MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 22, 2025 2:58 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 284 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 15 6 7 8 919 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

melvis pisze:
Jeżeli o to chodzi to służę przykładem.
Kumpel dużo jeździł po Polsce służbowo i czesał kolosalną kasę na delegacjach. W tym celu zakupił ekonomiczne toczydełko marki CC. Niestety nie był zadowolony. Po analizie koszt/zysk szarpnął się na instalację, która zajęła cały tył i kosztowała dobrych parę paczek. Jednakże w krótkim czasie śmiechy koleżeństwa umilkły, gdy zaczęło się okazywać, że koszt paliwa w jego delegacjach to były promille.

Mi raczej chodziło o ubaw w sensie lekcji dla Sebiana - nie dość, ze go wsadzili do gokarta, to jeszcze jakby miało to jego "ukochany" gaz... [zlosnik] [oczko]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Idzik pisze:
melvis pisze:
Kumpel dużo jeździł po Polsce służbowo i czesał kolosalną kasę na delegacjach. W tym celu zakupił ekonomiczne toczydełko marki CC. Niestety nie był zadowolony. Po analizie koszt/zysk szarpnął się na instalację, która zajęła cały tył i kosztowała dobrych parę paczek. Jednakże w krótkim czasie śmiechy koleżeństwa umilkły, gdy zaczęło się okazywać, że koszt paliwa w jego delegacjach to były promille.

Mi raczej chodziło o ubaw w sensie lekcji dla Sebiana - nie dość, ze go wsadzili do gokarta, to jeszcze jakby miało to jego "ukochany" gaz... [zlosnik] [oczko]

Na pewno by go nie włączał [oczko]

ad. melvis: Najlepiej kupić CC/SC 900 - spalanie podobne jak 700, osiągi lepsze, ale wyższa stawka za km trasy i bez zabawy z LPG.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

ja bym tym nie jezdzil w trasy lepsza mnijesza kasa ale bezpieczenstow wieksze.
a nic nie poprawia bezpieczenstwa jak 1,5 m maski z przodu !!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wookee pisze:
ad. melvis: Najlepiej kupić CC/SC 900 - spalanie podobne jak 700, osiągi lepsze, ale wyższa stawka za km trasy i bez zabawy z LPG.

Ale za to z gazem jaki wypas : D

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
melvis pisze:

Watek dotyczy remontu mojego auta (diesla), zatem pieprzyć CC i gadki o LPG :evil: [cool]

Moderatora proszę o wywalenie zbędnych elementów do HP jako "bla bla o LPG w CC"

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Hhhhehehe, dostąpiłem zaszczytu, widziałem Sebiana w tym osławionym vozidle. Za to mam trójkąt odblaskowy taki jak ma być do gwiazdy.

Tytuł:
Klubowicz

melvis pisze:
Hhhhehehe, dostąpiłem zaszczytu, widziałem Sebiana w tym osławionym vozidle. Za to mam trójkąt odblaskowy taki jak ma być do gwiazdy.

Ano bano - zdobyty na szrocie [oczko]

Dziś odbyło się wielkie CIACH! [cool]

Obrazek

Zaraz po odcięciu przodu dawcy za plecami kosiarza wybuchł pożar - miałem pokazy pirotechniczno-strażackie za darmo [oczko] [zlosnik]

Poszczególne elementy powoli są demontowane i przygotowywane do lakieru, zatem autko wyglądało dziś tak:

Obrazek
Obrazek

Słynnej rdzy na prawym nadkolu już nie ma [usmiech] Nadkola też nie ma [zlosnik] Cały element został rozpunktowany. Druga strona oczekiwała dziś jeszcze na potwierdzenie, że na elementach dawcy jest mocowanie pod pompę ABS.

Obrazek

Silnik dmuchawy układu przewietrzania auta okazał się totalną padaką. Nowy z oryginału to wydatek rzędu 500zł. Na szrocie znalazłem prawie nową, a może nową sztukę - jeszcze miała załączoną etykietę z opisem produktu:

Obrazek

Dostałem również w doskonałym stanie podstawę/mocowanie akumulatora oraz sprężyny przedniej maski:

Obrazek

Zastąpią wysłużone i zapyziałe elementy:

Obrazek
Obrazek

Na koniec natknąłem się na pudło, w którym składowane są graty od Eminencji:

Obrazek

Jutro rano blacharz zabierze ze szrotu mój nowy przód i autko zacznie nabierać prawidłowych kształtów [cool]

Na koniec jeszcze jedna fotka (bez komentarza) [oczko]

Obrazek

No i cały czas czekam na mojego Beckera, ale znając opieszałość naszej kochanej poczty jeszcze sobie na tą priorytetową paczkę poczekam [szalone]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Klubowicz

Sebian pisze:
Jutro rano blacharz zabierze ze szrotu mój nowy przód i autko zacznie nabierać prawidłowych kształtów [cool]

Wczorajszy dzień wcale nie był taki wesoły [szalone] Okazało się, że Eminencja miała dzwona, a przednie fragmenty jej podłużnic były grzane i wyciągane, zatem zaszła konieczność odcięcia tych fragmentów i zastąpienia ich elementami dawcy [szalone] Po konsultacji z Sebim wyraziłem na to zgodę, bo lepiej mieć solidne sztukowane podłużnice niż papierowe [szalone]

Wczoraj z rana blacharz zabrał się do przygotowania przodu dawcy do rozpunktowania i wszczepienia uzyskanych elementów do Eminencji:

Obrazek

Przy okazji zabezpieczenia antykorozyjne MB zostały przeklęte, bo zdarcie tak solidnej warstwy wymaga nie tylko palnika, ale i łaciny [oczko]:

Obrazek

W międzyczasie złożyłem w ASO zamówienie na wszelkie klamry służące do mocowania listew okolic przedniej i tylnej szyby oraz spinki mocujące przednie i tylne elementy ozdobnych listew bocznych [cool]

Obrazek

Wczoraj dotarła wreszcie do mnie przesyłka od Zbigola [piwo] zawierająca mojego Beckera [cool] W drodze powrotnej do domu podjechałem do zaprzyjaźnionego salonu car-audio, gdzie podpiąłem do ściany demo to radyjko, po czym oniemiałem [cool] Becker to Becker - nie mogę się doczekać, kiedy zainstaluję go i odsłucham w aucie [oczko]

W salonie złożyłem jednocześnie zamówienie na 2-drożne głośniki o średnicy 12cm. Wybór padł na Sonavox'a i zapewne jest to słuszna decyzja [oczko] Do wiadomości posiadaczy W124 podaję symbole głośników: S641 na przód oraz S626 na tył (zawierają pierścienie dystansowe/mocujące). W nowym katalogu Sonavox'a figuruje bodajże tylko jeden model S642 zarówno na przód, jak i na tył (bez ww. pierścieni, zatem lepiej zachować oryginalne) [cool] Nowa instalacja audio zostanie uruchomiona za ok. 10 dni [oczko]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Oj to z eminencja nienajlepiej, ale zycze jej jak najszybszego powrotu do zdrowia [zlosnikz]

Tytuł:
Klubowicz

Xytras pisze:
Oj to z eminencja nienajlepiej, ale zycze jej jak najszybszego powrotu do zdrowia [zlosnikz]

Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło [oczko] [cool]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Klubowicz

Sebian pisze:
Wczorajszy dzień wcale nie był taki wesoły [szalone] Okazało się, że Eminencja miała dzwona, a przednie fragmenty jej podłużnic były grzane i wyciągane, zatem zaszła konieczność odcięcia tych fragmentów i zastąpienia ich elementami dawcy [szalone] Po konsultacji z Sebim wyraziłem na to zgodę, bo lepiej mieć solidne sztukowane podłużnice niż papierowe [szalone]

Podczas wczorajszej wizyty w warsztacie serce mi się krajało, gdy zobaczyłem takie sceny:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

W wyniku tych działań pozbawiono Eminencję przednich części obydwu podłużnic:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

... które zaliczyły glebę tuż przed jej byłym czołem:

Obrazek

Nieco wcześniej została również wycięta tylna szyba...

Obrazek

... pod którą ukryło się pewne ryszawe ognisko zapalne:

Obrazek

Minęła noc i dziś ok. południa pojawiłem się w warsztacie, żeby zostawić komplet klamer do szyb i spinek do listew bocznych. Jakże ogromne było moje zaskocznie, gdy zobaczyłem Eminencję z "nowym" przodem [cool]

Obrazek

... który pojawił się w wyniku kolejnego nagłego ataku spawacza [cool]

Obrazek

Blacharz odstawia mistrzowską robotę - tutaj w ujęciu artystycznym [oczko]:

Obrazek

Jestem naprawdę zadowolony z tempa i jakości wykonywanych prac przy moim aucie. Widać, że ekipa zna się na rzeczy. Okazuje się, że odnawiali też kilka zabytków, w tym m.in. garbatą Warszawę i W121, czyli Kubusia [cool] Eminencja w związku z ogromem prac postoi jeszcze w warsztacie minimum przez kolejne 10 dni, ale wcale mi się nie spieszy. Grunt, żeby robota wykonana została należycie [cool]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Klubowicz

Cholera jasna! Jest problem ze spasowaniem blach, a dokładnie w okolicy lewego przedniego błotnika i maski przy podszybiu. Ci co znają Emiencję zapewne pamiętają, ze maska mi lekko odstawała przy słupku od strony kierowcy do góry. No i coś jest nie tak [szalone] Opuszczona jest już maksymalnie w dół, że nawet opiera się o puszkę bezpieczników, a nadal odstaje. Zastanawiamy się właśnie nad oryginalnością lewego błotnika, bo ze starym wygląda ciut lepiej. Wygląda to tak, jakby za wysoka była ta cholerna puszka, ale to jest niemożliwe. Szukamy rozwiązania. Najlepsze jest to, że z drugiej strony jest wszystko ok. Poza tym auto jest zmierzone, jest równe, maska pasuje na długość i schodzi się zgodnie z błotnikami, tylko to jedno fatalne miejsce. No nic: Pan Krzysio będzie walczył [cool]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Może nie wczytałem się dokładnie, ale mam pytanie gdzie robisz remont blachy?

Tytuł:
Klubowicz

MercBeginner pisze:
Może nie wczytałem się dokładnie, ale mam pytanie gdzie robisz remont blachy?

W Łomiankach [cool] Jest bardzo OK [cool]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior

Zobacz czy maska nie jest pokrzywiona.Skoro miał dzwona to jest możliwosć ze" z braku laku" maska była prostowana i dopasowywana pod błotniki albo reszta auta pod nią.:)
Pozdro

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 284 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 15 6 7 8 919 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00