Tu masz moim zdaniem lepszy schemat ideowy:

Element nr. 11 to zawór mający na celu puszczenie wpuszczenie dodatkowego powietrza przy nagłym zamknięciu przepustnicy (takie mam skojarzenia z czasów gdy studiowałem dokumentację tego układu).
Tutaj masz opis diagnostyki tego ustrojstwa:
http://mb.bolinko.org/15/warsztat-mainm ... start.htmlWracając do sedna...
Pominięcie przepustnicy możliwe jest na 3 sposoby:
- śruba nr 10
- zawór 96 który się zamyka wraz ze wzrostem temperatury bloku silnika
- zawór 11 sterowany podciśnieniem
Przy rozgrzanym silniku wykluczamy zawór 96 i pozostaje nam śruba i 11tka. Zawór 11 sprawdzamy odpinając na chwilę od niego podciśnienie - po ponownym podłączeniu obroty powinny na chwilę wzrosnąć o ok 500obr/min.
W teorii bez elementu 11 na wolnych obrotach wszystko powinno działać OK. Zatem możesz zaślepić obydwa przewody idące do tego zaworu i sprawdzić czy wtedy śruba 10 działa jak powinna.
Odłączając przewód 3 i zostawiając go luzem (bez zaślepiania) wpuszczasz lewe powietrze - nie tędy droga

Dodam jeszcze że uszkodzenie na pierwszy rzut oka mało istotnego elementu gumowego nr 7 lub uszkodzenie zaworu 30 spowoduje zubożenie mieszanki i wpłynie na obroty... Sprawdziłbym zatem wszystkie te elementy bo lewizna w tym silniku potrafi wszystko spieprzyć.
Pamiętaj że wszystkie 3 elementy które wymieniłem na początku mają za zadanie wpuścić dodatkowe powietrze z pominięciem przepustnicy, ale bez pomijania przepływomierza. Jeśli w ten układ wpadnie powietrze z atmosfery to będziesz miał nieprawidłowy skład mieszanki...