MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 07, 2025 1:04 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
Klubowicz

mroziu pisze:
Wstaje rano schodze przed dom a tam szyba wybita, drzwi uchylone, maska uchylona i kaluza - zabrali sobie chlodnice...
Nie kumam co sie dzieje w tym kraju - radio, listwy, lusterka - jestem w stanie zrozumiec - ale chlodnice????? Przed wiezowcem, w ktorym mieszka ponad 2000 osob - i oczywiscie nikt nic nie widzial

Wspolczuje, choc kiedys slyszalem ze komus robneli pompke sprzegla, jedyna pociecha ze reszta auta zostala...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
Qzyn a mozesz wiecej szczegołow? jakie to auto ktore ma 5 lat i nie chca zwrocic 3 tysiecy za steronik.Przeciez to dopiero jest kradzierz i to w biały dzien!!!!! Nie wierze zeby auto 5 letnie miało taka mała wartosc.... PZU to tez niezłe kombinatory.....

DU Lanos. AC ma jakies paragrafy, ze po 5 latach cus tam sie z wartoscia dzieje. Dokladnie nie znam uzasadnienia.
DOPISEK: dali 540 PLN
A miotacz z kopaczem to w RPA dostepny system zabezpieczen. Tam wyprowadzaja z auta z giwerka przy glowie. Takie cus moznabylo zamontowac w MB i BMW u dealerow w salonie.
Dane z przed 3 lat. Teraz moze plazma albo inne cudo...[/i]

s123 240TD - 6.X.82; Taigabeige Drobinka

http://www.nanoelektrody.pl

Ostatnio zmieniony czw sie 05, 2004 7:03 pm przez qzyn, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

JareG pisze:
Takilajf.. ludzie zarabiaja i po 500 zl. Ale pracujac na budowie bez zadnego wysilku mozna miec 1k zl, bo dniowka to minimum 30 zl.

W W-wie dobry fachowiec ma ponad 2,5k. Zwykły pracownik też koło 1,5k. I mimo tego nie szanują roboty, kradną, bałaganią, chleją...

Cytuj:
3. Lojalnego - nie trzepiacego fuch na boku (czesty przypadek, jak sie taki rozkreci, to wali fuchy w warsztacie w ktorym pracuje, w godzinach pracy i na sprzecie warsztatowym)

Ja nie toleruję fuch nawet po godzinach pracy. Jak taki koleś po 10h pracy na budowie idzie na fuchę to co on u mnie jutro zrobi? Będzie musiał odsypiać fuchę.

Cytuj:
Ja twierdze, ze tak naprawde to bezrobocie u nas jest calkiem nieduze.. reszta to kombinatorstwo, lenistwo i 50 lat wladzy ludowej

Oraz chroniczna niechęć do podróżowania za pracą, bezsensowne przyzwyczajenia do miejsca z dziada pradziada. Na świecie jak gdzieś roboty nie ma to się ludziska przeprowadzają tam gdzie jest. Absolutny brak przedsiębiorczości.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
JareG pisze:
Takilajf.. ludzie zarabiaja i po 500 zl. Ale pracujac na budowie bez zadnego wysilku mozna miec 1k zl, bo dniowka to minimum 30 zl.

W W-wie dobry fachowiec ma ponad 2,5k. Zwykły pracownik też koło 1,5k. I mimo tego nie szanują roboty, kradną, bałaganią, chleją...

Cytuj:
3. Lojalnego - nie trzepiacego fuch na boku (czesty przypadek, jak sie taki rozkreci, to wali fuchy w warsztacie w ktorym pracuje, w godzinach pracy i na sprzecie warsztatowym)

Ja nie toleruję fuch nawet po godzinach pracy. Jak taki koleś po 10h pracy na budowie idzie na fuchę to co on u mnie jutro zrobi? Będzie musiał odsypiać fuchę.

Cytuj:
Ja twierdze, ze tak naprawde to bezrobocie u nas jest calkiem nieduze.. reszta to kombinatorstwo, lenistwo i 50 lat wladzy ludowej

Oraz chroniczna niechęć do podróżowania za pracą, bezsensowne przyzwyczajenia do miejsca z dziada pradziada. Na świecie jak gdzieś roboty nie ma to się ludziska przeprowadzają tam gdzie jest. Absolutny brak przedsiębiorczości.

... i tak wyladowalem na Dolnym Slasku. W Nowym Saczu cieniutko z robotka a tu bylo wiecej ruchu. Mialem kilka setek i plan na 21 dni. 3 zalapalem robote, potem inna firma...

Zapierd... jes czesto niemilosierny. Placa od obrotu, bez stalej. Dzialalnosc zamiast umowy. Ale wlasna kasa, coraz wieksze pieniadze i wieksze umiejetnosci.

Niedlugo to ja bede zatrudnial...

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

qzyn pisze:
Niedlugo to ja bede zatrudnial...

I o to chodzi.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Generalnie to panstwo jest chore, a nie ludzie - gdyby praca byla i zajecie to ludzie by nie kradli, jakby byly kary dla takich smieci - to by sie bali krasc itd itp...

U nas pedofila [na ktorego sa niezbite dowody winy] nie wsadza sie do pierdla, tylko leczy - bo to zaden przestepca tylko chory czlowiek... moze niedlugo bedzie tak samo ze zlodziejami - przeciez kleptomania to tez choroba, a np. chlodnica mu juz tak w reku zostala.... A czlowiek za ostatni grosz zaklada firme to skarbowka sciagnie z niego ostatnia pare skarpet - a nie daj boze miec 5 groszy niedoplaty w papierach - i taki czlowiek to jest u nas potencjalny przestepca..Z drugiej strony ten, ktory handluje krojonymi listwami na gieldzie to przedsiebiorca - placi za miejsce i ludziom zarobic daje... Swiat zwariowal

PA RA NO JA

Tytuł:
Klubowicz

JareG pisze:
Mozna bez problemu miec 1500 zl minimum.. i nie moze dobrego pracownika znalezc. Dobrego, to znaczy:
1. Myslacego
2. Pracowitego (kolega jest pracowity, zasuwa od 8 dopoki nie skonczy, czyoli czesto do 24, i pozniej), dla ktorego praca to nie 8h, i do domku, tylko robota do wykonania..

W sumie ten potencjalny myslacy pracownik ma pewnie warsztat po drugiej stronie ulicy [zlosnik] Kanal troche narzedzi i sam zarabia i nikt mu nie narzeka, ze fuchy trzaska. Narod mamy zdolny, a niskie koszty uruchomienia biznesu i 0 wymagania co do umiejetnosci, dyplomow itd powoduja to ze co rog warsztat (czy to mechanika - jak ktos sie kiepsko orietuje, gaz:), blacharka, czy elektornika - to juz dla tych lepiej zorietowanych:).

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Ja do poczatkowego tematu wracam.

jutro oddaje auto do pozadnego zakladu i bede mial alarm i kuuupe innych czujek. Jeszcze tylko zawor do podcisnienia musze znalezc...

pozdro

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

mroziu pisze:
Generalnie to panstwo jest chore, a nie ludzie - gdyby praca byla i zajecie to ludzie by nie kradli, jakby byly kary dla takich smieci - to by sie bali krasc itd itp...

Panstwo jest chore, ale ludzie tez* - nie ma co sie oszukiwac, sa mozliwosci zarabiania.. tylko ze to wymaga 'chcenia'. A z tym strasznie ciezko, ludzie zachowuja sie identycznie jak exBBrotherowcy = 'czekam na propozycje', co najwyzej dupe wystawie [zlosnik][hehe]

Cytuj:
(...) krojonymi listwami na gieldzie to przedsiebiorca - placi za miejsce i ludziom zarobic daje... Swiat zwariowal

I znow: to nie swiat, tylko ludzie. Ja zamiast komus dupe obrabiac ide i mowie delikwentowi, ze to i to mi sie nie podoba, i co on na to [hehe] Lecz wiekszosc woli leb spuscic, i poczekac az obiekt ktoremu dupe sie obrabia oddali sie, i dawaj dalej [zlosnik] Wieloktrotnie bylem tego swiadkiem, a i sam musialem 'prostowac' paru takich obrabiaczy [usmiech][hehe] To taki przyklad..
Podsumowujac: swiat moze i nie jest doskonaly, ale nie ma co na niego zrzucac win ludzkich, nawet swoich [hehe][ok]

* tak poza tym, panstwo = ludzie przeciez.. nie jest to jakis byt filozoficzny, czy co [hehe]

Jarek, w123 230TE '85, w126 500 SEC '88, w126 560SEC '88, w116 450 '73
jareg@mb.org.pl
http://www.mb.org.pl/

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:

Jak na W-we, to 1,5k zl to nie jest jakis szal - skoro w Toruniu mozna tyle zarobic, a mozna i wiecej.. to takie minimum u kolegi

Cytuj:

No ja myslalem o mechanice, powiedzmy ze jakies drobiazgi mozna robic w domku, wyspac sie zdazy. Ale problem jest nieco inny, na przykladzie: robilem cos przy SECu, i zbliza sie g. 16. A robota nieskonczona.. i pracownik sie zbiera do chalupy. No to (za przyzwoleniem pracodawcy) wypytuje sie delikwenta, co sie dzieje - a ten, ze on musi do domu. Wydusilem, ze obiecal cos tam w maluchu wymienic jakiejs sasiadce. Pytam sie, ile zarobi. 25 zl - no to ja mu mowie, ze jak zostanie i dokonczy SECa, to dostanie 30 zl, i jeszcze zarobi za nadgodziny od swojego pracodawcy.. bo robote sie konczy, a nie zostawia w polowie. Malucha zrobi jak wroci, albo jutro. Niestety, nie dal sie przekonac, honorowy gosc [hehe][oczko]

Cytuj:

Troche rozumiem niechec do podrozowania.. sam bardzo lubie moje miasto, i bardzo niechetnie bym sie z niego wyniosl. Kilka okazji mialem, i olalem - chociaz mi sie oplacalo. Wole znacznie mniej zarabiac, ale na swoich smieciach.. ino ze ja mam wybor, tzn. mam robote tu gdzie siedze, i duzo 'zdalnej'. Gdyby mnie zycie przycisnelo, tobym pewnie wyemigrowal...

jareg@mb.org.pl

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

laudan pisze:
W sumie ten potencjalny myslacy pracownik ma pewnie warsztat po drugiej stronie ulicy [zlosnik] Kanal troche narzedzi i sam zarabia i nikt mu nie narzeka, ze fuchy trzaska. Narod mamy zdolny, a niskie koszty uruchomienia (...)

Masz racje, taka jest kolej rzeczy - moj kolega tez na poczatku pracowal dla kogos, ale jak sie nauczyl, wybudowal se warsztat, i robi na swoim. I mimo ofert od duzych pracodawcow, woli na swoim [ok]
Ale w sumie wiekszosc ludzi woli jak im ktos daje zatrudnienie, bo tak jest latwiej. I mozna narzekac do woli na 'kapitaliste', mozna protestowac.. a na swoim to sie mozesz uchlac - jesli masz za co [hehe]

jareg@mb.org.pl

Tytuł:
Klubowicz

JareG pisze:
Ale w sumie wiekszosc ludzi woli jak im ktos daje zatrudnienie, bo tak jest latwiej. I mozna narzekac do woli na 'kapitaliste', mozna protestowac.. a na swoim to sie mozesz uchlac - jesli masz za co [hehe]

Ale w tej wiekszosci malo jest takich co wykazuja sie wysilkem, a co mowic o mysleniu... Zreszta niektorzy, wychodza z zalozenia, ze jak placa 6 PLN za 1h to bynajmniej nie za myslenie [zlosnik] i tez trudno sie z nimi nie zgodzic [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior

mroziu pisze:
Generalnie to panstwo jest chore, a nie ludzie...

Zupełnie nie masz racji. Państwo nie jest jakimś abstrakcyjnym tworem, tylko tym, co tworzą obywatele. Wszystko jest tylko i wyłącznie w naszych rękach.

Pozdrawiam.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Bukol pisze:

Tak wogóle, to w antropologii funkcjonuje pogląd, że emigują jednostki o wyższej "wartości biologicznej" i ogólnie przedsiębiorcze.

Duże fale emigracyjne juz poszły, no to kto się został? [oczko]

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus senior

Wookee pisze:
Bukol pisze:

Tak wogóle, to w antropologii funkcjonuje pogląd, że emigują jednostki o wyższej "wartości biologicznej" i ogólnie przedsiębiorcze.

Duże fale emigracyjne juz poszły, no to kto się został? [oczko]

Bardzo słuszna uwaga. Tylko trzeba pamiętać, że te fale emigracyjne występują od setek lat i dlatego mamy w Polsce stały problem z "jakością" obywateli. Wielu z tych, którzy mogliby tworzyć masę krytyczną wobec polskiej bylejakości po prostu wyjeżdża. I mamy w kółko problem z tym, że ludzi, którym coś się chce, jest po prostu za mało i giną w masie pozostałych obywateli, którym jest wszystko jedno.

Pozdrawiam.

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00