MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 03, 2025 10:54 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Nigdzie nie napisałem, że na lakierowanej tabliczce jest numer nadwozia.
Chyba każdy intuicyjnie (nawet w sprzęcie AGD) jak szuka danych to znajduje je na tabliczce z wagą, masą, numerem seryjnym itp. a kiedyś raczej zawsze były czarne z jasnymi polami gdzie nabijano interesujące nas dane. Jeżeli jej nie ma (jak to tabliczek) to jak pisałem podłużnica lub pas przedni.

Szanowna koleżanko nie wiem czego dokładnie szukasz dla siebie w /8, ale ja bym się zainteresował tą ze względu na wnętrze bo tego to już nie wyremontujesz/uszyjesz [zlosnikz]

http://otomoto.pl/mercedes-benz-200-w11 ... 36537.html

wiarus senior
Awatar użytkownika

amon pisze:
Szanowna koleżanko nie wiem czego dokładnie szukasz dla siebie w /8, ale ja bym się zainteresował tą ze względu na wnętrze bo tego to już nie wyremontujesz/uszyjesz [zlosnikz]

Zdecydowanie popieram. Wygląda nieźle, wnętrze przepiękne, cena atrakcyjna i bardzo niski przebieg - oferta warta zainteresowania.

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

swój chłop

Niesety okazało się, że Vin z dowodu nie pasuje do tego z tabliczki znamieniowej oraz wybite sa jeszcze inne numery... Dziwna sprawa. Gosc obiecal wyjasnic sprawe i sie odezwac. Obawiam sie, że muszę szukać dalej:-(

swój chłop

filippo pisze:
amon pisze:

Zdecydowanie popieram. Wygląda nieźle, wnętrze przepiękne, cena atrakcyjna i bardzo niski przebieg - oferta warta zainteresowania.

Jutro jade ogladac. Dzwonilam do Sprzedawcy. Do roboty blachaka - progi i brzegi drzwi + podloga kierowcy i pasazera. Czy ktos by mogl przyblizyc mi kwestie takiej renowac? Jakie sa koszta tak pi razy drzwi?;-) przejrzalam praktycznie cale forum i czytalam sporo o remoncie... Niektore prace sa imponujace!

swój chłop

[quote="amon"]

Szanowna koleżanko nie wiem czego dokładnie szukasz dla siebie w /8, zlosnikz]

Wiem, że to może dość nietypowe zaintersowanie dla dziewczyny mającej 23 wiosny na karku, ale zawsze mnie fascynowały i pociągały klasyczne oldsmobile;-) jestem dość zdeterminowana w dążeniu do realizacji swoich marzeń a taki Mercedes jest właśnie jednym z nich;-)

swój chłop
Awatar użytkownika

Witaj.Trudno określić koszty naprawy.Pewnie przekroczą cenę zakupu,trzeba rozebrać auto i dopiero oszacować.Jakość wykonania też ma wpływ na cenę

------------------

Renowacja pojazdów zabytkowych

swój chłop

Moi Kochani! Nie wytrzymałam i pojechałam zobaczć przybyłą ze Szwecji Białą Damę. Mam mieszane uczucia... Podłoga po stronie kierowcy kompletnie dziurawa to samo od strony pasazera. Wielkiej tragedii nie ma, nogi nie wpadają ale rudy pożarł ją kompletnie. W bagażniku, po lewej stronie jest duża dziura o średnicy 15 cm... sprzedawca oznajmił że "brakuje tam czegoś gumowego" co to może być? Dziura jest "idealnie okrągła. Silnik mocno cieknie. Ogniska rdzy na całym aucie - miejscami większe lub mniejsze ale są. Obawiam się również o komore silnika - widziałam pare purchli powaznie wyglądających. Progi całe... Trochę się boje władować w koszty - oczywiście zdaje sobie sprawe, że renowacja to sprawa kosztowna, jednakże chciałabym troszkę autem się nacieszyć i troche nim pojezdzić nim pojdzie pod nóż;-) co myślicie o tym przedsięwzięciu?

VIN: 11501510049440

wiarus senior
Awatar użytkownika

Uzupełnij profil to znajdziesz na pewno jakiegoś wyjadacza, który pomoże w oględzinach.

swój chłop

Muszę jeszcze jutro się dowiedzieć w WK jak to jest z rejestracją i opłatami za takie auto. Chciałabym je odrazu na żółte blachy za rejestrować;-)

swój chłop
Awatar użytkownika

Cześć, moja 115 przed remontem wydawała się w dość przyzwoitym stanie, kilka lat ją użytkowałem. Chciałem wymienić progi i połatać kilka dziurek. Skończyło się na całkowitym rozebraniu auta :( . Szacunkowy koszt, aby powróciło na drogi przekroczy 15000zł. Do tego pozostaje jeszcze znalezienie wykonawcy, który się tego podejmie i dobrze wykona robotę. Biorąc pod uwagę ceny aut w dobrym stanie pomiędzy 20 - 30 tys. zabawa w remonty jest nieopłacalna. Oczywiście pozostają emocje i wartość sentymentalna, których wycenić się nie da tak więc udaje się takie projekty ukończyć, ale większość niestety kończy w krzakach.

Życzę powodzenia w przygodzie z własną gwiazdą i zacznij od czegoś w dobrym stanie blacharskim, jeżdżącego ewentualnie do naprawdę niewielkich poprawek inaczej ta pasja przerodzi się w koszmar. Tak poglądowo przedstawiam fotkę swojego przed ....

Załącznik:
100_0288.JPG
100_0288.JPG [ 45.18 KiB | Przejrzano 2298 razy ]

Pozdrawiam Piotr

swój chłop

Mam znajomego w Warszawie, ktory zajmuje sie restauracją starych amerykańców. Chlopak sobie dobrze liczy ale i robota wykonana wzorowo:-) obiecał potraktować mnie ulgowo;-P dzis z nim jade jeszcze przyjzec sie stopietnastce. Od jego werdyktu zalezy czy dzis zamieszka w moim garazu czy nie. Jestem raczej zwolenniczką remontowania aut. Po prostu czlowiek wie na czym sie stoi. Czytalam sporo, ze ktos wydal 20-25 tys a i tak musial zainwestowac. Nasze Gwiazdeczki ukochane sa niczym skarbonki albo jak to wola okreslać Panowie - Kobiety. Wiecznie trzeba w nie inwestowac i upiekszać aby lśniały ku naszego boku;-) pieniadze pieniedzmi ale jaka satysfakcja jak przyjdzie efekt koncowy i pierwsza przejazdzka po miescie... Ludzie rozbijaja glowy o slupy z zapatrzenia w Nasze cudeńka... Oglądałam filmik ze zlotu MB/8 i aż mi serducho sciskało;-> chce do Was dołączyć!

weteran
Awatar użytkownika

ArlaAppetina pisze:
Mam znajomego w Warszawie, ktory zajmuje sie restauracją starych amerykańców. Chlopak sobie dobrze liczy ale i robota wykonana wzorowo:-) obiecał potraktować mnie ulgowo;-P dzis z nim jade jeszcze przyjzec sie stopietnastce. Od jego werdyktu zalezy czy dzis zamieszka w moim garazu czy nie. Jestem raczej zwolenniczką remontowania aut. Po prostu czlowiek wie na czym sie stoi. Czytalam sporo, ze ktos wydal 20-25 tys a i tak musial zainwestowac. Nasze Gwiazdeczki ukochane sa niczym skarbonki albo jak to wola okreslać Panowie - Kobiety. Wiecznie trzeba w nie inwestowac i upiekszać aby lśniały ku naszego boku;-) pieniadze pieniedzmi ale jaka satysfakcja jak przyjdzie efekt koncowy i pierwsza przejazdzka po miescie... Ludzie rozbijaja glowy o slupy z zapatrzenia w Nasze cudeńka... Oglądałam filmik ze zlotu MB/8 i aż mi serducho sciskało;-> chce do Was dołączyć!

Bardzo cieszy mnie twój entuzjazm, ale posłuchaj przez chwilę rozsądku. Samochód po profesjonalnej restauracji lub nigdy nie remontowany ale w b.dobrym stanie nie wymaga aż takich nakładów jak samochód nadający się do remontu. Możesz szacować koszty, ale przeważnie jest drożej niż taniej. Dochodzi frustracja z powodu blacharza, lakiernika, jakości zamienników, powłoki lakierniczej itd. itp. Zepsuć można łatwo, poprawić trudniej. Koszty restauracji są podobne jak w przypadku droższych braci a auto samo w sobie nie jest mocno wartościowe. Ponadto, można znaleźć pojazd w stanie bardzo dobrym w cenie ok 20k - (możesz posiłkować się kredytem) i tylko cieszyć się autem i lać paliwo.
Podejrzewam, że i tak nic z mojego wywodu nie zostanie na dłużej w twojej głowie (ja byłem kilka lat temu podobny do Ciebie i też zrobiłem jak ty). Czy żałuje? Nie - ale gdybym miał się drugi raz porywać to taniej, prościej i szybciej kupić auto w b.dobrym stanie. O zakupie w115 poczytaj w dziale Rynek w majowym Classicauto.

Paweł

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

swój chłop

Moze to co teraz napisze wyda Wam sie smieszne i naiwne;-) ale planuje zmiescic sie w 5 tys... Auto wyrwe moze troche taniej, kwestia dogadania i szacuje, ze za 12-13 tys bede miala pięknisie - moze nie lalke ale jak juz ktos użył na forum takiego sformulowania "przypudruje nosek". Auto ma ten plus że środek to igiełka. Pozostaje kwestia podłogi i bagażnika - szacunkowy koszt to od 1000 zl do 2000 zl w zależności jak bardzo jest skorodowana (dzis jedzie zobaczyć) no a resztę - purchle - bede robila systematycznie albo po prostu za jakiś czas wszystko na raz. Zima bedzie pewnie dluga;-) tak ze na przyszly rok smigne z Wami na zlocik o ile ozywiscie bede mile widziana;-) to jest taka optymistyczna wizja. Jezeli polegne na ktoyms etapie to po prostu auto odsprzedam... Tego oczywiscie nie zakladam ale to taki glos rozsadku, zeby nie bylo, ze jestem niepoprawa optymistka;-P

wiarus junior
Awatar użytkownika

ArlaAppetina pisze:
Jezeli polegne na ktoyms etapie to po prostu auto odsprzedam...

Pod warunkiem, że ktoś kupi to rozgrzebane auto.

Za 12-13 tysięcy najwyżej MOŻE będziesz miała ładnego W124.

Kup sobie przyzwoitą jeżdżącą beczkę za te 12 tysięcy i nie baw się w pseudoremonty.

Nie zrobisz w żaden sposób z /8 hipsterskiego wozidła za parę groszy. [hihi]

swój chłop

Do hipstera mi bardzo daleko;-) zapewniam Cię Kolego;-)
Decyzje podejme zapewne spontanicznie i w oparciu o werdykt absztyfikanta od blacharki- dzis wieczorem;-)

Pod warunkiem, ze w ogole auto bede sprzedawac - tego nie zakladam, napisalam to zeby nie bylo, ze wszystkowidze w kolorowych barwach. W najgorszym przypadku samochod zrobie " na kreche" u kolegi i bede splacac pewnie z 10 lat ;-P

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00