MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 20, 2025 10:39 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek
Awatar użytkownika

Witam wszystkich
Nie często zabieram głos na tym forum ale czasem trzeba.
Mam taki problem. Mam składaka W123 i często mam problem przy zakupie części bo jestem pytany o date produkcji silnika itd.
Niestety odziedziczyłem ten samochód i stąd wynika moja niewiedza.
Udało mi się ustalic numer silnika na podst. umowy kupna no i mam numer nadwozia, które prawdopodobnie jest z 81 r.
Nr. silnika 115 954 100 215 93
Nr. nadwozia WDB 123 120 102 086 11
Czy na podstawie tych numerów ktoś mógłby mi dostarczyć jakieś dane.
Poza tym nie wiem gdzie mam szukac numerów silnika, nie wiem gdzie są nabite.
Dziwna sprawa że na większości części numery rozpoczynają się od cyfry 102 a w/g umowy silnik ma na początku 115. Nie wiem czy to ma jakiś związek.
Dodam że nadwozie jest od W123 200D a silnik to 2,3 benzyna na gazniku.
Czy ktoś jest w stanie mi troche pomóc. Bede bardzo zobowiązany.
PaiHiWo

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Witam -widze ze nowy wiec kieruje! forum Mercedes u samej GORY-jest ogłoszenie rozkodowanie numeru VIN ze styrony www! -wystarczy wpisac nr nadwozia i wszystko bedziesz wiedział! -sprawdziłem twoje auto jest tam w bazach -Miłego sprawdzania! [oczko]

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Dziękuję i przepraszam że zbłądziłem

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

A co w przypadku jezeli mam składaka i interesują mnie akurat dane na temat silnika. Na stronie z numerem VIN są szczegółowe dane ale dla fabrycznie nie ruszanych samochodów

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Nie muisz przepraszac nic sie nie stało [zlosnikz],co do składaka,jak widzis Vin ci wywalił jak to auto wygladało jak wychodziło z fabryki-co teraz jest pod maska to juz inna sprawa.Jesli masz benzyne to w czym problem? moze chcesz wiedziec z jakiego roku i auta pochodzi? Niestety ale tego nie wiem jak sie dowiedziec i chyba z tej ztrony sie nie mozna tego dowiedziec gdyz podaje sie tam tylko numery nadwozia!Ale moze jeszcze sie wypowiedza bardziej obeznani -poczekajmy!

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
weteran

No więc jedynie tyle:
Ten motor wychodził fabrycznie w budzie 123.000; 123.023; 123.043; 123.083. W połączeniu ze skrzynią automatyczną 722.119 (W4B 025) lub skrzynią mechaniczną 716.005 (C76/18C)

Data produkcji to data produkcji pojazdu w którym wyjechał z fabryki. Nie ma pojazdu - nie ma daty produkcji :cry:

Pzdr.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Po podaniu przez Ciebie początku numeru silnika (pierwsze 6 cyfr) powinien juz móc Ci pomóc... Mówię powinien, bo czasem są zmiany w latach produkcji i wtedy potrzebny jest VIN auta, ale tego, w którym ten silnik wyjechał z fabryki... W zdecydowanej większości przypadków sam początek numeru silnika wsytarczy [oczko]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Idzik pisze:
Po podaniu przez Ciebie początku numeru silnika (pierwsze 6 cyfr) powinien juz móc Ci pomóc... Mówię powinien, bo czasem są zmiany w latach produkcji i wtedy potrzebny jest VIN auta, ale tego, w którym ten silnik wyjechał z fabryki... W zdecydowanej większości przypadków sam początek numeru silnika wsytarczy [oczko]

Czy Doktor PaiHiWo czaruje, czy ja już mam schizę, omamy & produkujemy sie w dwóch wątkach na jeden silnikowy temat? :o

http://www.w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=8995

Najważniejsze, że wnioski te same [ok]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Doktor PaiHiWo troche czaruje :lol: ale jak to nowi forumowicze troche nadgorliwi

MB 308 automatic

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
Doktor PaiHiWo troche czaruje :lol: ale jak to nowi forumowicze troche nadgorliwi

Nowi ?? Kolega od ponad roku jest na forum [oczko] [cool]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Idzik pisze:
MERCEDES 4 EVER pisze:

Nowi ?? Kolega od ponad roku jest na forum [oczko] [cool]

Ale ma dopiero dwa piegi!

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Przepraszam że się tak wielokrotnie wyprodukowalem :oops: ale jakis taki w gorącej wodzie kąpany jestem. Chciałem wiedzieć już, od razu, na ten tychmiast, niezwłocznie, błyskawicznie. Przez przypadek wprowadziłem nerwową atmosferę niczym w zakładzie u Golarza Filipa. Obiecuję że od dzisiaj zakładam jeden wątek i choćby mnie najbardziej wpływowe osoby w tym państwie starały się przekupić nie założę drugiego (takiego samego wątku).
A tak poważnie to zaniedbałem trochę beczkę i kłopoty zaczęły się sypać jak z rękawa: elektryka tzn. jak jest wilgoć to nie mogę odpalić i przerywa mi strasznie, a jak są ?kałuże? to już wogóle jest kaplica jak wjade to takiej dużej. Gdzies mi zalewa i nie wiem gdzie. Wymienie kable, kopułkę i paluch i zobacze co jest grane. Chciałem też zmienić aparat zapłonowy ale nie jestem zamożnym człowiekiem i przeraża mnie ilość nagromadzonych mankamentów. Nie wiem co z aparatem czy ma być oryginalny od beczki czy jakiś z podobnymi parametrami. I jak tak to jakimi. Potem muszę zrobić zawieszenie z przodu bo jazda staje się wyjatkowo niebezpieczna. Koło od str. pasażera tłucze mi się bardzo (szczególnie na zakrętach i w koleinach), wozi mnie po całej drodze. Łożyska wyją mi jak w szlifierce kamień. Nie wiem ile to wszystko będzie mnie kosztować ale już nie śpie po nocach.
Dziwna sprawa bo przednie zawieszenie po części robiłem rok temu i po remoncie nic sie nie poprawiło. Zmieniłem konówki drązka i wachacze górne i nic. Z tyłu zmieniłem sprężyny i amortyzatory oraz końcówki drążka stabilizatora i przy ostrzejszym zakręcie dalej jest wrażenie że ucieka tył.
Także problemów mam co nie miara.
Przepraszam że się tak rozpisałem ale nadrobiłem rok czasu i chciałem się gdzieś wyżalić.
PaiHiWo

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00