MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 19, 2025 9:49 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
weteran

Panowie ratujcie! Właśnie wróciłem z ASO w Sosnowcu i mam mały problem. Potrzebuje:
1. Rolki do szyberdachu (są tylko jedne, te z tyłu). Tu jest największy problem - przypuszczalny nr części: 007 997 3581.
2. Kołki plastikowe do montażu emblematu na klapie tylnej - w EPC nic nie było, sprzedawca stwierdził, że pewnie te kołki sątylko razem z napisem do kupienia.
3. Kołki plastikowe na słupek przedni, do których przykręca sie listwę (tą z rynienki). Metodą dedukcji ustaliliśmy przypuszczalny nr części - 123 690 0018.
Moja prośba jest następująca - czy te numery które podałem są prawidłowymi dla ww części, a jeśli nie to jakie powinny być. Sprzedawca powiedział, że on nie wie nic poza tym co może wyczytać w komputerze, bo 123 nie rozbieral :evil: Ale ogólnie miły koleżka, dał 5% rabatu (powód: "że się jeszcze panu chce takie stare auto utrzymywać" [zlosnik] )
Z góry dziękuję

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ad 2) można je kupić osobno, numeru nie podam, no chyba, że znajde faktury

Tytuł:
weteran

outsider pisze:

Będę wdzięczny jak cholera ;) Sprzedawca przytaszczył mi od w201, ale są całkiem inne (większe fi i mają kołnierz)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 3764542
Podaj VIN to coś pokombinujemy. Z mojego doświadczenia to powiem Ci że kolesie w serwisach MB to w większości zmanierowani amatorzy. Sam fakt że obcują na codzień z nowymi W220 utwierdza ich w przekonaniu że dostąpił ich jakiś boski zaszczyt. [zlosnik]
Generalnie to podejrzewam że albo kolo nie umiał tego znaleźć albo zwyczanie mu się nie chciało szukac pierdół po 40 groszy [szalone]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

wojz pisze:
outsider pisze:

Będę wdzięczny jak cholera ;) Sprzedawca przytaszczył mi od w201, ale są całkiem inne (większe fi i mają kołnierz)

Niestety nie znalazłem :(

Tytuł:
weteran

>Z mojego doświadczenia to powiem Ci że kolesie w serwisach MB to w większości zmanierowani amatorzy.

Nie do końca masz rację, akurat na co dzień używam zawodowo EPC i wiem, że przy tak dużej ilości modeli i części jest niemożliwe ustrzec się pewnych błędów programu, sprzedawcy mają siłą rzeczy wykształcenie bardziej teoretyczno-magazynowe a nie warsztatowe, a podejrzewam, że jakby rozebrał i złożył parę Mercedesów to wiedziałby w ciemno o co chodzi.

>Sam fakt że obcują na codzień z nowymi W220 utwierdza ich w przekonaniu że dostąpił ich jakiś boski zaszczyt.

Tu również nie masz do końca racji. Rzadko który klient decyduje się na zamawianie części do W220 przez ladę. Co z tego, że on wie co kupić, skoro szybko się okazuje że był w błędzie, bo przy takim zaawansowaniu technologicznym konstrukcji diagnoza pozawarsztatowa co do powodu uszkodzenia jest najczęściej mylna, niestety

>Generalnie to podejrzewam że albo kolo nie umiał tego znaleźć albo zwyczanie mu się nie chciało szukac pierdół po 40 groszy.

Kolo za ladą ma obowiązek szukać części po 40 groszy. Pomijam fakt, że na pewno lepiej przeżyje złe dobranie części za 40 groszy, niż za 5 tysięcy, chociaż tu jest też często wina klienta, który pokazuje palcem na obrazku co chce, a później ma żal, że to jednak nie jest to.

Pzdr. Gerri

Tytuł:
weteran

damian pisze:
Podaj VIN to coś pokombinujemy. Z mojego doświadczenia to powiem Ci że kolesie w serwisach MB to w większości zmanierowani amatorzy. [...]
Generalnie to podejrzewam że albo kolo nie umiał tego znaleźć albo zwyczanie mu się nie chciało szukac pierdół po 40 groszy [szalone]

Kolo przekręcił monitor tak abym też patrzył i szukaliśmy razem :) - rezultat - jak widać, hehhe. Te pierdoły to nie są niestety 40 groszowe sprawy :cry: I tak popłynąłem 115 pln u nich (uszczelka szyberdachu tył i dwie te włochate po bokach)
Oto mój VIN, jeśli coś uda się z niego wyczarować będę wdzięczny: 12312310104737

Outsider - dzieki za dobre chęci

Ostatnio zmieniony sob cze 26, 2004 11:02 pm przez wojz, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Hmm napewno na schemacie EPC są te kołeczki pokazane - jak kupowałem emblemat na tylną klape (220D) to przy okazji kołeczki kupiłem

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Gerri pisze:
Nie do końca masz rację, akurat na co dzień używam zawodowo EPC i wiem, że przy tak dużej ilości modeli i części jest niemożliwe ustrzec się pewnych błędów programu, sprzedawcy mają siłą rzeczy wykształcenie bardziej teoretyczno-magazynowe a nie warsztatowe, a podejrzewam, że jakby rozebrał i złożył parę Mercedesów to wiedziałby w ciemno o co chodzi.

Też na codzień pracuję na EPC i fakt że program ma błędy.
Moim zdaniem sprzedawca w ASO powinien mieć wiedzę niczym wyrocznia i być znakomicie przeszkolonym, szczególnie w tak szacownej marce jak MB. A niestety zdarza się że panowie nie potrafią się popisac nawet w prostych sprawach albo wpierają nieprawdę - miałem takie przypadki coprawda w autach większego kalibru gdzie konstrukcje są czasem arcy przekombinowane np. Actros z napędem na 4 osie [zlosnik]

Gerri pisze:
Tu również nie masz do końca racji. Rzadko który klient decyduje się na zamawianie części do W220 przez ladę. Co z tego, że on wie co kupić, skoro szybko się okazuje że był w błędzie, bo przy takim zaawansowaniu technologicznym konstrukcji diagnoza pozawarsztatowa co do powodu uszkodzenia jest najczęściej mylna, niestety

Źle mnie zrozumiałeś. Masz rację w tym co piszesz. Chodziło mi raczej o coś w rodzaju "hrabioskiej maniery" [zlosnik] . Znam trochę ludzi którzy pracują w ASO MB i 60% z nich jest dotknięta tym schorzeniem [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] objawiającym się wysoko uniesioną głową, powolnym ruchami i generalnym oderwaniem od rzeczywistości [zlosnik] [zlosnik]

Gerri pisze:
Kolo za ladą ma obowiązek szukać części po 40 groszy. Pomijam fakt, że na pewno lepiej przeżyje złe dobranie części za 40 groszy, niż za 5 tysięcy, chociaż tu jest też często wina klienta, który pokazuje palcem na obrazku co chce, a później ma żal, że to jednak nie jest to

Ja bym się bał dobrać cokolwiek za kilka tysiączków na podstawie numeru nadwozia i palca klienta - szczególnie amatora [zlosnik] . Kolo ma obowiązek ale wiesz jak jest [oczko]. Znam przypadki klientów "spuszczonych na drzewo" przez ASO [szalone]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

wojz pisze:
12312310104737

Powalczymy. [oczko]

wiarus senior
Awatar użytkownika

Powalczyliśmy [cool]

wojz pisze:
1. Rolki do szyberdachu (są tylko jedne, te z tyłu). Tu jest największy problem - przypuszczalny nr części: 007 997 3581.

Na to wychodzi. Według cennika koszt 1 sztuki to 11,52 +VAT

wojz pisze:
2. Kołki plastikowe do montażu emblematu na klapie tylnej - w EPC nic nie było, sprzedawca stwierdził, że pewnie te kołki są tylko razem z napisem do kupienia.

Faktycznie nie znalazłem ale jutro sprawdzę w nowszym EPC

wojz pisze:
3. Kołki plastikowe na słupek przedni, do których przykręca sie listwę (tą z rynienki). Metodą dedukcji ustaliliśmy przypuszczalny nr części - 123 690 0018.

Nic innego tam nie ma. W/g cennika - "Spinka listwy" - 2,32 +VAT

Koszt tych pozycji jest na tyle śmieszny że moim zdaniem można zaryzykować.

Tytuł:
weteran

Witam!
Po otwarciu grupy 75 w EPC (klapa tylna) wciskamy F6 i pojawiają się wszystkie elementy obrazka, pojawia się cała podgrupa jako "znak fabryczny" i tam wciśnięty jest element 104 który na obrazku jest w innym kącie. Ma numer 123 997 03 81. Koszt 1,04 zł, zamówiłem Ci "na pałę" 5szt.

Pzdr. Gerri

Tytuł:
weteran

Witam!
Po otwarciu grupy 75 w EPC (klapa tylna) wciskamy F6 i pojawiają się wszystkie elementy obrazka, pojawia się cała podgrupa jako "znak fabryczny" i tam wciśnięty jest element 104 który na obrazku jest w innym kącie. Ma numer 123 997 03 81. Koszt 1,04 zł, zamówiłem Ci "na pałę" 5szt.

Pzdr. Gerri

Tytuł:
weteran

Gerri pisze:
Witam!
Ma numer 123 997 03 81. Koszt 1,04 zł, zamówiłem Ci "na pałę" 5szt.

Dziękuję bardzo, potrzebne są tylko 3 :-? (chyba, że jakiś zepsuję przy montażu [zlosnik] ). Te na słupek też trzy. A rolki dwie. Podjadę i zamówię sobie (nie ma ich w Polsce :cry: )
Gerri pisze:
Koszt 1,04 zł.

Rabatu nie dacie? [zlosnik] ;)

Tytuł:
weteran

Panowie, serdecznie dziękuję za zainteresowanie tym (jakże błahym) problemem oraz za okazaną mi pomoc.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00