MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 22, 2025 11:01 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 284 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 18 9 10 11 1219 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Sebian

Jak juz ja odbierzesz to bedziesz chyba pil z tydzien (ja bym tak zrobil). Powod do golenia nie gorszy niz wesele [zlosnik]

P.S. Z.ajeb.ista fura

Congratulations!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ex. W201 2.0D 1987
ex. MB S124 250D 1990
ex. W124 220E 1993
ex. W202 C180 1994
ex. W210 E290 TD 1996

W124 250D 1988
W123 240D 1981
BMW E39 520i 1997
BMW E34 520i 1991
BMW E38 728iA 1998

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Milosh pisze:
Sebian

Jak juz ja odbierzesz to bedziesz chyba pil z tydzien (ja bym tak zrobil). Powod do golenia nie gorszy niz wesele [zlosnik]

P.S. Z.ajeb.ista fura

Congratulations!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dziękować [cool] Odbiór opóźniony z powodu polerowania. Ale wolę poczekać i nie poganiać. Zatem jeszcze raz: już za kilka godzin na ulicach W-wy zaczną oczy bieleć, żeby nie powiedzieć "szarzeć" [oczko] [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Klubowicz

ODEBRAŁEM!!! [cool] [piwo] [pub] [imprezowicz]

Jestem zachwycony [usmiech] Na razie autko oprócz mnie widziała Małgosia i Idzik, który namawia mnie na spot w ten weekend [zlosnik] Nawet nie wiecie, co to znaczy po 6 tygodniach przesiąść się z powrotem z zielono-żółtego pierdziela do limuzyny spod znaku gwiazdy [oczko] Niestety nie udało mi się dziś zmienić alufelg, bo okazało się, że szpilki mam za krótkie. W sumie nie pokumałem, że ET ma wiele do rzeczy. W każdym razie wulkanizator miał dubletową robotę, kiedy z powrotem zakładał gumy na stare fele [oczko] [zlosnik] Może jutro mi się uda [oczko] Czeka mnie jeszcze wizyta u Zbyszka Brolera na kosmetykę mechaniczno-elektryczną i zapominam o jakichkolwiek problemach [cool] Fotki gotowego auta pojawią się po zlocie, o ile nie zaliczę niedzielnego spotu [oczko]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Widziałem to cudo !!! Zupełnie inne autko !!! Tylko środek wymaga wyczyszczenia, po w tej chwili wygląda to tak jaby SE, była złożona z dwóch aut... :x Ale z zewnątrz - po prostu bajka !!

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
Klubowicz

Idzik pisze:
Widziałem to cudo !!! Zupełnie inne autko !!! Tylko środek wymaga wyczyszczenia, po w tej chwili wygląda to tak jaby SE, była złożona z dwóch aut... :x Ale z zewnątrz - po prostu bajka !!

Niestety, z powodów zlotowo-pracowych nie mam czasu na podjechanie do szopa-pracza [szalone]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
Niestety, z powodów zlotowo-pracowych nie mam czasu na podjechanie do szopa-pracza [szalone]

Spoko - kiedyś umyjesz, zmuszę Cię [zlosnik] [cool]

Tytuł:
Klubowicz

Idzik pisze:
Sebian pisze:

Spoko - kiedyś umyjesz, zmuszę Cię [zlosnik] [cool]

Na sobotnią wycieczkę kupię Ci profilaktycznie pampersa [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Klubowicz

Sebian pisze:

Taaa... Wycieczka... Jak nie urok, to staczka [szalone] Godzinę temu padło mi wspomaganie układu kierowniczego [szalone] Ten mechanik u Brolera to chyba jakiś prorok. Dziś regulował mi ASB i powiedział, że nie mam wspomagania, a ja się uparłem, że mam, bo faktycznie miałem. Teraz już nie mam [szalone] Rano SE wjeżdża na kanał i chłopaki będą walczyć. Jak dobrze pójdzie, to jednak z Idzikiem jutro zaliczymy Kutno [oczko]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Klubowicz

Sebian pisze:
Sebian pisze:

Taaa... Wycieczka... Jak nie urok, to staczka [szalone] Godzinę temu padło mi wspomaganie układu kierowniczego [szalone] Ten mechanik u Brolera to chyba jakiś prorok. Dziś regulował mi ASB i powiedział, że nie mam wspomagania, a ja się uparłem, że mam, bo faktycznie miałem. Teraz już nie mam [szalone] Rano SE wjeżdża na kanał i chłopaki będą walczyć. Jak dobrze pójdzie, to jednak z Idzikiem jutro zaliczymy Kutno [oczko]

Walka w ostatnią sobotę trwała całe 30 minut. Na szczęście poleciała tylko jakaś uszczelka w pompie i skończyło się na wymianie tego elementu. Ale że dzień i tak był już zmarnowany, to Eminencja postała sobie w warsztacie do końca dnia, w wyniku czego naprawiony został reflektor przedni (nie było rurki doprowadzającej podciśnienie), naprawiona została dmuchawa nawiewu (ale nadal mam 2 biegi). Osobiście w przerwie między pompą a resztą prac wymieniłem sobie radioodtwarzacz. Pionek poszedł do elektryka, który oferuje mi w zamian za to kompletny zamek centralny, a u mnie gra teraz zakupiony niedawno Becker Traffic Star BE2238 [cool] Dźwięk jest ciekawy, ale jeszcze nie przekonałem się w pełni do tego urządzenia. Może jak dotrą do mnie nowe głośniki, to coś się zmieni. Dobija mnie wysterowanie subwoofera, momentami mało intuicyjne menu i pewne rozwiązania "od dupy" strony [szalone] W środku mam nadal syf i nie mam czasu, żeby to wszystko posprzątać [szalone] Ciekawe, że koleś na myjni powiedział, że po praniu nadal będą plamy (po takiej jednej :evil:).

Tak czy inaczej zapraszam już jutro na VI Zlot MB/8 Club Poland, gdzie odbędzie się oficjalna prezentacja "nowej" Szarej Eminencji [cool]

Ukłony [usmiech]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Klubowicz

Sebian pisze:
Tak czy inaczej zapraszam już jutro na VI Zlot MB/8 Club Poland, gdzie odbędzie się oficjalna prezentacja "nowej" Szarej Eminencji [cool]

I po prezentacji... z kogutem na dachu [oczko] Dla tych, co nie widzieli auta przedstawiam jedne z pierwszych fotek, choć tak naprawdę pierwsze wykonał Idzik [cool]

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kilka detali:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I mały kawałek do poprawki zegarmistrzowsko-lakierniczej wychwycony m.in. przez kilku uczestników zlotu pułtuskiego [oczko] Brawo [szalone] [cool]

Obrazek

Wczoraj Eminencja otrzymała kompletnie nowe nagłośnienie. Wybór padł na 2-drożne głośniki Sonavox'a S641 o średnicy 12cm:

Obrazek

Dwa z czterech zakupionych głośników przeznaczonych na tył wyposażone zostały w specjane pierścienie mocujące:

Obrazek

Zastąpiły one stare 17-letnie i nieco już wysłużone Blaupunkty (poniżej jeden z tylnej półki):

Obrazek

Cała operacja wymiany przetworników zajęła ok. 30 minut. Kolejne 30 minut pochłonęła walka z ponownym zapięciem tylnych osłon (grilli). Oczywiście po pół godzinie skapitulowałem i pojechałem do firmy A-ZET niezawodnego Adama Zawodnego na Czerniakowską (wylot Bartyckiej), gdzie Darek umieścił ww. elementy na właściwym miejscu. Przy okazji wyszło, ze mam niezły pierdolnik w zasilaniu subwoofera (poducha Sonavox SUB 500 pod fotelem pasażera), które po 5 minutach zostało również doprowadzone do porządku. Cud, że radio to przeżyło [usmiech] Zaproponowano mi przy okazji GPS w postaci AutoMapy, TV/DVD i CB [cool] A może sobie coś z czasem zamontuję [oczko]

I zagarał... [cool] Pierwszym pasażerem kontemplującym muzykę w moim aucie był MacKuz, który akurat się wczoraj nawinął, po czym pokiwał głową i opuścił Warszawę [oczko] Na razie głośniki "wygrzewają" się, a ja powoli przyzwyczajam się i stroję system. Becker brzmi naprawdę doskonale. Ma dosyć ciekawą, ale i nieco trudną do ustawienia korekcję. Względem ostatnio używanego nieco nowocześniejszego Pioneera brakuje mu zaawansowanego DSP i pełnego sterowania subwooferem. Być może się mylę i jest inaczej (choć nie przypuszczam, abym się mylił), ale do instrukcji napisanej w przyjaznym germańskim języku jeszcze nie zajrzałem [oczko]

Wkrótce w dziale WARSZTAT opiszę procedurkę wymiany i poprawy nagłośnienia W124 w najprostszy z możliwych sposobów, który nie ingeruje w wygląd i budowę auta (wszystko w oryginalnych gniazdach montażowych bez przeróbek). Całość zostanie uzupełniona odpowiednimi zdjęciami, które wczoraj podczas montażu wykonałem [cool]

Wczoraj również zamówiłem u Zbyszka Brolera nowy zespół dźwigienek i cięgieł synchronizujący sterowanie ASB z ruchem linki gazu. Mam tam niezłe (raczej nie do usunięcia) luzy, w związku z czym auto lubi czasem wariować [szalone]

Jestem coraz bardziej zadowolony [cool] Pozdrawiam [usmiech]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

A co ty tam stroisz w tym sound system'ie? Bas i sopran, balans i fader? [zlosnik]

Tytuł:
Klubowicz

Antoni Janikowski pisze:
A co ty tam stroisz w tym sound system'ie? Bas i sopran, balans i fader? [zlosnik]

Znowu Ci się więcej wydaje, niż słyszysz [zlosnikok]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
choć tak naprawdę pierwsze wykonał Idzik [cool]

Tak też to było !! [cool] Wreszcie się do nich dokopałem, więc wrzucam [oczko]

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tytuł:
Klubowicz

Idzik pisze:
Sebian pisze:
choć tak naprawdę pierwsze wykonał Idzik [cool]

Tak też to było !! [cool] Wreszcie się do nich dokopałem, więc wrzucam [oczko]

Jeszcze była na starych felach [oczko] W tym tygodniu planuję wymianę oleju i co za tym idzie ostatni etap prac, czyli: wymianę miski olejowej, wymianę zespołu wodzików, o którym wspominałem, przyklejenie wygłuszenia i zamocowanie pancernej osłony pod silnik [cool] Pranie tapicerki poczeka niestety do wiosny, kiedy będą warunki do normalnego wyschnięcia wypranych szmat [oczko] Póki co chyba poszukam jakiś sensownych pokrowcy. Możecie mi coś (pokrowce) lub kogoś (od pokrowcy) polecić? [cool]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

ja bym nie popuscil i tydzien trzymał je w duzym pokoju ale bym wyprał ... ;)

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 284 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 18 9 10 11 1219 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00