasilone i mocne, że nasz bohater zamykając oczy przed snem, już czuje dotyk kierownicy, jest w stanie wyobrazić sobie zapach auta, słyszy ciepły pomruk silnika, wyczuwa przyspieszenie i widzi siebie jako kierowce i swoją wybrankę na fotelu pasażera, którzy w akompaniamęcie jego ulubionej piosenki jadą w siną dal (route 66 :D). Nie ma siły, myśli sobie nasz bohater, będę mieć BMW, decyzja zapadła.

Nasz bohater zaczyna poszukiwania idealnego, dla siebie egzemplarza, który naście lat temu opuścił fabrykę nieopodal Monachium. Godziny spędzone na przemyśleniach i studiowanie fachowej lektury tematycznej Auto Świat nie dają pożądanego efektu. Bohater zakłada sobie profil na forum 5er.pl, w którym grzecznie przedstawia się, pisze o swojej pasji do marki i o tym, że szuka takiego to a takiego egzemplarza, już orientuję się, że z 520tką w zwykłym wyposażeniu bez pakietu może się na tym forum nie pokazywać. Wspomina, że już oglądał samochód od handlarzy z Gorzowa Wielkopolskiego egzemplarz prosto z Niemiec, na blachach wylotowych z przed dwóch miesięcy, 530D został dostosowanych do polskich norm przebiegowych 160-250 tkm, następnie oglądał niby "piękną" 528 od Pana z Chojnic, lecz dogłębna analiza powłoki lakierniczej profesjonalnym miernikiem zdyskwalifikowała auto, nawet nie przejechał się bo lakier ma być jak z fabryki. Potem na roentgen trawiła 535i która na zdjęciach wyglądała kusząco. Szybki telefon wraz z zestawem standardowych pytań, koło ratunkowe w postaci "telefonu do przyjaciela" i jedziemy. Wybranka serca zrobiła mu 4 kanapki i termos z herbatą i wraz z kolegą, o świcie wyruszyli do Zgorzelca na oględziny z nastawieniem kupna, koperta z kasą szczelnie schowana w wewnętrznej stronie kurtki ciążyła na sercu naszemu koledze całą podróż. Niestety oględziny tej Bemki przyniosły rozczarowanie, łańcuchy rozrządu i vanosów dzwoniły tak, że przy odpowiednim dawkowaniu gazu zagrały by "jingle bells", falowanie obrotami, sprzęgło którego opór przypominał opór sprzęgła w ursusie, kończące się opłaty i przegląd techniczny i brak chęci negocjowania ceny ze strony właściciela auta, również pogrzebały szanse na powrót wymarzonymi czterema kołami do domu. Zrezygnowany poszukiwaniami, bohater dostrzega na forum w dziale sprzedaż istną perełkę, los do niego się uśmiechnął, to jest to - myśli sobie. Forumowicz sprzedaje swoją wychuchaną bejce, bo wyjeżdża do Niemiec /bardziej stoi niż jeździ/ma okazje kupić e60 od znajomego/żona woli mniejsze (niepotrzebne skreślić, w zależności co chcemy usłyszeć) dzwoni, jedzie ogląda z grubsza, płaci ponad 20 patyków bez większych targów za nastoletnie auto(w końcu już tyle stracił nerwów i pieniędzy na paliwo i bilety, że ma to w nosie, chce spełnić marzenia i mieć piękną beemwicę, pewnie, że można za to kupić 3-6 letnią astre czy focusa, ale on plastikiem wozić się nie będzie, a kto bogatemu zabroni) i z bananem na ustach wraca do domu. Jest świadom kilku drobnych wad auta, bo w końcu auto jest używane, ale w gruncie rzeczy to dobry pojazd po kilkuset kilometrach podróży powrotnej, ręczy głową i jest wstanie się pobić gdy ktoś ośmieli się podważyć autentyczność przebiegu (189 tysięcy) i oryginalność powłoki lakierniczej na w nastoletnim aucie.

Zaczyna się nowy rozdział życia. Skrupulatnie archiwizowany dokumentacją fotograficzną.
Nasz bohater zakłada nowy temat, wrzuca zdjęcia autka i obowiązkowo zaznacza, że auto dostanie minimum 17 calowe felgi, zostanie obniżone, chromy zamienią się w czern itp... między czasie obył się z ogólnymi zasadami przeżycia w tym małym światku dla wybrańców. Ze swojego zasobu słownictwa wyrzucił słowo "oryginał" zastępując je niedokończonym słowem oring. ("ori", jak mnie to wpienia jak ktoś tak pisze i mówi) ulepszenia, poprawki i naprawy stają się modami. W sumie naszemu bohaterowi jest lepiej, trzy słowa zastępuje jedno, łatwiej się dogadać z kolegami po fachu.
Mijają miesiące nadchodzi czas na pierwszy serwis, po konsultacji na forum przy doborze producentów materiałów eksploatacyjnych wybór pada na najdroższe filtry, oleje itp. Bohater robi zdjęcie staremu, czarnemu, złemu, be fuj i olejowi i osmalonemu filtrowi konfrontując je z zdjęciem nowiutkich części z hurtowni "w cenach po rabatach", nie daj Bóg Filtrona, gdyż kiedyś szwagier koleżanki brata zamontował filtrony w audiku a6 2.5tdi i rozsypał mu się silnik, co definitywnie przekreśla daną markę. 'No cóż, za pewność i jakość TRZEBA PŁACIĆ', myśli sobie forumowicz i myśli tak większość forumowiczów, znaczy to to samo, że większość wytrawnych i doświadczonych internetowych mechaników się nie myli to też nie mylę się ja.

Mijają lata, kółko wzajemnej adoracji się zacieśnia, pewnego dnia.. nieszczęście! Dziś już małżonka, nie wykręciła wielgachną piątką do garażu i przytarła prawe drzwi przód i prawe drzwi tył. Lamentów nie było końca, poszukania drzwi w kolorze, bez rdzy, niemalowanych i rys wraz z szybą z tego samego rocznika, trwały 4 miesiące. Handlarze częściami z rozjebusów już gotowali się w złości, słysząc ten namolny głos w słuchawce telefonu, który szuka perfekcyjnych drzwi na szrocie za 150 złotych. Bo jak to można malować stornie? Jak on pokaże się na zlocie na majówce w Torniu z ewidentnie grubszą warstwą lakieru na drzwiach. Przecież dla większości kolegów z kółka adoracyjnego, gdy zostanie pryśnięta kolejna warstwa lakieru na blachę, jest to równoznaczne z tym, że auto jest warte ile waży i już nigdy nie będzie mogło pretendować do porównywań z ich ORI igiełkami a auto będzie mógł zabrać Pan z wąsem i w koszuli flanelowej w kratkę na autolawete z napisem KASACJA SKUP POJAZDÓW 24H NAJLEPSZE CENY, BEZPŁATNY DOJAZD, GOTÓWKA OD RĘKI DARMOWA WYCENA.

Pozdrawiam forumowych napinaczy i życzę dobrej nocy :D

P.S. napinacze oczywiście ori. bo zamiennik febiego to już szrot totalny i za rok będziesz rozbierał i wymieniał raz jeszcze bo znowu pasek będzie piszczeć. :) .

kombatant
Awatar użytkownika

adask0 wytrzeźwiałeś już? [hihi]
Ciężko mi było dobrnąć do końca, bo mam "długopostowstręt", ale stwierdziłem, że raz się przełamię.
Najlepsze/najgorsze (niepotrzebne skreślić) jest to, że masz rację, z jednym ale! To nie jest tylko na forach BMW, tak jest na wszystkich forach fanów/kolekcjonerów/koneserów/zboczeńców danej marki czy modelu.
Ile razy czytałeś już tutaj, żeby nadmuchać koła powietrzem ze Stuttgartu [zlosnikhihi]

Z jednym mnie tylko zmartwiłeś ... jako jedyny chyba kupiłem samochód z oryginalnym przebiegiem 2,5 roku temu, który sięgał niemal 300 000 [smutne] (dlatego stał u handlarza 4 miesiące, zanim trafił się jeleń). Mogłem jednak dłużej poszukać, trafiłbym pewnie coś od dziadka z Niemiec.

adask0 pisze:
P.S. napinacze oczywiście ori. bo zamiennik febiego to już szrot totalny i za rok będziesz rozbierał i wymieniał raz jeszcze bo znowu pasek będzie piszczeć. :) .

Tego już nie zakumałem, ale jak się dziś naćpam to spróbuje ogarnąć ten post raz jeszcze [zlosnikok]

swój chłop
Awatar użytkownika

po pierwsze i najważniejsze, ta historia nie jest o Tobie :)

z reguły nie pisze długich postów, ale impreza się skończyła a chciałem się podzieli i wyśmiać typowe forumowe zachowania. I ciesze się, że mnie rozumiesz i wyśmiewasz je razem zemną.

Ogólnie mój wywód miał na celu pokazanie, że forum powinno służyć do wspierania, doradzania i pomagania sobie, umawiania się na zloty itp, a ja w większości postów wyczuwam jad,ludzie wylewają swoje żale na innych ludzi.

I nawet najtwardsza dupa, jak przeczyta kilkanaście razy, że jest zje****y bo ma tanio, bo ma brzydko, bo ma nie oryginalnie, i niezgodnie z vin, bo zrobił sobie sam i nie oddał do firmy zajmującej się tym, zmięknie i zrobi mu się przykro. Potem odsyknie i znowu zaczyna się lawina gorzkich żalów i obelg w temacie wymian opon.

a z tym napinaczem to gra słów i jeszcze raz, na deser, chciałem się się pośmiać ze słowa "ori", a jak patrze u siebie na ceny dostawców to części febiego są jednymi z tańszych, co na forum internetowym jest nie do przełknięcia.

postmistrz
Awatar użytkownika

Tak poza konkursem to każdy kto lubi daną markę/model nie musi byc użytkownikiem na odpowiednim forum.
Znam ludzi akurat od MB , którzy nie maja pojęcia o forach w internecie, nie mają czasu czy ochoty klepac posty czy wstawiac fotki.
Ale wiedza, doświadczenie i ich samochody powalają.

Także nie można wrzucać wszystkich posiadaczy jednego czy drugiego modelu do jednego worka.
Maniak opli z lat 80tych może mieć więcej ciekawego do powiedzenia , niż maniak mercedesów który naskrobał tysiące postów i ma tysiąc pomógł.

Internet to ułamek rzeczywistości , poza nim sa tez ludzie i często bardziej interesujący niz ci z forów.

Ale ci ludzie na forach kreują obraz danej grupy , bo do ich zrytej bani jest najłatwiej dotrzeć czytając właśnie fora.

kombatant
Awatar użytkownika

adask0 pisze:
po pierwsze i najważniejsze, ta historia nie jest o Tobie :)

Nawet o tym nei pomyślałem, ale zasmuciłeś mnie tym, że jednak sfrajerzyłem się i zakupiłem samochód z jednym z największych przebiegów na allegro [hihi]

THC nie dostawałeś informacji od kupujących, że te opony maja jedną wadę, którą ciężko jest znieść?
Wydają okropny dźwięk na niektórych rodzajach mokrego asfaltu. Kojarzy mi się on z terkotem diesla na maksymalnych obrotach ...
Trzymają się asfaltu rewelacyjnie, ciężko nawet zerwać przyczepność na mokrej, ale ten dźwięk pojawiający się od 130km/h potrafi dobić ... w piątek myślałem, że coś się zepsuło ...

postmistrz
Awatar użytkownika

Tam gdzie można powyżej 130 to leży asfalt na którym są ciche.
Na powiatówkach to chyba nawet lepiej , że wyją przy takich prędkościach na mokrym. [palacz]
Ale jesteś pierwszy z takimi spostrzeżeniami.

kombatant
Awatar użytkownika

THC pisze:
Tam gdzie można powyżej 130 to leży asfalt na którym są ciche.

Taaaa , ten asfalt na którym dawały takie odgłosy to A2 ... fakt faktem, że tylko na mokrym, jak wyjechałem zza chmury, to nagle ucichły.
Ten bieżnik jednak po prostu klapie jak dziecko z płaskostopiem.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 510 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00