MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 8:03 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6
Autor Wiadomość
postmajtek
Awatar użytkownika

kolego Mitu, trochę nie tak piszesz, więc sprostuję, żeby nikt nie błądził w przyszłości.
1)Cena przeglądu na zabytek jest ustalona odgórnie, nieważne czy jedziesz na taką czy owaką, bardziej, lub mniej prywatną/firmową OSKP zapłacisz za przegląd osobówki 99zł, a za badanie techniczne zabytku 300zł. Jedyna dodatkowa opłata jaka może się pojawić, a często jest wykorzystywana, to kasują 99zł jeśli masz pojazd sprowadzony i robisz jeszcze bezterminowe badanie, wtedy koszt 300zł plus 99zł za pierwsze badanie w kraju
2)Co do zatrzymania dowodu na 2 tygodnie, również odsyłam do stosownej ustawy, takie jest prawo i masz 2 tygodnie na usunięcie usterek i powrót na badanie techniczne.
Tak już jest, przeszedłem to około 3 lata temu, jeśli ktoś chce się do Ciebie przyczepić, to zawsze znajdzie powód, ale na ogół samochody zabytkowe wszędzie budzą podziw:)

wiarus senior
Awatar użytkownika

Rafako pisze:
Czyli jak jest, mylę pojęcia czy zgadzamy się co do tego, że przegląd zrobić trzeba przed rejestracją? [zlosnikz]
Może zgadzamy się też co do tego, że na auto w takim stanie zrobić go będzie raczej trudno? Czy jednak tu już się nie zgadzamy? ;)
Serdecznie pozdrawiam.

Chodziło mi o to, że:
- badania techniczne aut zabytkowych mogą robić OSKP, czyli okręgowe stacje kontroli pojazdów
- badanie takie polega trochę na czymś innym niż zwykłe badanie techniczne
- wynik badania zależy od interpretacji przepisów diagnosty, bo nigdzie nie jest napisane, że samochód zabytkowy ma być w stanie idealnym

"Badanie co do zgodności z warunkami technicznymi pojazdu zabytkowego,
określonymi w przepisach o warunkach technicznych pojazdów, zwanych dalej
"warunkami technicznymi", polega na sprawdzeniu prawidłowości działania
poszczególnych zespołów i mechanizmów pojazdu, w szczególności pod względem
bezpieczeństwa jazdy oraz wykonaniu porównania stanu faktycznego pojazdu
z warunkami technicznymi zgłoszonymi przez właściciela pojazdu we wniosku
o przeprowadzenie badania co do zgodności z warunkami technicznymi pojazdu zabytkowego,
którego wzór określa załącznik nr 1 do rozporządzenia."

http://bip.transport.gov.pl/pl/bip/px_zabytek_30_11_12.pdf

WujekT pisze:
Po uzyskaniu żółtych tablic pojazd podlega ochronie prawnej,więc zastanów się co potem z nim zrobisz i czy stać Cię na to.

Racja, a obowiązek utrzymania auta w należytym stanie spoczywa na właścicielu.

mmb pisze:
kolego Mitu, trochę nie tak piszesz, więc sprostuję, żeby nikt nie błądził w przyszłości.
1)Cena przeglądu na zabytek jest ustalona odgórnie, nieważne czy jedziesz na taką czy owaką, bardziej, lub mniej prywatną/firmową OSKP zapłacisz za przegląd osobówki 99zł, a za badanie techniczne zabytku 300zł. Jedyna dodatkowa opłata jaka może się pojawić, a często jest wykorzystywana, to kasują 99zł jeśli masz pojazd sprowadzony i robisz jeszcze bezterminowe badanie, wtedy koszt 300zł plus 99zł za pierwsze badanie w kraju

Jeśli mamy się szczypać co do złotówki, to przegląd osobówki kosztuje 98 zł, a nie 99. :lol:
Co do ceny przeglądu auta zabytkowego to pokażi mne pożałsta tę ustawę, bo z tego co wiem to cena ta nie jest zapisana w ustawie i obowiązuje styl wolny. Być może, że się mylę - chętnie uzupełnię braki w wiedzy.
Tu masz Kolego cennik ze wspomnianej wcześniej OSKP na ul. Staniewickiej w Warszawie, w którym stoi 500zł za badanie techniczne osobowego auta zabytkowego:
http://www.konauto.pl/wszystko.php?version=print

mmb pisze:
2)Co do zatrzymania dowodu na 2 tygodnie, również odsyłam do stosownej ustawy, takie jest prawo i masz 2 tygodnie na usunięcie usterek i powrót na badanie techniczne.
Tak już jest, przeszedłem to około 3 lata temu, jeśli ktoś chce się do Ciebie przyczepić, to zawsze znajdzie powód,

Oczywiście, w myśl zasady "dajcie człowieka, a znajdzie się paragraf". Nieraz miałem taką sytuację, że auto przeglądu nie przeszło, ale diagnosta jeśli był człowiekiem, a nie służbistą, proponował przegląd na dwa tygodnie, w trakcie których usterki miały być usunięte lub brak przeglądu i zwrot dowodu, a zwłaszcza jeśli poprzedni przegląd był jeszcze ważny.

mmb pisze:
na ogół samochody zabytkowe wszędzie budzą podziw:)

Na ogół tak, u niektórych nawet bardzo, zwłaszcza jak można parę złotych z ich właściciela wydusić, np. u "parkingowego" za "pilnowanie" pod sklepem, albo u celników, którzy po 3 latach stwierdzą, że jednak powinieneś akcyzę zapłacić. [chory]

swój chłop
Awatar użytkownika

Mitu pisze:
mmb pisze:
na ogół samochody zabytkowe wszędzie budzą podziw:)
Na ogół tak, u niektórych nawet bardzo, zwłaszcza jak można parę złotych z ich właściciela wydusić, np. u "parkingowego" za "pilnowanie" pod sklepem, albo u celników, którzy po 3 latach stwierdzą, że jednak powinieneś akcyzę zapłacić. [chory]

Przepraszam za OT: we mnie kwadrans temu pomarańczowy Passat B2 (tzw. "szczupak") kombi na Łodygowej, wzbudził taki podziw, że prawie rozbiłem testowego Peugeota 301 na płocie [zlosnikz]
Passat był na żółtych blachach...
...a mój znajomy takim samym po dziś dzień robotników budowlanych wozi [zlosnik]
Serdecznie pozdrawiam.

swój chłop

W przypadku kiedy auta bym nie rejestrowala na zolte tablice to czy musze placic clo i akcyze? Auto jest sprowadzone ze szewcji....

wiarus senior
Awatar użytkownika

ArlaAppetina pisze:
W przypadku kiedy auta bym nie rejestrowala na zolte tablice to czy musze placic clo i akcyze? Auto jest sprowadzone ze szewcji....

Cła nie musisz płacić niezależnie od tablic, bo Szwecja jest w Unii Europejskiej.

Napisz jeszcze jakie masz dokumenty do auta.

Na białe:

http://www.um.warszawa.pl/zalatw-sprawe ... -zagranicy

- tłumaczenia przysięgłe dokumentów i ich kopie ???
- w Urzędzie Skarbowym zwolnienie z VAT-u 160 zł (przy aucie sprowadzonym z UE) + 17 zł za wydanie zaświadczenia VAT-25 (płatne na konto)
- w Urzędzie Celnym akcyza: do 2000 ccm 3,1%, powyżej 2000 ccm 18,6% wartości auta z faktury lub umowy (przy tym roczniku to wątpię, aby ktoś kwestionował wartość) + 17 zł opłaty skarbowej za wydanie zaświadczenia (płatne na konto)
- opłata recyklingowa 500 zł
- przegląd: 98 zł :) + 1 zł opłaty ewidencyjnej lub 169 zł za pierwszy przegląd w kraju (różnie to bywa)
- opłaty rejestracyjne w wydziale komunikacji 256 zł (przy tablicach indywidualnych 1176 zł)
- OC ???

Nawet przy białych tablicach dobrze jest mieć opinię rzeczoznawcy, aby nie płacić OC w sposób ciągły (przy aucie powyżej 40 lat takie prawo przysługuje bez opinii, ale trzeba uważać, bo Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny może kwestionować wiek pojazdu)

Na żółte:

http://www.um.warszawa.pl/zalatw-sprawe ... abytkowego

- tłumaczenia przysięgłe dokumentów i ich kopie ???
- w Urzędzie Skarbowym zwolnienie z VAT-u 160 zł (przy aucie sprowadzonym z UE) + 17 zł za wydanie zaświadczenia VAT-25 (płatne na konto)
- opinia rzeczoznawcy ???
- wpis do ewidencji zabytków (17 zł opłaty skarbowej)
- przegląd ???
- opłaty rejestracyjne w wydziale komunikacji 200,50 zł
- OC ???

Przy żółtych tablicach i tak dobrze jest zapłacić akcyzę i mieć spokój, gdyż Urząd Celny może zakwestionować zwolnienie z akcyzy i naliczą ją po pewnym czasie (nawet po latach!).

PS Zastanów się czy nie lepiej przeznaczyć ten samochód na dawcę tapicerki i części, a kupić drugi w lepszym stanie, zwłaszcza blacharskim.

wiarus senior

Mitu pisze:

PS Zastanów się czy nie lepiej przeznaczyć ten samochód na dawcę tapicerki i części, a kupić drugi w lepszym stanie, zwłaszcza blacharskim.

Dobrze prawisz, tylko pytanie gdzie teraz znalezc zdrowa skorupe?? Rzadko juz sie trafiaja auta, z ktorym moznaby w calosci , bez remontu wykoszystac elementu blacharskie. Nawet skorupa, z ktorej masz dach, stala wiele lat pod dachem i nie jest idealna. Te auta mialy problemu z korozja w wieku 15lat, co dopiero w wieku 40.

Co do starszych dam, to mam jedna w podobnym wieku. Byla piekna , bez rdzy , pojechala na dwa zloty MB /8 i zostala najpierw V-ce Miss, potem Miss Elegancji. Pewnego lata zaczela mierzic mnie jedna purchelka na progu, postanowilem sobie ja ogarnac:

Załączniki:
DSCF0007.jpg
DSCF0007.jpg [ 40.47 KiB | Przejrzano 2005 razy ]
DSCF0005.jpg
DSCF0005.jpg [ 33.11 KiB | Przejrzano 2005 razy ]
DSCF0003.jpg
DSCF0003.jpg [ 30.91 KiB | Przejrzano 2005 razy ]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6

Strefa czasowa UTC+02:00