MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 07, 2025 4:29 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Właśnie dotarł do mnie wspaniały gadżet, wygrany na Allegro, w postaci niby-Zippo z logo Mercedesa.
Radość trwała tyle ile rozpakowywanie koperty a gadżet okazał się gabeciem z jakiegoś żółtkowa.

Obrazek

Cechy charakterystyczne podróby:
na spodzie zapalniczki napis Bradpord zamiast Bradford, cyfra 8 zamiast literowego oznaczenia miesiąca produkcji, nad rzymską liczbą XVI oznaczjącą rok produkcji (2000) cyfry arabskie 2001, na wkładzie zapalniczki brak napisu :

USE ZIPPO
FLINTS AND FLUID
ZIPPO MFG. CO. BRADFORD PA
(litera i cyfra rzymska na oznaczenie daty prod.)
MADE IN ZIPPO USA.

W TYTULE AUKCJI ZAZNACZONE BYŁO ŻE TO ORYGINAŁ

Nie podaję sprzedawcy, ponieważ okazał się człowiekiem rozsądnym i obiecał zwrot pieniędzy.

Tytuł:
kombatant

Ja tam sie panie nie znam za bardzo na zapalniczkach, ale na moim Zippo sa inne napisy...
Od dolu:
ZIPPO MFG. CO. BRADFORD, PA
ZIPPO
PAT. 2032695 MADE IN U.S.A.

Na wkladzie to samo. Zadnych dat ani napisow o fluidach [zlosnik]
a jest orginal...
Nie zdziwilbym sie jakby teraz orginaly produkowali w krajach o rozmiarach przypomionajacych USA

weteran
Awatar użytkownika

Swojego czasu kupowalem na aukcji interenetowej perfumy ktore mialy byc orginalne, jak odebralem przesylke wygladaly na ogrinalne (zapakowane idealnie jak ogrinalnie) opakowanie wygladalo na ogrinal.
Buteleczka tez OK ale zapach byl nie ten.

Napisalem do goscia ze mi to nie pasuje i ze albo zwrot kasy albo negatyw... Wiec kase oddal ale tak naprawde powinn sie niegatywa wystawic.

Niestety duzo ludzi nie zna zapachu orginalu i uwierzy [szalone]

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

A ja mam jeszcze inaczej, bo bez numeru patentu, a reszta jak w octowej.
I wierzę mocno, że to oryginał, bo źródło było poważne a i cena adekwatna.

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Ocet pisze:
Ja tam sie panie nie znam za bardzo na zapalniczkach, ale na moim Zippo sa inne napisy...
Od dolu:
ZIPPO

a jest orginal...
Nie zdziwilbym sie jakby teraz orginaly produkowali w krajach o rozmiarach przypomionajacych USA

Drogi Janie! Szanowny Occie!
W związku z tym co napisałeś - proponuję Ci odkupienie Twojej Zippo - najprawdopodobniej posiadasz jeden z modeli z lat 1932 - 57!!! bo tylko w tych latach nie oznaczano daty produkcji a na spodzie zapalniczki znajdował się napis: "patent pending" lub sam nr. patentu, potem były to kropeczki i kreseczki aż do cyferek rzymskich - na oznaczenie roku i literek na oznaczenie miesiąca produkcji. Propozycję możesz potraktować jako żart [zlosnik] albo poważnie - wtedy proszę o priva lub telefon.
Amerykanie( których niezbyt cenię) w kilku przypadkach zachowali iście europejskie przywiązanie do tradycji i nie zlecają , cytuję: "krajom o rozmiarach przypominających USA" ( majstersztyk subtelności!!!), pewnych uświęconych marką i tradycją produkcji, należą do nich między innymi Zippo i chyba Harley Davidson.
A teraz ciąg dalszy walki z piratem: napisałem wczoraj że gostek okazał się człowiekiem rozsądnym i obiecał zwrot kasy, odbyło się to podczas telefonicznej rozmowy. Dziś dostałem maila w którym koles zaczyna zciemniać i żąda wysłania zapalniczki przed przelaniem pieniędzy.W ostrej formie postraszyłem powiadomieniem prokuratury, Allegro i przedstawiciela Zippo na Polskę o handlu falsyfikatami - moje ultimatum (czyli oczekiwanie na zwrot kasy) upływa w środę 29 września br. a potem zaczynam się bawić w urzeczywistnianie pogróżek [zlosnik]
Oczywiście w całej tej farsie nie chodzi o kasę (57zł) tylko o pytanie czy w naszym kraju można walczyć z oszustwem i z jakim skutkiem?
Kupujemy różne rzeczy w różnych miejscach, więc śledźcie ten wątek , bo obiecuję że sprawę doprowadzę do końca :evil:

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Stawros pisze:
Oczywiście w całej tej farsie nie chodzi o kasę (57zł) tylko o pytanie czy w naszym kraju można walczyć z oszustwem i z jakim skutkiem?
Kupujemy różne rzeczy w różnych miejscach, więc śledźcie ten wątek , bo obiecuję że sprawę doprowadzę do końca :evil:

Na zapalniczkach ZIPPO nie znam się w ogóle, choć jest to jedna z ikon kultury masowej i zarazem klasa produktu sama dla siebie - chociażby z tych dwóch powodów od dawna obiecuję sobie zakup oryginalnej ZIPPO, tak samo jak porządnego zegarka [na celowniku tytanowy Tissot, bo TagHeuer to nieco za wysoka półka]. Do zakupu jednego jak i drugiego via Allegro podchodziłem wielokrotnie, i za każdym razem mam ten sam problem - bezkresne morze podróbek. Gdy jest ustalona cena KupTeraz, mogę rozpoznać chociażby po cenie z czym mam do czynienia. Kiedy licytuję od 1zł, nie mam zielonego pojęcia o co właściwie walczę. Jest to jedna z wielkich bolączek Allegro, z którymi serwis ani myśli walczyć. Mam nadzieję, że pare pozwów sądowych oczyści trochę sytuację, i licytowanie stanie się bardziej ucywilizowane.

A co do motocykli H-D - silniki do modelu V-Rod pochodzą z Zuffenhausen :D

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Silniki do V-roda są moze niemieckie bo Porsche je udoskonalał/tuningował......

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Na szczęście już nie palę...
Panowie - allegro nie będzie walczyć z podróbami, bo z tego mają pieniądze. Tak samo jak gazety nie będą walczyły z ogłoszeniami typ "korekta liczników elektronicznych". Co najwyżej zabezpieczą się tekścikiem, że "redakcja nie odpowiada za treśc ogłoszeń" itp.

PS - trzymam kciuki za załetwienie sprawy do końca.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
MERCEDES 4 EVER pisze:
Silniki do V-roda są moze niemieckie bo Porsche je udoskonalał/tuningował......

Silniki do V-rod'a są projektowane i produkowane przez Porsche. Nie jest to nagłaśniane bo amerykanie nie lubią kiedy burzy się ich mit "porządnej, solidnej amerykańskiej techniki", ale prawda jest taka, że młynki do nowego H-D przypływają gotowe statkami z Niemiec.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam

Stawros: widziałeś moją zapalniczke z wygrawerowaną moją xywą. Dostałem ją od kumpla na 18nastkę i na 99% jest oryginalna. Dziwi mnie tylko ze na dole napisane jest : " Niagara falls, ontario" po prawo jest XV a po lewo literka E .

Możesz mi kolego powiedzieć coś na temat mojej palnicy ??? Pozdro

wiarus junior
Awatar użytkownika

Stawros pisze:
Właśnie dotarł do mnie wspaniały gadżet, wygrany na Allegro,

mam specjalny kubeł na rzeczy które kupiem na tej aukcji. Jeszcze nic nie udało mi sie kupić wartościowego, same bzdety, podróby lub buble. A jak zdażyło sie dobre, to po kilku dniach okazało sie że w najbliższym sklepie mogłem to kupić dużo taniej.
Powodzenia Stawros, trzymam kciuki.

kombatant
Awatar użytkownika

Witek pisze:
Jeszcze nic nie udało mi sie kupić wartościowego, same bzdety, podróby lub buble. A jak zdażyło sie dobre, to po kilku dniach okazało sie że w najbliższym sklepie mogłem to kupić dużo taniej.

A ja nie narzekam. Przede wszystkim, kupiłem całą masę książek, za które normalnie zapłaciłbym fortunę, a tak, tylko pół [zlosnik]

Na moim Zippo (od dołu) stoi tak:
E ZIPPO XI
Bradford, PA. MADE IN U.S.A.

Na wkładzie:
FOR BEST RESULTS
USE ZIPPO
FLINTS AND FLUID
dalej, jak pisze Stawros

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Pszczola pisze:
Witam

Stawros: widziałeś moją zapalniczke z wygrawerowaną moją xywą. Dostałem ją od kumpla na 18nastkę i na 99% jest oryginalna. Dziwi mnie tylko ze na dole napisane jest : " Niagara falls, ontario" po prawo jest XV a po lewo literka E .

Możesz mi kolego powiedzieć coś na temat mojej palnicy ??? Pozdro

XV to rok 1999, literka E to miesiąc - maj, natomiast nigdzie nie znalazłem danych na temat dodatkowych oznaczeń na spodzie zapalniczki :roll: Jeżeli to rok 99 to ma być tylko: logo Zippo na środku ze znaczkiem R, po prawej rok, po lewej miesiąc a pod spodem loga napis Bradford,PA. i Made in USA.
Jedynym przedstawicielem Zippo w Polsce jest Batek Poland
ul. Marecka 76
05-220 Warszawa
Serwis
tel. 022 761-33-19 , może zadzwoń i popytaj - będzie najprościej.

Co do mojej akcji z podróbą, to poszedłem na pewien kompromis i zgodziłem się na wysyłkę zapalniczki do oszusta, za zaliczeniem pocztowym pokrywającym moje koszty - wysłałem paczkę w zeszłym tygodniu i czekam na kasę.

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

No i doszliśmy do finału sprawy - wczoraj kasa wpłynęła na moje konto.
Z jednej strony cieszę się, że nie dałem się przekręcić cwaniaczkowi a z drugiej, pozostaje ciekawość jak zareagowałby przedstawiciel Zippo na Polskę i policja, zajęta ściganiem innych rodzajów piractwa?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Ocet pisze:
Od dolu:
ZIPPO

a jest orginal...

Ocet, napis się lubi wycierać więc nie mądruj.
U mnie z jednej strony napis use Zippo flints and fluid for best results - z drugiej: wysusz chlopie ręce po napełnieniu przed odpaleniem

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00