MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 13, 2025 9:09 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 166 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 16 7 8 9 1012 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

JareG pisze:
Zaraz - czy mi sie wydaje, czy ktos o takim nicku sprzedawal pojazdy na kaciku Gielda..?
Jesli mi sie wydaje, ty mea culpa.

Tam jest 120 nowych ogłoszeń (po miesiącu stare są automatycznie kasowane) i większości to ogłoszenia uczestników forum i klubowiczów.

Czy naprawdę widzisz ścisłą zbieżność – ktoś czasem sprzedaje auto w kąciku giełda - (bo bawi się tym, kolekcjonuje, wymienia itp.) – a żyje z tego??????????

Nie sądzisz, że to nadinterpretacja i uproszczenie ???

A poza tym mnie też jest miło i dziękuję za propozycje przeprowadzenia dowodu z tezy:
JareG pisze:
Natomiast, co do mojej tezy o równi pochyłej, mogę ja bez problemu udowodnić. Powiedz tylko, czy dowód ma być z punktu widzenia rektora uniwersytetu, czy z punktu widzenia pracownika, czy moze z punktu widzenia obserwatora z zewnatrz..?

Poproszę o dowód z punktu widzenia rektora uniwersytetu.

Czekam z niecierpliwością.[zlosnik]

Pozdrawiam – S1 :)

p/s czy to nie my kiedyś rozmawialiśmy przez Skype?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Sorry ale ten podatek/akcyza/ustawa* jest trefna ponieważ uderza w biednych, którzy mają/mieli* możliwość sprowadzenia jakiegoś lepszego turladełka za nie wielką kasę.
Polska robi się/już jest* bliżniakiem Brazylii gdzie ludżmi są tylko bogaci i przysługuje wszystko a nas obkłada się wszystkimi podatkami byśmy przypadkiem nie poczuli się za dobrze.
Nie mamy swoich firm produkujących auta, a VOLVO czy MAN nie ma co się obawiać napływu osobówek.
Powinno być tak że kupione auto po za granicą nie może być sprzedane przez pół roku. Ukrócił by się handel (masówka) i nie odbilo by się na ludziach powyżej ani na budżecie, bo biede na nowe i tak nie stać a przynajmniej by były wpływy z paliwa.
Mam nadzieje że napisałem zrozumiale, zawsze miałem problemy z wypracowaniami [oczko] .

Ex W123 200D

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

JareG pisze:
Samsung1 pisze:
Rad.ek pisze:

"Sami mamy się rozwijać"

A skąd ten cytat ????????? :o

Ja w swoich wypowiedziach go nie znalazłem.

Sorry, przyjacielu - sciemniasz.
Spojrz:
Samsung1 pisze:
Ponadto sądzę, że od nas samych zależy jak szybko będziemy się rozwijać a takie malkontenckie wypowiedzi na pewno nam w tym nie pomogą.

Napisales tak, czy nie..?

Cóż – zaczynam się bać o logikę tego wywodu, o który poprosiłem wcześniej.

Jeżeli ty uważasz, że moja wypowiedź:

„od nas samych zależy jak szybko będziemy się rozwijać”

jest tożsama z:

„Sami mamy się rozwijać”

To nie podejmuje się prowadzić dalej tej (skądinąd ciekawej) polemiki.

Ponadto (i pomimo tej oczywistej sprzeczności) - sądziłem, że wypowiedzi w wątku są traktowane jako całość i jasne jest, że ktoś kontynuuje wcześniej przedstawioną myśl (no chyba, że robi zwrot, o 180 – ale to na szczęście margines) – i w tym rozumieniu myśl - „od nas samych zależy jak szybko będziemy się rozwijać” – jest oczywista jako kontynuacja myśli o rozwoju gospodarczym i działaniach ku temu służących.

Natomiast myśl „sami mamy się rozwijać” (notabene ciekawa z założenia i godna wsparcia) – ma się nijak do tego wątku.

WIĘC DALEJ TWIERDZĘ, ŻE NIC TAKIEGO NIE NAPISAŁEM!

S1
:)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:
JareG pisze:
Zaraz - czy mi sie wydaje, czy ktos o takim nicku sprzedawal pojazdy na kaciku Gielda..?
Jesli mi sie wydaje, ty mea culpa.

Tam jest 120 nowych ogłoszeń (po miesiącu stare są automatycznie kasowane) i większości to ogłoszenia uczestników forum i klubowiczów.

Czy naprawdę widzisz ścisłą zbieżność – ktoś czasem sprzedaje auto w kąciku giełda - (bo bawi się tym, kolekcjonuje, wymienia itp.) – a żyje z tego??????????

Krotko: czy zamieszczales kolego chociaz jedno ogloszenie u nas na Gieldzie? Bo nie chce mi sie szukac, a cos mi mowi ze bylo, i to niejedno [zlosnik]

Samsung1 pisze:
Nie sądzisz, że to nadinterpretacja i uproszczenie ???

Nie sadze. Bo nie jestes obiektywny*, albo inaczej: zyjesz w innym swiecie, nie tym za oknem.

Samsung1 pisze:
A poza tym mnie też jest miło i dziękuję za propozycje przeprowadzenia dowodu z tezy:
JareG pisze:
Natomiast, co do mojej tezy o równi pochyłej, mogę ja bez problemu udowodnić. Powiedz tylko, czy dowód ma być z punktu widzenia rektora uniwersytetu, czy z punktu widzenia pracownika, czy moze z punktu widzenia obserwatora z zewnatrz..?

Poproszę o dowód z punktu widzenia rektora uniwersytetu.

Jest tak:
1. Od wielu lat rok w rok uniwerek dostaje coraz mniej srodkow od rzadu
2. Jednoczesnie inflacja bylo nie bylo jest
3. Jednoczesnie wymaga sie od uczelni, w ramach otrzymywanych srodkow, ksztalcenia jak najwiekszej (-coraz wiekszej) liczby studentow
4. Od 1989 r. powstalo mnostwo uczelni niepublicznych, na ktorych ktos musi uczyc. Ktos, czy pracownicy uniwersytetu. Jesli ucza na 1, 2, 3 uczelniach, to znaczy ze mniej czasu poswiecaja na prace na macierzystej uczelni, i na prace wlasna.

Musze dalej pisac o rowni pochylej..? [zlosnik]
PS. To wyzej bylo bardzo skrotowe, i powiedzialbym racjonalne - a wielu rektorow nie kieruje sie zdrowym rozsadkiem, tylko wlasnym widzimisie.. i potrafia wydac 1 mln zl na remont budynku, ktory sluzy uczelni okazjonalnie, bo raz w miesiacu - a nie dadza kasy na rozbudowe biblioteki, bo na ch** komu ksiazki.. o takim podejsciu wladz uczelni tez moge sporo napisac [hehe]

Samsung1 pisze:
Czekam z niecierpliwością.[zlosnik]

Prosiem bardzo. A teraz ja czekam na wyrazenie opinii o rowni pochylej.. [zlosnik][hehe]

Samsung1 pisze:
p/s czy to nie my kiedyś rozmawialiśmy przez Skype?

Watpie - nie uzywam.

* w swoich pogladach glownie tych tyczacych sie tematow/uwarunkowan ekonomicznych.. bo jesli chodzi o samochodowe, wsio jest OK.

Jarek, w123 230TE '85, w126 500 SEC '88, w126 560SEC '88, w116 450 '73
jareg@mb.org.pl
http://www.mb.org.pl/

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Rad.ek pisze:
Powinno być tak że kupione auto po za granicą nie może być sprzedane przez pół roku. Ukrócił by się handel (masówka) i nie odbilo by się na ludziach powyżej ani na budżecie, bo biede na nowe i tak nie stać a przynajmniej by były wpływy z paliwa.
Mam nadzieje że napisałem zrozumiale, zawsze miałem problemy z wypracowaniami [oczko] .

No brawo!

Proponuję tak pójść dalej (a co tam):

1/ Nie można się rozwodzić wcześniej niż po 10 latach od ślubu

2/ Nie wolno kupić psa jeżeli ma się kota krócej niż 17 miesięcy

3/ Nie wolno kłaść noża z widelcem jeżeli nie przedziela ich łyżka

Też dobre pomysły i z tej samej półki! [zlosnik]

S1 :)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:

Cóż ? zaczynam się bać o logikę tego wywodu, o który poprosiłem wcześniej.

?od nas samych zależy jak szybko będziemy się rozwijać?

jest tożsama z:

?Sami mamy się rozwijać?

S1
:)

Tak ja odebrałem. Ze chodzi Ci o to by naród dążył do lepszego ale jak? Jeśli tylko człowiek się wychyli zaraz dostaje podatkiem.
Masz przykład - ten temat (może nie taki dokładnie oddający ale...).
Więc ponawiam pytanie "jak mamy się rozwijać?". Gdy coś się wymyśli i zarobi, państwo zamiast chronić nie pozwala rozwinąć się temu powiedzmy "biznesowi" tylko od razu myśli jaki procent dowalić.
Jeśli dalej nie rozumiem tego co napisałeś to wytłumacz mi, oszczędze sobie wstydu.

Ex W123 200D

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:
JareG pisze:
Samsung1 pisze:
Rad.ek pisze:

"Sami mamy się rozwijać"

A skąd ten cytat ????????? :o

Ja w swoich wypowiedziach go nie znalazłem.

Sorry, przyjacielu - sciemniasz.
Spojrz:
Samsung1 pisze:
Ponadto sądzę, że od nas samych zależy jak szybko będziemy się rozwijać a takie malkontenckie wypowiedzi na pewno nam w tym nie pomogą.

Napisales tak, czy nie..?

Cóż – zaczynam się bać o logikę tego wywodu, o który poprosiłem wcześniej.

„od nas samych zależy jak szybko będziemy się rozwijać”

jest tożsama z:

„Sami mamy się rozwijać”

To nie podejmuje się prowadzić dalej tej (skądinąd ciekawej) polemiki.

Widze, ze to bez sensu [zlosnik]
Jesli dla Ciebie kolego logika to czysta arytmetyka (czyli dodawanie literek i cyferek, i ma wyjsc jakas tam suma), to konczmy, bo szkoda czasu.

Samsung1 pisze:
Ponadto (i pomimo tej oczywistej sprzeczności) - sądziłem, że wypowiedzi w wątku są traktowane jako całość i jasne jest, że ktoś kontynuuje wcześniej przedstawioną myśl (no chyba, że robi zwrot, o 180 – ale to na szczęście margines) – i w tym rozumieniu myśl - „od nas samych zależy jak szybko będziemy się rozwijać” – jest oczywista jako kontynuacja myśli o rozwoju gospodarczym i działaniach ku temu służących.

A mnie sie cos wydaje, ze to wlasnie Ty jestes specjalista od cytowania fragmentarycznego, i oczywiscie pasujacego do przyjetej tezy.

Samsung1 pisze:
Natomiast myśl „sami mamy się rozwijać” (notabene ciekawa z założenia i godna wsparcia) – ma się nijak do tego wątku.

WIĘC DALEJ TWIERDZĘ, ŻE NIC TAKIEGO NIE NAPISAŁEM!

Oczywiscie [zlosnik]
"Carthaginen delendam esse", wystarczy odpowiednia ilosc razy powtorzyc - przynajmniej Katonowi sie ta sztuczka udala.. [hehe]

EOT

jareg@mb.org.pl

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
JareG pisze:
"Carthaginen delendam esse", wystarczy odpowiednia ilosc razy powtorzyc - przynajmniej Katonowi sie ta sztuczka udala.. [hehe]
EOT

eeeeeeeee ale o so chozi o so chozi :D :D

Jarek teraz już nie wiem czy komus nawyzywałeś czy nie, ja jestem prosty człowiek :roll: :roll: i nic nie kumam :D :D :D

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
MacKuz pisze:
JareG pisze:
EOT

eeeeeeeee ale o so chozi o so chozi :D :D

Jarek teraz już nie wiem czy komus nawyzywałeś czy nie, ja jestem prosty człowiek :roll: :roll: i nic nie kumam :D :D :D

"Kartagina musi zostać zburzona", taki żart językowo-historyczny, coś jak "Balcerowicz musi odejść" :D

Tytuł:
wiarus senior

Samsung1 pisze:
TrickyKid pisze:
- niemiecka gospodarka byłaby niczym gdyby nie piewotny eksport [na cały świat] a wtórny eksport do ościennego kraju jest kroplą w morzu.

Nie jest kroplą w morzu. Otóż te 600.000,- zakupionych w Niemczech przez Polaków starych aut dało miejsce eksportowi wewnętrznemu, – czyli wzmogło konsumpcje na rynku wewnętrznym, czyli umożliwiło zakup nowych samochodów napędzając tym samym gospodarkę.

TrickyKid pisze:
Kiedy Niemcy stosowały bariery celne chroniące ich przemysł motoryzacyjny?

ZAWSZE !!!!!!!!!!!!!!!!

Ale nie bariery celne - {bo my też takich nie chcemy wprowadzić i nie o tym tu mowa – (nie wiem czy zorientowałeś się już, o czym tu dyskutujemy)} – tylko utrudnienia przy rejestracji (legalizacji) importowanego złomu.

I o to tutaj chodzi !

S1

Dobbra tego co jest dobra dla polskiej gospodarki i miejsc pracy i tak nie zrozumiesz ale chciaż zrozum że chodzi o wybur człowieka jeżeli masz taki pogląd to sam decydujesz jakie i gdzie auto kupisz a co najważniejsze nie dorabisz nierobów ! [oczko]

Ostatnio zmieniony pt gru 10, 2004 2:37 pm przez krzstian, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

JareG pisze:

Aby do tego się ustosunkować należy zastanowić się dlaczego tak się dzieje. Otóż jest to ściśle związane z budżetem a ten z gospodarką kraju. Jeżeli nie będziemy popierać działań pro-gospodarczych to ten stan się nie zmieni. A ja właśnie optuję za działaniami - (gdzie ten nieszczęsny podatek jest jednym ziarenkiem – ale worek jest pełny gdy w nim jest wiele ziarenek) – które mogą ten obraz zasadniczo zmienić. To wszystko!

JareG pisze:

Inflacja jest wszędzie

JareG pisze:
3. Jednoczesnie wymaga sie od uczelni, w ramach otrzymywanych srodkow, ksztalcenia jak najwiekszej (-coraz wiekszej) liczby studentow

To jest chyba normalne?

JareG pisze:
4. Od 1989 r. powstalo mnostwo uczelni niepublicznych, na ktorych ktos musi uczyc. Ktos, czy pracownicy uniwersytetu. Jesli ucza na 1, 2, 3 uczelniach, to znaczy ze mniej czasu poswiecaja na prace na macierzystej uczelni, i na prace wlasna.

Nie musi !!! – tylko chce! Robią to dobrowolnie – wyłącznie dla lepszych dochodów – zjawisko jak najbardziej normalne na całym (demokratycznym) świecie.

JareG pisze:
A teraz ja czekam na wyrazenie opinii o rowni pochylej

Opinia niepochlebna! – analiza pobieżna i tendencyjna

Można to samo skomentować tak:

- stymuluje go to do działań pro-gospodarczych

– i jest coraz niższa co jest pozytywnym trendem

- by podnieść poziom wyedukowania społeczeństwa

- Dzięki czemu jest więcej uczelni – więcej studentów – więcej niebawem przyszłych pracowników naukowych co szybko rozwiąże obecne problemy.

??????????????????

Jesteśmy na równi wznoszącej – czyż nie?

S1

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
TrickyKid pisze:
"Kartagina musi zostać zburzona", taki żart językowo-historyczny, coś jak "Balcerowicz musi odejść" :D

OFF TOPIC ;)

No to Jarek ma szczęście bo już wsiadałem do auta cobyu przejechac sie do niego i sprawe zalatwić recznie :) :evil: ;)

Ostatnio zmieniony pt gru 10, 2004 2:41 pm przez MacKuz, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
Nie, nie wierze że to się dzieje naprawdę, ta rozmowa zahacza o Matrix...

Ostatnio zmieniony pt gru 10, 2004 2:40 pm przez TrickyKid, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
"Kartagina musi zostać zburzona", taki żart językowo-historyczny, coś jak "Balecerowicz musi odejść" :D

W sumie fakt, podobienstwo uderzajace [hehe]
Tyle, ze Katon mial taka wizje polityczna, stad to haslo. A mr Lepper to taka zegarynka, ktos go nakrecil to trajkocze.. [zlosnik][hehe]

BTW: Wazne jest w tym to, zeby wystarczajaco czesto i jak najczesciej te mantre powtarzac.. zgodnie z zaleceniami niejakiego J. Goebbelsa

jareg@mb.org.pl

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:
Rad.ek pisze:

No brawo!

Proponuję tak pójść dalej (a co tam):

1/ Nie można się rozwodzić wcześniej niż po 10 latach od ślubu

2/ Nie wolno kupić psa jeżeli ma się kota krócej niż 17 miesięcy

3/ Nie wolno kłaść noża z widelcem jeżeli nie przedziela ich łyżka

Też dobre pomysły i z tej samej półki! [zlosnik]

S1 :)

Teraz to dowaliłeś, takich wypowiedzi sądziłem że usłysze od handlarza broniącego swojego "biznesu" a nie od kogoś kto dąży do lepszego jutra[szalone] .
Podobny zapis już istnieje od dawna- Jeśli cena kupna nie jest mniejsza od ceny sprzedaży można sprzedać auto przed końcem półrocznego użytkowania.

Ex W123 200D

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 166 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 16 7 8 9 1012 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00