Ocet pisze:
Zagłowkow juz od jakies czasu szukam do mojej 108, bo w pierwszej seri tez wlasnie takie byc jedynie mogly. No prawie takie, ale montowane od tylu oparcia.
Powodzenia w dalszych poszukiwaniach, ale to bardzo ciężki temat. Poza tym wydawało mi się, że pierwsza seria 108 miała zagłówki zbliżone kształtem do tych ze skrzydlaków

, ale tutaj to Ty jesteś znawcą...
Ocet pisze:
Ciekawym bylo, ze bardzo popularne bylo montowanie takiego zagłowka tylko na jednym fotelu, nikoniecznie kierowcy
Po prostu zamawiało się je po sztuce...
Ocet pisze:
Mitu pisze:
kierownica to raczej seria 1,5, ale żeby nie gmatwać to ta kierownica do W 110 i W 111 weszła wraz z innymi zmianami w sierpniu 1963 roku. Dlatego zamiast przyporządkowywać ją (kierownicę

) do pierwszoseryjnego W 108, przyporządkowałbym ją zdecydowanie do nowych modeli, które zaprezentowano w marcu 1963 roku na targach w Genewie, a są to W 112 300 SEL (wybaczcie, że jako pierwszego go wymieniam, ale mam do niego wybitną słabość
![[slinka]](./images/smilies/slinka.gif)
) i W 113 230 SL. W tych modelach ta kierownica pojawiła się po raz pierwszy. Oczywiście montowana była też później w W 100 (od początku produkcji, ale też niezupełnie taka sama)
Zalezy na ile serii podzieli sie 110
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
, w kazdym razie na pierwszej serii 108 jej montaz zakonczono. W112 o numerach 112.015, nazywany tez w niektorych rejonach swiata LWB, nie nazywal sie SEL. Oznaczenie SEL weszlo dopiero w drugiej serii 109, w pierwszej bylo SE_L.
W 110 dziele na 2 serie, bo tak moim zdaniem jest najwłaściwiej. Napisałem SEL, żeby było wiadomo o co chodzi

...
Nazywany był różnie i "LWB" (wtedy dla rozróżnienia na krótkie 300 SE mówiono SWB) i "Long". MB dzielił W 112 300 SE limuzynę na "Long" i "normal" (właśnie dokładnie tak: "Long" z wielkiej litery i "normal" z małej).
Ocet pisze:
No i w W100, nawet tych starszych, kierownica byla inna, miala karbowany pierscien chromowany, a nie gladki. Chodzi o wewnetrzny.
Czytaj dokładnie
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
:
Mitu pisze:
Oczywiście montowana była też później w W 100 (od początku produkcji, ale też niezupełnie taka sama)
Nie chciałem wdawać się w szczegóły, żeby niekomplikować tematu, ale jednak zaznaczyłem że nie była taka sama.