Dr.Benz pisze:
- przejrzana wiązka, usunięto wiele zapalnych miejsc
Miałem do czynienia z wiązką od M104 z S280 z 1993r. w mojej nie było tak jak to opisałeś "miejsc zapalnych", po prostu "dotknięta ludzką ręką" czyt. zdjęta z silnika nadawała się wyłącznie do kompletnej odbudowy (za wyjątkiem właśnie tych ekranowanych przewodów czujnika wału, wałka rozrządu i czujników spalania stukowego). Nawet izolację przewodów do cewek zapłonowych zalanych w tej gumie szlag trafił. Nie wiem czy sam to sprawdzałeś czy ktoś Ci to robił, po za tym wydaje mi się, że przy zmiennych fazach rozrządu ustawienie wałka rozrządu względem wału korbowego nie musi "grać".
Nie mam jeszcze wiedzy praktycznej ale zastanawiam się co powinno się dziać z pracą silnika po odpięciu wtyczki z nastawnika wałka rozrządu?
Szukając wszelkich informacji dot. HFM-u (kompletuje informację na ten temat przygotowując się do swapa swojego M103 na M104) natrafiłem na post dot. HFMscan-a i problemów właściciela E220 z HFM w jego M111.960 dokładnie chodziło o adaptację przepustnicy. Może udałoby się skorzystać z pomocy twórcy tego programu bodajże Miszy? Teraz jestem na innym kompie ale w domu chyba zapisałem gdzieś link do tego postu jak go znajdę to mogę Ci podesłać. Zresztą pamiętam, że kolega mr_simon też pomagał w tamtej sprawie.